10 dec. Profesorul Xantus Gábor premiat de Academia Română
,
Suntem bucuroși să vă anunțăm că Academia Română i-a conferit colegului nostru, domnului profesor Xantus Gábor, diploma „Meritul Academic” pentru “deosebita activitate dedicată artei cinematografice”. Premiile și distincțiile Academiei Române se acordă anual oamenilor de știință sau artiștilor români pentru contribuții deosebite la dezvoltarea științei și culturii naționale.
Profesorul universitar Xantus Gábor este director de imagine, regizor și scenarist, poziționându-se remarcabil în avangarda cinematografiei Românești. Este membru în mai multe asociații profesionale prestigioase și deține 22 de premii naționale și internaționale.
Xantus Gábor a debutat la mijlocul anilor 1970, devenind cel mai tânăr corespondent al Televiziunii Române. Mai apoi a lucrat cu aproape toate redacțiile din TVR și a profesat pe întreaga paletă a genurilor de cinema și de televiziune. Din primele ore ale Revoluției române a documentat pe peliculă, din prima linie, evenimentele revoluționare; a participat la redeschiderea și apărarea Studioului de Radioteleviziune Cluj – interzis și închis în timpul dictaturii comuniste – realizând primele emisiuni libere ale acestui post de radio; a fost printre primii organizatori și realizatori ai Studioului Teritorial de Televiziune Cluj, punând la dispoziția acestuia aparatura personală pentru a lansa prima emisiune liberă emisă de acest post de televiziune. În 1990 a fondat primul studio particular de film și televiziune din Transilvania, având apoi inițiativa și oferindu-și participarea pentru înființarea Departamentului de Cinematografie, Fotografie și Media al Universității Sapientia, unde o scurtă perioadă a fost și cadru didactic.
Domeniul principal de creație este filmul documentar, gen care predomină în filmografia sa. Xantus Gábor a realizat peste 100 de filme de autor. A semnat scenariul, imaginea și regia acestor producții aparținând multor subgenuri din categoria documentarului artistic, documentarului eseu, documentarului portret, monografiilor cinematografice, documentarelor istorice, sociologice, de popularizare științifică etc. Un domeniu aparte al activității sale profesionale este reprezentat de filmele documentare de explorare și cele expediționare, realizate pe întregul mapamond. A participat la 16 astfel de expediții, filmând de mai multe ori în America de Nord, în America Centrală și de Sud, în Caraibe, în numeroase zone geografice ale Africii, în Australia, în Papua Noua Guinee, Borneo, Insulele Hawaii, în Galapagos, în Oceania, Insulele Flores, Komodo, în teritoriile insulare din Polinezia, Micronezia, Melanesia, Indonesia dar și în Antarctica, unde rar, sau deloc, a ajuns până atunci aparatul de filmat.