07 apr. Participare Video-Proiect The Guild Conf. univ. dr. Claudiu Turcuș
Claudiu Turcuș, conferențiar și prodecan al Facultății de Teatru și Film, a fost invitatul unei intervenții online organizate de consorțiul The Guild împreună cu Claes Frederik Helgesson (Uppsala University) și Gabriele Rippl (Bern University) pentru a dezbate relevanța cercetării din domeniul științelor socio-umane în soluționarea crizelor actuale. Propunerile s-au concretizet într-un apel la întărirea rolului științelor socio-umane (SSAH) în programul Horizon Europe inițiat de Comisia Europeană. În cadrul intervențiilor, invitații au schițat cele mai semnificative provocări cu care se confruntă societatea de astăzi și au adus argumente pentru medierea umanistă a soluțiilor la aceste multiple crize.
Claes Frederik Helgesson a semnalat lipsa acută a capacității de a colabora în diferitele sfere, fie cea socială sau politică, evocând totodată și incapacitatea sferei academice de a angaja o cooperare semnificativă între discipline în fața provocărilor existențiale.
Gabriele Rippl a subliniat criza climatică, a mediului și cea a stilului de viață și a propus, ca răspuns, perspectiva sustenabilității culturale prin integrarea particularităților culturale.
În intervenția sa, Claudiu Turcuș localizează originea crizelor actuale în diferitele discursuri populiste și utopice, respectiv în absența interesului pentru natură și societate din modelele dominante de dezvoltare. După cum argumentează el, rolul consorțiului The Guild poate consta chiar în influențarea modelelor de creștere, astfel încât natura și societatea să poată fi protejată de excese.
Propunerile comune ale întâlnirii legate de programul Horizon Europe au fost publicate și în forma unei apel agreat de toate universitățile membre ale acestui consorțiu. Acesta poate fi consultat pe platforma The Guild aici
Iar mesajul vorbitorilor poate fi vizionat într-un format scurt aici