PREMIUL UNITER PENTRU CRITICĂ DE TEATRU

PREMIUL UNITER PENTRU CRITICĂ DE TEATRU

Miruna Runcan – Premiul UNITER pentru Critică de Teatru

 

După douăzecișișapte de ani de la apariția volumului „Cinci divane ad hoc” (UNITEXT, 1994), scris și realizat de Miruna Runcan și de C.C. Buricea-Mlinarcic, o nominalizare la Gala UNITER în anul 2004, la gala organizată în data de 19 iulie 2021, Miruna Runcan primește recunoașterea muncii sale în teatrul românesc prin câștigarea premiului pentru critică de teatru acordat de Uniunea Teatrală din România.

 

Trebuie evidențiată activitatea de istoric al teatrului, dar și de profesor universitar la Facultatea de Teatru și Film a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca unde a îndrumat mai multe generații de studenți teatrologi, dar și de la celelalte specializări. Amintim aici, într-o selecție, volumele pe care, de-a lungul timpului, doamna profesor universitar Miruna Runcan le-a scris în calitate de autor unic: Modelul teatral românesc (Unitext, 2000), Teatralizarea şi Reteatralizarea în România. 1920-1960 (Eikon, 2003), Bungee jumping. Ficțioterapii (Limes, 2011), Actori care ard fără rest (Fundația Culturală „Camil petrescu”, 2011), Signore Misterioso. O anatomie a spectatorului (Unitext, 2011), Critica încotro? (PUC, 2015), Teatru în diorame. Discursul criticii teatrale in comunism. Fluctuantul dezghet 1956-1964. (Tracus Arte, 2019), Teatru în diorame. Amăgitoarea primăvară 1965-1977. (Tracus Arte, 2020).

 

O felicităm pe Miruna Runcan și suntem onorați că face parte din colectivul Departamentului de Teatru.

 

Printre nominalizații Galei Uniter de anul acesta s-au mai aflat și absolvenții noștri Tudor Dreve, Adina Lazăr, Alexandra Felseghi, Adrian Damian, Cristian Ban, Leta Popescu, Matei Rotaru și Kató Emőke care a luat premiul pentru cea mai bună actriță în piesa „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” de Cosmin Stănilă. Îi felicităm pe toți și le mulțumim pentru felul în care onororează școala de Cluj.