Regie de teatru

Standardele ridicate și exigențele corpului de profesori implicați în pregătirea viitorilor regizori de teatru, fac din programul oferit de Facultatea de Teatru și Televiziune, un program deschis și orientat către noile tendințe din teatrul european și din lume. Programul regie de teatru clujean oferă studenților săi, pe lângă parcursul curricular, posibilitatea de a alege dintr-o bogată paletă de acțiuni pregătitoare pentru munca în teatru: ateliere, conferințe, asistențe de regie, tabere de creație, festivaluri de teatru. Studentul-regizor se va pregăti atât individual cât și împreună cu viitorii actori și teatrologi/dramaturgi, realizând împreună cu aceștia spectacole-examen pornind de la temele de studiu semestriale, bazându-se pe texte clasice, moderne și contemporane. Finalizarea studiilor se va concretiza în montarea unui spectacol de teatru într-un teatru profesionist (public sau independent), spectacol care va face parte din stagiunea teatrului producător.

Între absolvenții specializării regie de teatru se numără regizori recunoscuți în spațiul teatral românesc și în străinătate. Dintre aceștia amintim următoarele nume: Radu Afrim, Diana Aldea, Gelu Badea, Botos Balint, Ovidiu Caiața, Marius Costache, Diana Dragoș, Eugen Făt, Alexandra Felseghi, Andrei Măjeri, Cosmin Matei, Muriel Manea, Răzvan Mureșan, Radu Nica, Leta Popescu, Cristian Nedea,Victor Olăhuț și Laszlo Vadas.

 

Construcția de carieră:

 

  1. regizor de teatru;
  2. cercetător în domeniul teoriei și esteticii spectacolului și a istoriei teatrului;
  3. profesor de estetica spectacolului, istoria teatrului și artele spectacolului în învățământul preuniversitar (clasele IX-X) și în învățământul gimnazial cursuri de artele spectacolului și actorie;
  4. light-designer