
08 apr. Rodica Mocan și Florin Marc abordează inteligența artificială, la ClujShorts 2025
Festivalul Internațional ClujShorts abordează în acest an tema inteligenței artificiale (AI) și a impactului pe care aceasta îl are asupra societății contemporane, în general, și a artelor filmului, în particular.
.
În acest context, prof.univ.dr. Rodica Mocan, inițiatoarea și coordonatoarea programului de masterat Arte digitale interactive (Facultatea de Teatru și Film / Universitatea Babeș-Bolyai) a fost invitată printre specialiștii care vor participa la una dintre Discuțiile ClujShorts, cu tema Inteligența artificială între metaficțiune cinematografică și realitate distopică.
Evenimentul va avea loc duminică, 13 aprilie, de la ora 18.30, la Casino (Parcul Central, Cluj-Napoca).
Rodica Mocan: „Prin tehnici digitale care până nu demult păreau de neimaginat, inteligența artificială oferă instrumente cinematografie care adaugă noi dimensiuni ficțiunii, depășind până și convenția spectatorului de film care ar trebui să discearnă între realitate și ficțiune. Această evoluție ridică întrebări despre impactul AI asupra percepției noastre și despre potențialele implicații etice și sociale ale unei lumi în care realitatea și ficțiunea devin din ce în ce mai greu de diferențiat”.
.
În cadrul aceluiași eveniment, lect.drd. Florin Marc va prezenta proiectul Amintiri artificiale, prin intermediul căruia vizitatorii vor putea interacționa cu un model AI-NPC, bazat pe bunicul artistului, Magdaș Vasile (78 de ani).
Florin Marc: „O caracteristică esențială a avatarului AI-NPC este capacitatea sa de a purta conversații non-liniare și de a evolua prin interacțiune, simulând o dezvoltare personală și menținând o continuitate emoțională. Prin integrarea tehnologiei imersive cu povestirea afectivă, proiectul propune AI-ul atât ca co-creator narativ, cât și ca arhivă dinamică a experienței trăite”.
.