Categorii echipamente

 

Conducerea și Consiliul Facultății

Consiliul Facultății de Teatru și Film, 2020-2024

Prof. univ. dr. Liviu Malița

Prof. univ. dr. Liviu Malița

Decan

liviu.malita@ubbcluj.ro

 

Conf. univ. dr. habil Claudiu Turcuș


Conf. univ. dr. habil. Claudiu Turcuș

Prodecan

claudiu.turcus@ubbcluj.ro

 

 

Claudiu Turcuș este conferențiar și Prodecan cu cercetarea și infrastructura academică la Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeş-Bolyai. Domeniile sale de interes sunt: romanul și cinematografia central-est europene, imagologia narativă postcomunistă, teoria criticii. Volumul său de critică literară și istorie intelectuală,Estetica lui Norman Manea (București: Cartea Românească, 2012), distins cu premiul ”Marian Papahagi”, decernat de Uniunea Scriitorilor din România, reprezintă prima monografie dedicată acestui important scriitor român postbelic, multiplu nominalizat la premiul Nobel. Versiunea engleză a cărții Norman Manea:Aesthetics as East Ethics a apărut în 2016 la editura academică Peter Lang.În 2017 a publicat volumul Împotriva memoriei. De la estetismul socialist la noul cinema românesc (București: Eikon) pentru care a fost distins cu premiul Observator cultural, categoria Eseistică.

 

Predă cursurile:

Paradigme critice contemporane (Masterat: Arte Performative și Film; Film documentar)
Scriere academică (Școala doctorală de Teatru și Film, UBB)

Lector. univ. dr. Bartha Katalin Ágnes


Lector univ. dr. Bartha Katalin Ágnes

Prodecan

katalin.agnes.bartha@ubbcluj.ro

Conf. univ. dr. Raluca Sas-Marinescu

 

 

Conf. univ. dr. Raluca Sas-Marinescu

 

raluca.sas@ubbcluj.ro

Conf. univ. dr. Mihai Filip Odangiu

Conf. univ. dr. Mihai Filip Odangiu

Reprezentant, Departamentul de Teatru

 

mihai.odangiu@ubbcluj.ro

Lect. univ. dr. Szilágyi-Palkó Csaba

Lect. univ. dr.  Szilágyi-Palkó Csaba

 

csaba.szilagyi@ubbcluj.ro

Conf. univ. dr. Gelu Badea

conf univ. dr. Gelu Badea

gelu.badea@ubbcluj.ro

Lector univ. dr. Daniel Iftene

Lector univ. dr. Daniel Iftene

Director, Departamentul Cinematografie și Media

daniel.iftene@ubbcluj.ro

 

Daniel Iftene este specializat în jurnalism, focalizând jurnalismul cultural.
În 2015 a obținut titlul de doctor în Teatru și Artele spectacolului, la Universitatea Babeș-Bolyai, investigând creația artistică a regizorilor români de teatru în film și a regizorilor de film în teatru, în perioada 1900-1989.

Cercetează în domeniile: istoria și teoria filmului, scriere creativă și structuri narative în audiovizual. În ultimii ani, a contribuit cu cronici de film și articole de specialitate în importante reviste culturale din țară. Dezvoltă proiecte de educație cinematografică destinate elevilor, în colaborare cu festivaluri și instituții de profil din țară.

Printre publicațiile sale se numără: “Sexual monstrosity in contemporary cult TV series: the case of the American Horror Story”, Ekphrasis. Images, Cinema, Theory, Media, 2016;  “Imposing Audience Dictatorship on Romanian Filmmakers in the pre-Ceausescu Era”, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2014; “Theatrical Influences In the Early Romanian Narrative Cinema”, Editura Eikon, Cluj-Napoca,2012;“Portraits of the Young in the New Romanian Cinema (2000-2011)”,Proceedings of The Digital Generation: Self-Representation, Urban Mythology and Cultural Practices, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2011 etc.

Cursuri predate:

Istoria filmului și a televiziunii

Publicistică cinematografică

 

Seminarii și cursuri practice:

Istoria filmului universal

Istoria filmului românesc

Teoria filmului

Estetica filmului

Critică și analiză de film

Scriere creativă: Limbă și stil pentru audiovizual

 

Link:

https://ubbcluj.academia.edu/DIftene

Lector univ. dr. Ligia Smarandache

Lector univ. dr. Ligia Smarandache

Reprezentant, Departamentul Cinematografie și Media

ligia.smarandache@ubbcluj.ro

 

 

Studii în domeniul artelor plastice și decorative la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția grafică, susținând  doctoratul în 2012 cu tema „Rolul eseului video în comunicarea audiovizuală postmodernă”.

În cariera profesională a derulat proiecte aplicate în domeniul graficii publicitare, graficii de televiziune, video animații și scenografie pentru televiziune. În creația personală debutează cu gravura în lemn și metal orientându-se mai tarziu spre film documentar, film experimental și video.

A realizat un scurtmetraj de docu-ficțiune și o expoziție video în cadrul proiectului Dialog în Agora-arheologie contemporană, un schimb cultural între artiști din orașele înfățite Cluj-Napoca și Köln. Este autoarea animației eseu experimental „Confesiuni” cu care a participat în 2012 la Bucharest International Experimental Film Festival și în 2013 la Dublin International Short Film and Music Festival.

În domeniul filmului documentar a participat la un atelier internațional „Aristoteles-Workshop” lucrând ca editor la documentarul Nu te supăra dar… regizat de Adina Pintilie. Filmul a participat în 2007 la: International Leipzig Festival for Documentary and Animation care a câştigat marele premiu (Golden Dove), Germania, fiind selectat, apoi, în cele mai importante festivaluri de film documentar din Europa. În anul 2006 a realizat o serie de documentare-eseu pentru televiziunea națională (TVR2) intitulate Oameni din România premiate la SimFest Târgu-Mureș.

În 1994 a primit bursa de rezidenţă ArtsLink în atelierul de gravură Lower East Side PrintShop, New York. În perioada 1994-2000 a participat ca artist independent la expoziţii de gravură în Kanagawa-Japonia, New York,  Malaesia,  Finlanda, Bucureşti, sau în expoziții de grup ca membru în Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Cluj. A fost selectată între cei peste o suta de artisti contemporani din lume în publicația New Art editată de Roxana Marcoci, Diana Murphy, Eve Sinaiko (Harry N Abrams, New-York ,1997).

 

Cursuri predate:

Grafică pentru film și TV

Experiment vizual în filmul scurt

Scenografie de film și Televiziune

Tehnici Digitale: Editare

Conf. univ. dr. habil. Ioan Pop-Curșeu

Conf. univ. dr. habil. Ioan Pop-Curșeu

Reprezentant, Departamentul Cinematografie și Media

ioan.pop-curseu@ubbcluj.ro

 

Ioan Pop-Curşeu este Prof. Dr. la Facultatea de Teatru şi Film a UBB.

Şi-a susţinut prima teză de doctorat la Universitatea din Geneva în 2007 (De l’homme hyperbolique au texte impossible : théâtralité, theatre(s), ébauches de pièces chez Baudelaire) şi a doua la Universitatea Babeş-Bolyai în 2011 (Magie şi vrăjitorie în cultura română). În 2015, şi-a susţinut teza de abilitare în domeniul Cinematografie şi Media, iar în 2016 a devenit membru în Academia Europaea, secţiunea: Film, Media and Visual Studies.

Interesele sale de cercetare sunt estetica filmului, critica de artă şi teoria imaginii, arta şi cultura secolului XIX şi a modernităţii, dar şi aspectele antropologice ale magiei şi vrăjitoriei.

A publicat mai multe cărţi: Nu ştie stânga ce face dreapta. Două eseuri despre şovăielile gândirii critice (2004), Baudelaire, la plural (2008), Vasile Bologa (1859-1944), studiu monografic (2010), Magie şi vrăjitorie în cultura română. Istorie, literatură, mentalităţi (2013), Manual de estetică (2014), Iconografia vrăjitoriei în arta religioasă românească. Eseu de antropologie vizuală (2020, în colaborare cu Ștefana Pop-Curșeu). A publicat, de asemenea, numeroase articole, în special în domeniul studiilor cinematografice, dar și eseuri de critică literară sau de antropologie.

A tradus numeroase volume din franceză în română și din română în franceză, a făcut parte din mai multe proiecte de cercetare cu finanțare națională și a editat o serie de publicații științifice. Coordonează colecția Cinemag (Editura Tact) și colecția de manuale CineMedia (Presa Universitară Clujeană). Din 2013, este președinte al juriului la Festivalul Internațional de Scurtmetraje ClujShorts.

 

Cursuri predate:

Estetica filmului

Estetica teatrului

Genuri de film: horror și fantasy

Cromatica: antropologie, estetică, cinema

Link-uri spre profiluri academice:

https://scholar.google.com/citations?hl=ro&user=sUi0StkAAAAJ

https://ubbcluj.academia.edu/IoanPopCur%C5%9Feu

 

Lector univ. dr. Csibi László

Lector univ. dr. Csibi László

Director Departamentul Maghiar de Cinematografie și Media

laszlo.csibi@ubbcluj.ro

 

 

Absolvent al Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, László Csibi este specializat în Cinematografie și media. Pe lângă numeroase producţii de televiziune, el lucrează ca regizor şi producător de filme documentare (Nussbaum 95736; Édes Erdély, itt voltunk) și videoclipuri. A obținut un doctorat în filologie la Universitatea Babeș-Bolyai, Școala doctorală Studii de Hungarologie, cu teza „Contele Samuel Teleki în Africa. Patrimoniul de documente al expediției”. Alături de expedițiile contelui Teleki în Africa, interesele de cercetare ale lui László Csibi sunt axate pe istoria fotografiei și pe istoria contemporană orală a Transilvaniei.

A lucrat ca reporter la TVR Cluj (emisiunea Pulzus – Clubul Criticilor), 2011-2012, și ca editor imagine și inginer de sunet la Digi24 Cluj-Napoca, 2013-2018; a colaborat la realizarea mai multor spectacole de teatru ca producător video.

Fondatorul și conducătorul Atelierului de Filme Kolozsvár (Kolozsvár Filmműhely) inițiat pentru dezvoltarea abilităților fotografice și cinematice la elevii de liceu din Cluj-Napoca. Este profesor asociat la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Departamentul de Jurnalism, Linia maghiară.

 

Cursurii predate: Fotografie (1), Fotografie (2), Bazele imaginii de film și TV, Bazele filmului documentar.

Link CV: http://thesilentgroup.com/cv/csibi_laszlo.pdf

 

Prof univ. dr. Laura Pavel Teutișan

Prof. univ. dr. Laura Pavel Teutișan

Director, Școala Doctorală de Teatru și Film

 

laura.teutisan@ubbcluj.ro

 

Mădălina Pojoga Drd.

Doctorand Mădălina Pojoga

Reprezentant doctoranzi

 

madalina.pojoga@ubbcluj.ro

 

 

Alexandru-Florin Rădulea

Studentul Alexandru-Florin Rădulea

Reprezentant studenți Departamentul de Teatru

 

alexandru.radulea@stud.ubbcluj.ro

 

 

 

Philip Găicean

Studentul Philip Găicean

Reprezentant, Departamentul Cinematografie și Media – Cancelar

 

philip.gaicean@stud.ubbcluj.ro

 

Gáspár-Barra Szilárd

Studentul Gáspár-Barra Szilárd

Reprezentant studenți Departamentul de Teatru – linia maghiară

 

szilard.gaspar-barra@ubbcluj.ro

 

Senatori ai Facultății de Teatru și Film, 2020-2024

Lector Univ. Dr. Mihai Pedestru

Lector univ. dr. Mihai Pedestru

Reprezentant, Departamentul de Teatru

 

mihai.pedestru@ubbcluj.ro

 

 

Prof. univ. dr. habil. Rodica Mocan

Prof. univ. dr. habil. Rodica Mocan

Reprezentant, Departamentul de Cinematografie și Media

rodica.mocan@ubbcluj.ro

 

 

Rodica Mocan este profesor universitar la Departamentul Cinematografie și Media, fiind specializată în media digitală și noile arte media. Are un doctorat în Sociologie (2005), cu o focalizare asupra noilor metode de e-learning și un doctorat în Teatru și Artele Spectacolului (2016), despre performance-uri interactive și artă digitală. A obținut abilitarea în Domeniul Cinematografie și Media și este membru în Școala Doctorală de Teatru și Film.

Interesele sale actuale de cercetare sunt focalizate pe impactul tehnologiilor digitale asupra diferitelor aspecte ale vieții, în special în domeniul artelor digitale interactive și al genurilor artistice emergente care folosesc noile tehnologii. Publicațiile sale includ: eLearning – O perspectivă sociologică (Risoprint, 2007), Genuri emergente media – Documentarul New Media (Risoprint, 2013) și Paradigme critice în performance-ul digital interactiv (Cluj University Press, 2017), precum și alte articole academice.

A acreditat și coordonează programul de master Digital Interactive Arts și coordonează doctoranzi în domeniul cinematografie și media.

Predă cursuri de:

Digital Interactive Performance (master)

New Media Documentary (master)

Noile Arte în Epoca Digitală (doctorat)

 

Links:

https://ubbcluj.academia.edu/rodicamocan

https://orcid.org/0000-0003-1633-4091

 

Lect. univ. dr Zágoni Balázs

Lect. univ. dr. Balázs Zágoni

Reprezentant, Departamentul Maghiar de Teatru și Departamentul de Cinematografie și Media (linia maghiară)

balazs.zagoni@ubbcluj.ro

 

 

Balázs Zágoni predă cursuri de scenaristică, scriere creativă și istoria filmului și a televiziunii. El este scriitor și regizor de filme.

Zágoni și-a susținut teza de doctorat la Universitatea de Film și Teatru de la Budapesta în 2012, cu un studiu comparativ al unor scenarii contemporane europene și hollywoodiene.

Este unul dintre fondatorii revistei/portalului de cultură cinematografică Filmtett, a workshopului de film cu același nume, și a festivalului Zilele Filmului Maghiar.

El a scris și regizat filmul documentar Dimineața Episcopului (A püspök reggelije, 2018) și Revoluția Imaginară (Képzelt Forradalom, 2005), distins cu mai multe premii.

A fost membru în consiliul de administrație al Centrului Național al Cinematografiei (CNC) și în mai multe festivaluri de film naționale și internaționale.

A scris numeroase articole în domeniul cinematografiei. El este și autorul a treisprezece cărți de ficțiune și non-ficțiune pentru copii și adolescenți. Pentru romanul său Sfera – Lumina neagră 1. (A Gömb – Fekete Fény 1) a câștigat premiul Cea mai bună carte pentru tineret în Ungaria, în anul 2019.

 

Cursuri predate: Istoria filmului şi a televiziunii (1), Istoria filmului şi a televiziunii (2), Fundamentele scenariului de film și televiziune, Scriere creativă.