28 oct. ȘOPTITORII LA CLUJ FUTURE OF WORK
Coordonat de Ionuț Caras, Lector Universitar și actor al Teatrului Național din Cluj, spectacolul instalație umană ȘOPTITORII răspunde cu succes propunerii Cluj Future of Work și a Centrului Cultural Clujean de a imagina artistic viitorul felului în care muncim. Spectacol și Instalație performativă în cadrul expoziției Work Upside Down, finanțată de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Urban Innovative Actions și Primăria Municipiului Cluj-Napoca, ȘOPTITORII este o creație marca Texte Bune în Locuri Nebune și reunește studenți și alumnii ai facultății noastre.
Trăim vremuri în care unele opere de artă sunt puse în discuție. Se interzic cărți, se demolează sculpturi, sunt cenzurate picturi și sunt interziși scriitori. Și asta fie în numele corectitudinii politice, fie invocând alte probleme: obscenitate, violență, discurs anti-establishment, mesaj politic, o atitudine critică față de biserică sau chiar religie, etc. Desigur, acest lucru s-a mai întâmplat de-a lungul istoriei. Acum nu e prima dată.
Noi credem că artistul e un spirit liber, critic și necesar. Vocea lui trebuie auzită, chiar dacă spune lucruri neplăcute pentru unii sau alții.
Dacă facem un exercițiu de imaginație și ne gândim la cum ar arăta actorul peste ani și la felul în care se va transforma misiunea lui, atunci putem să spunem că ar fi foarte posibil ca actorul să devină un depozitar al textelor pierdute, al cuvintelor interzise. Ca și cum actorul de gherilă ar împrăștia, printr-o luptă secretă cu cenzura de orice fel, noțiuni, povești și adevăruri uitate sau îngropate. Misiunea lui e că va trebui să vorbească, să aibă o voce. Chiar șoptită.
E o întâlnire cu valoare oximoronică: suntem aproape dar la distanță, împreună dar separați, vorbim utilizând șoapta. Un soi de autoironie deghizată în performance privitoare la rolul actorului și la un posibil aspect al muncii sale în viitor. Până la urmă, artistul / actorul e dator să vorbească. Noi suntem cei care alegem ce facem cu vorbele sale.