SCOALA DE VARĂ | SAT VIU - ECOURILE VIITORULUI ÎN RURALUL TRANSILVAN - Facultatea de Teatru si Film
33928
wp-singular,post-template-default,single,single-post,postid-33928,single-format-standard,wp-custom-logo,wp-theme-bridge,wp-child-theme-bridge-child,bridge-core-3.3.4.2,qode-optimizer-1.0.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.8.8.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-8.5,vc_responsive

SCOALA DE VARĂ | SAT VIU – ECOURILE VIITORULUI ÎN RURALUL TRANSILVAN

SCOALA DE VARĂ | SAT VIU – ECOURILE VIITORULUI ÎN RURALUL TRANSILVAN

Facultatea de Teatru și Film continuă activitatea în satul Posmuș prin proiectul cultural 𝗦𝗮𝘁 𝘃𝗶𝘂 – 𝗘𝗰𝗼𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝘃𝗶𝗶𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗶̂𝗻 𝗿𝘂𝗿𝗮𝗹𝘂𝗹 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘀𝗶𝗹𝘃𝗮𝗻, derulat în parteneriat strategic alături de Asociația Petrus Italus Trust- alianța pentru patrimoniul Bistrițean, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Prin reconversia temporară a școlii vechi și a centrului satului într-un spațiu de co-creație, precum și prin crearea de legături cu noua infrastructură culturală din sat, Centrul Multicultural „Castel Teleki” Posmuș, proiectul dorește să contribuie la revitalizarea comunității din Posmuș. Intervenția culturală se bazează pe cercetare participativă și design colaborativ, cu participarea localnicilor, experților din diverse medii și a autorităților, într-un efort comun de transformare durabilă și incluzivă aplicând o metodă actuală, precum modelul Helix pentru inovare socială. Activitățile urmăresc implicarea localnicilor în ateliere și evenimente care valorifică patrimoniul local și stimulează coeziunea socială.

⁠Intervenția pornește din convingerea că reactivarea comunității este condiția esențială pentru ca reabilitarea Castelului Teleki să genereze un impact sustenabil iar activitățile din acest an sunt menite să aducă împreună patrimoniul „mare” și patrimoniul „mic”, să consolideze legăturile dintre oameni și centrul satului.

Între 𝟮𝟴 𝗶𝘂𝗹𝗶𝗲-𝟯 𝗮𝘂𝗴𝘂𝘀𝘁 vă invităm în cadrul 𝘚̗𝘤𝘰𝘭𝘪𝘪 𝘥𝘦 𝘷𝘢𝘳𝘢̆, la discuții și ateliere interactive pe teme de inovare socială prin cultură, antropologie și arhitectură. Posmușenii sunt invitați să participe la ateliere pentru copii și tineri, proiecții de filme, un spectacol de teatru și un studio-foto amplasat în școala veche din Posmuș și alte activități de explorare și reflecție asupra istoriilor personale. 𝗜𝗻𝘁𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗴𝗿𝗮𝘁𝘂𝗶𝘁𝗮̆.
O componentă importantă a Școlii de vară este dedicată studenților Universității Babeș-Bolyai și ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca, care vor lua parte la procesul de intervenție culturală, având ocazia să pună în practică conceptele teoretice prin metode interdisciplinare. Intervenția reunește cercetători și studenți de la varii discipline – cinematografie, fotografie și media/teatrologie management cultural, arhitectură/patrimoniu, sociologie/antropologie, care vor dezvolta împreună o rețea complexă de cunoaștere și practici colaborative implicând locuitorii satului. Intervenția vizează sondarea posibilităților de conectare cu patrimoniul și punerea bazelor unui centru de inovare socială în mediul rural.
Proiectul mai include atât participarea la festivalul 𝘈𝘳𝘵𝘊𝘢𝘴𝘵 (15-17 august) cu o expoziție interdisciplinară de fotografii și istorii personale, cât și un 𝘦𝘷𝘦𝘯𝘪𝘮𝘦𝘯𝘵 𝘥𝘦 încheiere (13 septembrie) în care se vor prezenta propuneri de activare a școlii vechi săsești și propuneri arhitecturale pentru reamenajarea zonei din fața școlii  și cât și un spectacol de video-mapping.

Suntem nerăbdători să ne reîntâlnim, așa că ne întoarcem la treabă! Ne vedem la Posmuș!

#satulviu #castelviu #proiecteculturale #patrimoniuculturalimateriale #castelultelekiposmus #scoaladevara #evenimentebistrita #cofinantatAFCN


Un proiect al Asociației Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean realizat în parteneriat strategic cu Universitatea Babeș-Bolyai Cluj – Facultatea de Teatru și Film, cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Universitatea Tehnică Cluj – Facultatea de Arhitectură și Urbanism, cu susținerea Primăriei Șieu și a Școlii Gimnaziale Șieu.

Program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.