spectacol „Le retour à la maison”

spectacol „Le retour à la maison”

Facultatea de Teatru și Film organizează o reprezentație a spectacolului „Le retour à la maison” de Matei Vișniec, spectacol invitat susținut de trupa de teatru licean francofon coordonată de Asociația AMIFRAN din Arad.

Acesta va avea loc sâmbătă, 9 decembrie 2023 de la ora 19:00 în Studioul „Radu Stanca” (Facultatea de Litere, str. Horea nr. 3)

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile!


Synopsis

(ro)
Și Cain l-a ucis pe Abel… Ce este de fapt războiul? Câte moduri de a duce războiul și de a-l conduce? Este războiul justificat? Cum? Se poate câștiga războiul? Război invizibil, război virtual, război civil, război imaginar, război de cucerire, război de apărare.
Se spune că esența teatrului constă în conflictul care este forța motrice a existenței scenice. Dar ce se întâmplă când războiul în teatru devine un teatru de război? Se poate preveni unul pe celălalt? Să-l folosești pentru a-l înțelege? Absența teatrului duce la război sau invers? Generali și colonei, caporali și trupe, triumfuri și înfrângeri, amnezie și traume, viață, moarte și o bună doză de absurd și ironie tragică.
Pe baza textului dramaturgului Matei Vișniec, 5 tineri încearcă să răspundă la aceste întrebări. O lecție de istorie în fața istoriei care se scrie în fața ochilor noștri…

(fr)
Et Caïn tua Abel… Qu’est-ce que la guerre exactement? Combien de manières de faire la guerre et de façons de la conduire? La guerre est-elle justifiable? Comment? La guerre peut-elle se gagner? Guerre invisible, guerre virtuelle, guerre civile, guerre imaginaires, guerre de conquête, guerre de défense.
On dit que l’essence du théâtre réside dans le conflit qui est le moteur de l’existence scénique. Mais que se passe-t-il lorsque la guerre au théâtre devient théâtre de guerre? L’une peut-elle prévenir l’autre? Servir à la comprendre? Est-ce l’absence de théâtre qui conduit à la guerre ou le contraire? Généraux et colonels, caporaux et troufions, triomphes et défaites, amnésies et traumatismes, la vie, la mort et une bonne dose d’absurdité et d’ironie tragique.
A partir du texte du dramaturge Matei Vișniec, 5 jeunes tentent de répondre à ces questions. Une leçon d’histoire face à l’histoire qui s’écrit sous nos yeux…


Piesa de teatru a fost pusă în scenă în coproducție cu facultatea noastră, în regia artistică a lui Cristian Călbează absolvent al specializării Regie.

Este de remarcat faptul că anul acesta, spectacolul a fost prezentat la Théåtre Prémol din Grenoble, Franta, în cadrul Rencontres du jeune théâtre européen, la Théâtre Espace 44, Rhône-Alpes Scènes și la Theater Frankfurt – Theater im Schuppen, Frankfurt/Oder

 

Vă așteptăm cu drag!