VIVANȚII – ANOTIMPURILE | Ep. 1: Iarna. Ignatul
35081
wp-singular,post-template-default,single,single-post,postid-35081,single-format-standard,wp-custom-logo,wp-theme-bridge,wp-child-theme-bridge-child,bridge-core-3.3.4.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.8.8.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-8.5,vc_responsive

VIVANȚII – ANOTIMPURILE | Ep. 1: Iarna. Ignatul

Ți-e dor de iarna copilăriei și ai vrea să-i arăți copilului tău cum era Crăciunul de demult, pe la bunici?
Muzeul Etnografic al Transilvaniei îți oferă o experiență autentică și de neuitat, transformând Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” într-un muzeu viu.

Ep. 1: Iarna. Ignatul se referă la un weekend dedicat tradițiilor de iarnă: tăierea porcului, colindatul, uratul, recrearea atmosferei de ”iarnă pe uliță”, gastronomie legată de tăiatul porcului, povești din folclorul popular, târg de producători locali.

Se spune că Ignat a fost un om sărac, cu muiere și opt prunci, fără porc în ocol. Și, când s-a apropiat Crăciunul, vreo cinci zile mai erau, el n-avea ce pune pe masa copiilor. Apoi, s-a ridicat omul într-o dimineață și-a zis: „Mă duc la târg, poate găsesc un purcel… și mi-l lasă cineva pe datorie până la vară.” Și s-a dus. Și, la târg, peste cine credeți că dă? Peste un om negru la față, cu nouă purcei grași, legați frumos, de ziceai că-s de mătase. Și omul negru, cu glas subțire și hâd, îi zice: „Ignateee, nu-mi trebe bani. Dă-mi numa’ ce-ai tu acasă… și nici nu știi că ai.”

Dacă vreți să aflați cum continuă povestea lui Ignat și ce avea el acasă și nu știa, vă așteptăm sâmbătă, 13 decembrie, de la ora 15.00, la reconstituirea poveștii Ignatului: VIVANȚII – ANOTIMPURILE / Ep. 1: Iarna. Ignatul. Cu actori, colindători, lăutari, măcelari și cu pomana porcului gătită de Mircea Groza.

La ce să vă așteptați?

* obiceiuri și tradiții culturale și culinare la tăiatul porcului;
* povești, colinde și alte întâmplări;
* pomana porcului, ureche, șoric și jumări;
* târguleț de produse tradiționale.

Participă:

* studenții de la Facultatea de Teatru și Film a Universității ”Babeș-Bolyai”, coordonați de prof. Camelia Curuțiu-Zoicaș;
* Mircea Groza, antropolog culinar și promotor al bucătăriei tradiționale transilvănene;
* măcelarii și bucătarii de la “Carnie, Zamă și tocană”, cu produse tradiționale de la ”Moșia lu’ Spancioc”;
* grupul de colindători ”De la lume adunate”;
* Taraful de lăutari din Mociu;
* porcul, în jurul căruia se va desfășura totul (asomat, cu certificat veterinar și pregătit pentru tranșare);
* voi, curioșii.

Proiectul VIVANȚII – ANOTIMPURILE își propune să dea viață Parcului Etnografic ”Romulus Vuia”, prin crearea unor evenimente în care să se îmbine elementul uman, textul, muzica, povestea, gastronomia, costumul, tradiția, sărbătoarea. Astfel, au fost alese patru momente principale de-a lungul anului, în care să se desfășoare patru evenimente, fiecare concentrând momentele principale ale anotimpului respectiv.

 

În imagine, un porcar din Stana, jud. Sălaj, anul 1926

text & vizual: event FB


Proiectul este finanțat de Institutul Național al Patrimoniului, prin Timbrul Monumentelor Istorice – sesiunea III/2024, Subprogramul acțiuni tematice „Muzee în aer liber – monumente de arhitectură vernaculară”.