Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai
aniversează 30 de ani de la înființare

Facultatea de Teatru și Film celebrează treizeci de ani de tradiție, pedagogie și studiu creativ în artele spectacolului. Este un moment solemn de reactivare a memoriei noastre instituționale, dar și un prilej festiv de a privi cu încredere spre viitor. Teatru 30 aduce în atenția comunității UBB, dar și în spațiul public povestea unei școli naționale de arte performative, cu o tradiție europeană solidă vizând excelența academică, cu practici instituționale moderne, incluzive.

Ușor întârziați de restricțiile pandemiei, ne întoarcem pe scenă cu dedicarea și entuziasmul care ne-au marcat cei 30 de ani de existență. Astfel, pe 26 mai 2022, ora 11.00, celebrăm efortul membrilor fondatori și rememorăm, prin mărturiile lor, viziunea și misiunea școlii de teatru și film de la Cluj.  Evenimentul academic, care va avea loc în Aula Magna a Universității Babeș Bolyai, va marca trecerea prin istorie a demersurilor pedagogice și creative ale facultății noastre. Ziua va continua cu un cocktail organizat la Casa Universitarilor, de la ora 13.00, iar spre seară invitații vor avea parte de un spectacol oferit de către studenții specializării Actorie, în cadrul Galei FTF, un festival anual dedicat absolvenților Facultății de Teatru și Film.

Studiul Teatrului la Cluj – scurt istoric

Un bun universitar trebuie să aibă pigment artistic
Ion Vartic

Facultatea de Teatru de la Cluj s-a afirmat mereu ca un exemplu fericit al armoniei dintre teorie și praxis. Grupul fondator, aflat sub influența și protecția cenaclului Echinox, s-a remarcat printr-o construcție filologică profundă, pe de-o parte, și devotament artistic, pe de altă parte. Rădăcinile secției de Teatru și apoi ale facultății se regăsesc în trupa Ars Amatoria, grupul format în jurul cenaclului și revistei Echinox în anii ’ UBB avea deja o tradiție a teatrului studențesc încă din anii ’40, găzduind trupe și grupări care practicau arta teatrală la Cluj, apoi în refugiu, la Sibiu, afiliate seminarului de estetică a profesorului Liviu Rusu. Mai apoi, Facultatea de Litere a început să găzduiască producții teatrale în cadrul cenaclului Echinox condus de Marian Papahagi, Ion Pop și Ion Vartic.

Așa cum își amintește profesorul Vartic, pregătirea și capacitatea studenților de formație filologică în a înțelege și interpreta sensul replicii avea un mare impact în fața publicului la acea vreme. Asta l-a determinat în 1990 pe Ion Vartic, secretar de stat în Ministerul Culturii la acea vreme, să răspundă invitației ministrului Andrei Pleșu, și împreună cu Mircea Ghițulescu să proiecteze instituționalizarea studiul teatral și înființarea secției separate de Teatru la Facultatea de Litere din Cluj. Ministrul Educației din acea perioadă era Marian Papahagi, un spectator asiduu, care a îmbrățișat cu mare entuziasm proiectul academic al profesorului Vartic. Astfel, în decembrie 1990 se semnează actul de înființare și Secția de Teatru începe să funcționeze în toamna lui 1991. Din 1992, Secția de Teatru va avea și o linie de studiu în limba maghiară.

Gruparea Ars Amatoria, considerată avangarda studiului teatral în Transilvania, era o oază de libertate în vremea ei. Se lansase cu un eseu dramatic, Școala Ludică, o producție în care studenții actori se jucau pe ei înșiși. Începuturile acestei mișcări studențești cuprind de asemenea montări din Eugen Ionescu, unele șocante și scandaloase, așa cum își amintește profesorul și regizorul de atunci, Ion Vartic.

În istoria teatrului trupele universitare de amatori precum Ars Amatoria au primit numele de Teatru Liber: adică un teatru neinstituționalizat și nefinanțat, clădit de oameni care au revoluționat arta teatrală și care au devenit apoi actori și regizori profesioniști. Intendentul trupei, rol foarte important, îl deținea pe atunci decanul de astăzi al Facultății de Teatru și Film, profesorul Liviu Malița.

“Era fantastic să fi liber, să poți să trăiești liber și să faci ceva concret, ceva ce era interzis; asta îi entuziasma pe studenți, să fi contemporan cu Europa“, își amintește profesorul Ion Vartic în interviul portret acordat lui Vasile Hotea Fernezan pentru programul “Transilvania Culturală“ la TVR Cluj care deschide un amplu proiect audio-vizual dedicat aniversării Teatru 30. Cele 14 episoade ale seriei Teatru 30 vor fi difuzate în cadrul emisiunii “Transilvania Culturală“ la TVR Cluj, respectiv pe TVR 3. Seria marchează o mărturie a istoriei academice clujene și îi prezintă sub formă de portret pe profesorii Ion Vartic, Miriam Cuibus, András Visky, Miruna Runcan, Liviu Malița, Filip Odangiu, Ferenc Sinkó, Ionuț Caras, respectiv actorul în prima promoție a facultății noastre, Ioan Isaiu și viitoarea absolventă, Ioana Pitic.

De asemenea, revista Scena.ro va găzdui o serie de interviuri cu alumni ai facultății noastre, un montaj documentar – rememorativ ce reflectă, în diversitatea lor, experiențe de formare și biografii creatoare în această școală vocațională de la Cluj.

PROIECTUL DOCUMENTAR
TEATRU 30

Parteneri media: