09 iun. OPEN CALL #EMERGENT
Se caută echipe de artiști tineri interesați să experimenteze, să cerceteze și care să formeze o companie independentă de teatru!
#EMERGENT își propune să inițieze echipe proaspăt formate de tineri aflați la debut, studenți în ani terminali, licență sau master, sau proaspăt absolvenți ai facultăților vocaționale din Cluj-Napoca din ultimii 3 ani (regie, dramaturgie, actorie, muzică, arte vizuale, management cultural) în crearea unei companii independente de teatru, precum și în producția unui spectacol prin tehnici specifice devised theatre.
Invităm tineri artiști să formeze echipe mixte cu specializări diferite (o persoană responsabilă de managementul companiei este obligatorie) și să propună un proiect pornind de la conceptul de „Viitor performativ”. Echipele vor fi formate din maxim 6 artiști cu specializări diferite – regie, dramaturgie, actorie, muzică, coregrafie sau arte vizuale – și, în mod obligatoriu, un manager cultural (recomandat absolvent/ă cu studii de specialitate, dar nu obligatoriu). Pentru cele 6 poziții artistice, nu există o formulă impusă, dar e important ca aceasta să fie completă pentru crearea proiectului propus și să acopere în mod realist nevoile proiectului.
Selecția va urmări alegerea unei echipe câștigătoare care va beneficia de ateliere de formare profesională și de susținere în vederea producției unui spectacol de teatru, precum și selectarea unor alte 3 echipe care vor participa doar la prima etapă a proiectului, cea de ateliere. Selecția va fi realizată având în vedere ideea de proiect pe conceptul de cercetare propus, dar și motivația echipei de a lucra împreună.
Prima parte a proiectului va conține o serie de ateliere susținute de artiștii din echipa Reactor, cu experiență de lucru atât în zona artistică, cât și în zona administrativă, care îi vor ghida pe aceștia în definirea unei companii proprii și în realizarea unei producții de teatru pe metode devised.
Atelierele vor fi coordonate de:
- Oana Mardare- actriță, co-manager al spațiului Reactor, producător, membră fondatoare a asociației REACTOR de creație și experiment
- Doru Taloș- actor, co-manager al spațiului Reactor, producător, membru fondator al asociației REACTOR de creație și experiment
- Alexa Băcanu- dramaturgă, membră a echipei Reactor, coordonatoare de proiecte culturale, responsabil PR și comunicare
- Petro Ionescu- dramaturgă, regizoare, membră a echipei Reactor, cu experiență în devised theatre și metode de cercetare în teatru
- Raul Coldea- regizor, membru artistic al echipei Reactor, cu experiență în devised theatre, inițiatorul platformei Framework
Atelierele urmăresc predarea unor noțiuni teoretice introductive despre managementul companiilor și al spațiilor independente, construcția și managementul de proiect, metoda de creație devised theatre.
A doua parte a proiectului, etapa de creație artistică și de producție, va demara cu un laborator de cercetare coordonat de Petro Ionescu, care va mentora echipa și în etapele următoare de lucru. Pe parcursul perioadei de producție, echipa va avea o serie de 8 întâlniri de mentorat coordonate de Oana Mardare, pentru definirea identității companiei lor și crearea unui plan managerial pe un an.
Proiectul se extinde pe mai multe luni și include o perioadă de ateliere (iulie-august), o perioadă de producție (august-septembrie), realizarea unor vizionări cu artiști colaboratori ai spațiului Reactor, precum și prezentarea publică a spectacolului rezultat la Cluj și la București, la Centrul de Teatru Educațional Replika (septembrie-octombrie). Producția de teatru va rămâne în responsabilitatea companiei nou formate, cu posibilitatea de a mai fi programată la spațiul Reactor.
Proiectul se adresează tinerilor artiști, cu reședința în Cluj-Napoca, studenți în ani terminali, licență sau master, sau proaspăt absolvenți neangajați în domeniu la maxim 3 ani după absolvire, din cadrul facultăților de profil vocațional. Proiectul #EMERGENT permite depunerea unei aplicații colective, în diferite formule, cu obligația de a avea o funcție unică de manager al companiei (ex: regizor-dramaturg-actori-manager sau regizor-coregraf-scenograf-actori-manager, etc.).
Membrii echipei selectate pentru întregul proiect vor fi remunerați, iar cazarea participanților nu va fi asigurată de organizatori, de aceea artiștii echipelor care se înscriu trebuie să aibă reședința în Cluj-Napoca.
Aplicațiile se vor trimite pe adresa emergent.reactor@gmail.com până în data de 8 iulie, ora 23:59.
Aplicațiile trebuie să conțină următoarele:
- CV-urile tuturor membrilor echipei formate
- Descrierea echipei cu funcția fiecărui membru
- O scrisoare de motivație a echipei
- O propunere de proiect artistic
În urma înscrierilor, coordonatorii de proiect și de ateliere vor selecta o echipă care va forma o companie de teatru și va beneficia de producția unui spectacol în regim independent, precum și alte 3 echipe care vor participa la atelierele de formare profesională. În funcție de aplicațiile primite, există posibilitatea de a stabili și un interviu (live sau online, după caz) în perioada 9 iulie-14 iulie.
Calendar:
8 iulie — Data limită pentru înscrieri
9 iulie – 14 iulie — Selectarea echipelor
15 iulie — Anunțarea echipei câștigătoare, precum și a celor 3 echipe participante la ateliere
25 iulie – 2 august — Prima etapă de ateliere de formare profesională susținute de Oana Mardare, Doru Taloș, Alexa Băcanu, Petro Ionescu și Raul Coldea
3 – 6 august – Laborator de cercetare artistică cu Petro Ionescu (echipa câștigătoare)
8 – 18 august – Repetiții și lucru la scenă (echipa câștigătoare)
19 august – 8 septembrie – Întâlniri de lucru pentru dezvoltarea companiei cu Oana Mardare, întâlniri punctuale cu Petro Ionescu, Doru Taloș și Alexa Băcanu, repetiții (echipa câștigătoare)
9 – 30 septembrie – Repetiții și vizionări
septembrie – octombrie— Prezentarea rezultatului la Cluj și București
Acest proiect cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri: Centrul de Teatru Educațional Replika, Facultatea de Teatru și Film Cluj Napoca
Afiș: Mihai Păcurar
Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creație și experiment pe site-ul www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj și pe cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj.