.
Atelierele și masterclass-urile incluse în program sunt deschise exclusiv pentru studenții universității.
.
.
(Locul: Agora FTF, str. Mihail Kogălniceanu 4. în caz de vreme nefavorabilă Sala nr. 43, Cinema)
Evenimentul deschide neoficial porțile festivalului nostru și e gândit ca o întâlnire fără bariere între Bob și studenții facultății. Fără scenarii, fără formalități – doar întrebări, curiozități și povești care ne apropie. Ce ne propunem? Să vorbim despre alegeri personale și profesionale, despre greșeli asumate, despre ce înseamnă să rămâi autentic într-o lume care cere tot mai des „spectacol”. Și da, o să și râdem. Mult.
Bob Rădulescu a absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în promoția 2008. A debutat în televiziune la Look TV, ca prezentator al emisiunilor „Servus Talk” și „Cenzurat”, alături de Dragoș Stan, Tibi Codorean și Adrian Cucu. Ulterior, echipa s-a mutat la Prima TV, unde au continuat sub numele „Epic Show”. În prezent, Bob este membru al trupei de stand-up comedy „Just Push Play” și colaborează cu Teatrul Național din Cluj-Napoca la diverse spectacole. De asemenea, continuă proiectul „Epic Show” pe YouTube cu podcastul video „Epic”.
.
(Locul: Sala Vlad Mugur, Facultatea de Teatru și Film, str. Mihail Kogălniceanu 4)
Evenimentul este accesibil exclusiv pentru studenții universității.
În cadrul acestui atelier pormin de la ideea că omului îi e mult mai ușor să scrie despre subiectele care îl interesează. Fiecare participant va fi ghidat să înceapă să scrie pornind de la experiențe sau amintiri personable și marcante, ca atare că înainte de începutul atelierului, cei interesați vor fi încurajați să vină pregătiți cu o temă. Această etapă a atelierului are o mai mare legătură cu latura personală a participanților. Evident, acestora li se va recomanda încă de la început să își aleagă amintiri sau experiențe în privința cărora se vor simți confortabil să le împărtășească într-un spațiu public și să își aducă laptopul personal.
Adrian Teleșpan s-a născut în noiembrie 1979 la Drăgășani, în județul Vâlcea. În 1999 a terminat cursurile Colegiului Național Gib Mihăescu, profilul limbi străine, iar în 2004 a absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Media din București. Între 2000 și 2004 a lucrat ca producător coordonator și scenarist la Pro TV și Prima TV, iar între 2004 și 2012 ca producător executiv de știri la Realitatea TV, Antena 3 și România TV. În 2012 s-a mutat la Londra unde a scris romanul Cimitirul, roman care s-a bucurat de un mare succes la public, vânzându-se în aproximativ 30.000 de exemplare între anul publicării și 2024. Pentru acest roman, Adrian Teleșpan a câștigat premiul Romanul Anului 2013 atât din partea Hyperliteratura, cât și din partea Bookaholic, acestea fiind două dintre cele mai importante site-uri literare românești. Autorul a organizat și condus până acum 10 serii de cursuri de scriitură creativă online și 3 tabere de scriitură. În prezent Adrian Teleșpan scrie pentru site-ul b365.ro și lucrează la volumul al treilea al celui de-al doilea roman, seria Auton0m1e, primul volum al acestuia fiind publicat la începutul lui 2025.
.
(Locul: Sala nr. 43, Facultatea de Teatru și Film, st. Mihail Kogălniceanu 4)
Conferința Educație prin teatru și comunitate este dedicată terminologiei în domeniul educației prin teatru pentru stabilirea diferențelor specifice între conceptele utilizate în acest domeniu. Evenimentul va consta din două părți: o conferință cu invitați din domeniul educației prin teatru și prezentări ale absolvenților din cadrul masteratului de Educație prin Teatru, și un atelier dedicat cadrelor didactice din învățământul preuniversitar care conduc trupe de teatru pentru elevi.
.
(Locul: Studio Harag György, Facultatea de Teatru și Film, str. Mihail Kogălniceanu 4)
Anul electoral turbulent 2024 a schimbat tonalitățile populismului global. Întoarcerea sumbră a lui Trump la Casa Albă – flancat de oligarhi din domeniul tehnologiei și teoreticieni ai conspirației – răsună în paralel cu ascensiunea șocantă a extremei drepte în România, pusă de mulți pe seama logicii algoritmice a persuasiunii politice de pe TikTok. În acest peisaj în continuă schimbare, cultura vizuală este deopotrivă un câmp de luptă și o victimă. Cultura mainstream pare să-și fi pierdut influența, fiind treptat înlocuită de forumuri alternative de contestare narativă. Pe măsură ce platformele de social media dictează tot mai mult formele vizuale ale discursului politic, cum ne raportăm la estetica acestei schimbări? Cum este negociată această nouă hegemonie culturală și cum ar trebui să o interogăm cel mai eficient? Această masă rotundă reunește cercetători din domeniile cinematografiei, comunicării politice și studiilor media, pentru a reflecta asupra populismului global și a modurilor sale de a vedea.
.
(Locul: Holul Facultății de Teatru și Film, str. Mihail Kogălniceanu 4)
Această expoziție virtuală aduce în fața publicului o selecție rară și valoroasă de caiete-program din teatrul românesc al perioadei comuniste, o perioadă marcată de schimbări sociale și politice profunde. Expoziția oferă o oportunitate unică de a explora, în mod virtual, aceste documente istorice care reflectă nu doar evoluția artistică a scenei teatrale din acea perioadă, dar și influențele regimului asupra culturii și producțiilor teatrale. Vom fi expsuse părți reprezentative ale acestor caiete, insoțite de un cod QR. Vizitatorii vor putea explora aceste caiete-program printr-o experiență interactivă, accesibilă prin scanarea unui cod QR, care le va permite să pătrundă în lumea teatrului din timpul regimului comunist. Fiecare caiet-program expus va fi însoțit de o descriere detaliată a contextului său istoric, evidențiind elemente distinctive. De asemenea, publicul va avea ocazia să descopere informații despre piesele de teatru care au fost prezentate pe scenă în acea perioadă, dar și despre evoluția esteticii și mesajelor transmise prin intermediul acestor mici dar semnificative artefacte culturale. Această expoziție virtuală nu doar că aduce în lumină aspecte ale teatrului românesc, dar și oferă o modalitate inovativă de a interacționa cu patrimoniul cultural, într-o formă accesibilă și educativă. Invitația este deschisă tuturor celor interesați de istoria teatrului, dar și celor care doresc să înțeleagă mai bine modul în care cultura a fost modelată de contextul politic al acelei perioade.
Vizionați, explorați, învățați!
Mihai Pedestru, Prodecan și Lect. univ. dr. la Facultatea de Teatru și Film, este critic și semiotician teatral, interesat de teorie critică, de etica practicilor artistice, precum și de utilizarea tehnologiei pentru a cataloga, analiza, înțelege și demantela textele și metatextele artelor performative. Convins de faptul că informația vrea, poate și trebuie să fie liberă, promovează cercetarea teatrologică fundamentată pe date, construcția de corpusuri și seturi de date deschise și practicile din sfera umanioarelor digitale. Doctor în Teatru (din 2012), cu o teză despre influența noilor tehnologii asupra publicurilor de teatru. Predă cursuri sau seminarii la disciplinele Semiotica teatrului, Cronică și analiză de spectacol, Cultura și civilizația mass-media, Construcția și activarea publicurilor.
.
(Locul: Agora FTF. În caz că plouă: Studio Harag György, Facultatea de Teatru și Film, str. Mihail Kogălniceanu 4)
.
.
(Locul: Studio Harag György, Facultatea de Teatru și Film, str. Mihail Kogălniceanu 4)
Evenimentul este accesibil exclusiv pentru studenții universității.
Vom imagina, împreună, mini spectacole poematice pe poezii contemporane românești. Cum poate glisa liricul înspre dramatic? Când zona performativă descătușează forme scenice aparent non-teatrale? De ce un actor își îmbogățește mijloacele explorând în afara structurilor dramaturgice clasice?
Andrei Măjeri (n. 1990, Novaci, România) este un regizor de teatru român. A absolvit studiile de licență în Regie de Teatru (2012) și masterul (2014) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. În 2021 și-a susținut teza de doctorat „Teatralitatea endemică a grupurilor segregate. Anatomia colectivității și psihologia corpului comun” la aceeași universitate. Locuiește în București de un deceniu, dar lucrează în multe alte orașe. Măjeri este interesat de dramaturgia contemporană, în cea mai mare parte română sau spaniolă, dar a lucrat și pe texte aparținând dramaturgilor clasici precum Euripide, și cei canonici, precum Federico García Lorca, Witold Gombrowicz, Lucian Blaga etc. Majoritatea spectacolelor sale aduc în discuție: tragedia greacă, războiul, condiția artistului, sexualitatea, personajele feminine puternice etc. Mărcile stilistice ale regizorului Andrei Măjeri includ diferite tipuri de transgresiune, decupaje provocatoare, schimbări abrupte de convenție și un ritm alert al acțiunii. Andrei Măjeri a câștigat peste zece premii naționale pentru Cel Mai Bun Regizor și s-a aflat în mai multe turnee extinse cu: Medea’s Boys, Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois și Eroine. În 2024 a câștigat Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie (Cine l-a ucis pe tata?, regizat la Teatrul Metropolis) și Cea mai bună piesă, premiu oferit de Uniunea Scriitorilor, Filiala București-Dramaturgie (cu textul: God of the Gaps).
.
(Locul: Sala Vlad Mugur, Facultatea de Teatru și Film, str. Mihail Kogălniceanu 4)
Evenimentul este accesibil exclusiv pentru studenții universității.
În cadrul acestui atelier pormin de la ideea că omului îi e mult mai ușor să scrie despre subiectele care îl interesează. Fiecare participant va fi ghidat să înceapă să scrie pornind de la experiențe sau amintiri personable și marcante, ca atare că înainte de începutul atelierului, cei interesați vor fi încurajați să vină pregătiți cu o temă. Această etapă a atelierului are o mai mare legătură cu latura personală a participanților. Evident, acestora li se va recomanda încă de la început să își aleagă amintiri sau experiențe în privința cărora se vor simți confortabil să le împărtășească într-un spațiu public și să își aducă laptopul personal.
Adrian Teleșpan s-a născut în noiembrie1979 la Drăgășani, în județul Vâlcea. În 1999 a terminat cursurile Colegiului Național Gib Mihăescu, profilul limbi străine, iar în 2004 a absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Media din București. Între 2000 și 2004 a lucrat ca producător coordonator și scenarist la Pro TV și Prima TV, iar între 2004 și 2012 ca producător executiv de știri la Realitatea TV, Antena 3 și România TV. În 2012 s-a mutat la Londra unde a scris romanul Cimitirul, roman care s-a bucurat de un mare succes la public, vânzându-se în aproximativ 30.000 de exemplare între anul publicării și 2024. Pentru acest roman, Adrian Teleșpan a câștigat premiul Romanul Anului 2013 atât din partea Hyperliteratura, cât și din partea Bookaholic, acestea fiind două dintre cele mai importante site-uri literare românești. Autorul a organizat și condus până acum 10 serii de cursuri de scriitură creativă online și 3 tabere de scriitură. În prezent Adrian Teleșpan scrie pentru site-ul b365.ro și lucrează la volumul al treilea al celui de-al doilea roman, seria Auton0m1e, primul volum al acestuia fiind publicat la începutul lui 2025.
.
(Locul: Galeria Annie Klaus, Piața Unirii nr. 10, et 2)
Imaginile se mișcă la granița subtilă dintre vis și realitate. O lume mai întunecată, ușor nostalgică, oameni lăsați singuri, pierduți în peisaj, adesea adormiți, visători. Ceața, ploaia, liniștea dinaintea furtunii, periferia stau la baza fotografiilor mele. Expoziția de fotografie Fazakas Gergely, student anul 2, Departamentul Maghiar de Cinematografie și Media, programul Cinematografie, fotografie, media.
.
(Locul: Turnul Pompierilor, str. Tipografiei nr. 17)
Daria Ioan organizează expozițiile de fotografie ale studenților din 2009, pe diferite tematici, după parcurgerea noțiunilor de bază în fotografie.
.
(Locul: Agora FTF. În caz de vreme nefavorabilă: Sala nr. 43 Cinema, str. Mihail Kogălniceanu 4)
În cinematografia estică distribuită internațional, semi-periferia apare la intersecția dintre perspectiva locală și sensibilitatea globală, într-o formă de expresie glocală. Această liminalitate intrinsecă traversează limbajul vizual al cineaștilor care lucrează de la distanță, pentru care experiența spațială și culturală a distanței se traduce adesea în reflecții pătrunzătoare despre starea de „nici aici, nici acolo.” Într-un context în care așteptările industriilor cinematografice naționale diferă frecvent de tendințele mai largi ale producției globale, devine esențială arta echilibrului între cele două. Reunind trei regizori din Estul global, această masă rotundă reflectă asupra dinamicii dintre apropiere și înstrăinare în operele lor, concentrându-se asupra universalității narațiunii periferice.
.
(Locul: Teatrul de Păpuși Puck, str. I.C. Brătianu 23)
Spectacol în limba maghiară.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86082/apjafia-baiatul-lui-tata/
Ecc, pecc, ieși afară-acum, / Ascunzi prea multe taine-n drum? / Băiatul s-a trezit din somn, / Și-a început al său drum domol. / Căzu-n drum, privi-n jur nedumerit, / Văzând un lucru straniu, neobișnuit. / Tata s-a trezit, pe fiul căzut l-a zărit, / La stânga, dreapta a privit, spre dreapta a fugit. / Fir de ață, pasăre mică și cântătoare, / Oare îmbrățișarea-i caldă-ți lipsește oare? / Băiatul n-a priceput, s-a ridicat, a mers, / Credea că-i lucru mic, dar ceva-n el s-a invers / Tata s-a dus acasă, pe pat s-a lăsat trudit, / Lumea dislocată atunci n-o vedea, era orbit. / Saltă, mânzule, pe vaca cea grea, / Fugi de-aicea, cât mai vrea!
Regia: Szűcs Tamás (Master, Teatru Contemporan, anul 2). Scris de: Oltean Márk. Muzica: Szatmári Loretta. Consultant profesional: Lect. univ. dr. Kozma Gábor Viktor. Mulțumiri speciale: Gere Edit, Sárosi Áron, Balázs Ádám. Sunet: Domokos Előd. Lumini: Török Ákos
.
(Locul: Reactor de creație și experiment, str. Petőfi Sándor 4)
Spectacol în limba română.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86097/apocalypso/
Apocalypso ne invită într-o lume familiară, în care tinerii de azi trăiesc sub presiunea fricii: frica de boli cu transmitere sexuală, de intimitate, de a fi sinceri cu propriul corp și cu propriile dorințe. O lume în care sexul devine un tabu, protecția – un semn de întrebare, iar educația sexuală – un gol dureros în manualele școlare. Spectacolul chestionează cine suntem când râmânem singuri și nu ne vede nimeni. Fără rețele de socializare și fără măști. Ce se întâmplă cu instinctele noastre și cu vocile critice care nu încetează să se facă auzite? Cum se naște paranoia și ce victime noi poate face dezinformarea? Într-o societate în care relațiile se consumă rapid și superficial, Apocalypso propune o reflecție sinceră, brutală și necesară asupra identității, vulnerabilităților și tăcerilor noastre.
Dramaturgie: Ștefan Mihai. Regie: Diana Mihalașcu. Cu: Casian Ulici, Georgiana Cristurean, Mara Solomon. Echipa Tehnică: Diana Mihalașcu.
.
(Locul: ZIZ – Art and Social Area, str. Paris 5)
Spectacol în limba maghiară cu supratitrare în limba română.
Toți trăim aceeași viață. Aceeași viață, în aceeași lume. Nu v-ați gândit niciodată la asta?
La sfârșitul zilei, pietrele de temelie ale vieții noastre, fie că vă place sau nu, rămân aceleași, în diferite variante. Viața merge înainte. Rând pe rând, înainte și înapoi, cum vă place. Mereu aceeași, aceeași poveste. Sau nu. Poți afla asta. Dar conștient sau nu, ca un întuneric greoi, participi la ciclul trist. O condiție absurdă. La fel ca acest text, viața ar putea însemna orice. Dar ar putea, de asemenea, să nu însemne nimic. Totul este un joc. Dar, desigur, se poate ca nu este. În orice caz: ce facem noi aici? Aceasta e întrebarea.
Regie: Prof. univ. dr. habil. Hatházi András. Distribuție: Balázs Ádám, Csüdöm Henrietta, Daradics Hannah, Ferencz Ádám, Szűcs Tamás.
.
(Locul: Centrul de Creație MAIDAN, Bulevardul Eroilor 16)
Spectacol în limba română.
✅ Rezervări: https://eventbook.ro/theater/bilete-bilete-maidan-covorul-lui-freud
Pereții pictați cu pixul de primul copil. Pata de vin de pe canapea din ziua în care v-ați împăcat. Fotoliul zgâriat de pisica pe care ai îngropat-o iarna trecută. Scaune strâmbe, perdele pătate, uși care scârțâie. Fiecare obiect poartă cicatricile vieților noastre și amintiri pe care le-am uitat sau am ales să le uităm. Covorul lui Freud oferă șansa unui obiect banal să își spună poveștile. Frustrări, bucurii sau răni vechi prind din nou viață, pe măsură ce personajele își dau seama că nu pot fugi de trecutul lor.
De: Vlad Sălbatecu. Regie: Mihai Gligan. Scenografie: Cătălin Mocan, Diana Aldea. Muzică: Alexandru Condurat. Light design: Cătălin Florea. Distribuție: Codruța Bonta, Sinkó Ferenc, Filip Odangiu, Valentin Oncu.
.
.
(Locul: Studio Harag György, Facultatea de Teatru și Film, str. Mihail Kogălniceanu 4)
Evenimentul este accesibil exclusiv pentru studenții universității.
Vom imagina, împreună, mini spectacole poematice pe poezii contemporane românești. Cum poate glisa liricul înspre dramatic? Când zona performativă descătușează forme scenice aparent non-teatrale? De ce un actor își îmbogățește mijloacele explorând în afara structurilor dramaturgice clasice?
Andrei Măjeri (n. 1990, Novaci, România) este un regizor de teatru român. A absolvit studiile de licență în Regie de Teatru (2012) și masterul (2014) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. În 2021 și-a susținut teza de doctorat „Teatralitatea endemică a grupurilor segregate. Anatomia colectivității și psihologia corpului comun” la aceeași universitate. Locuiește în București de un deceniu, dar lucrează în multe alte orașe. Măjeri este interesat de dramaturgia contemporană, în cea mai mare parte română sau spaniolă, dar a lucrat și pe texte aparținând dramaturgilor clasici precum Euripide, și cei canonici, precum Federico García Lorca, Witold Gombrowicz, Lucian Blaga etc. Majoritatea spectacolelor sale aduc în discuție: tragedia greacă, războiul, condiția artistului, sexualitatea, personajele feminine puternice etc. Mărcile stilistice ale regizorului Andrei Măjeri includ diferite tipuri de transgresiune, decupaje provocatoare, schimbări abrupte de convenție și un ritm alert al acțiunii. Andrei Măjeri a câștigat peste zece premii naționale pentru Cel Mai Bun Regizor și s-a aflat în mai multe turnee extinse cu: Medea’s Boys, Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois și Eroine. În 2024 a câștigat Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie (Cine l-a ucis pe tata?, regizat la Teatrul Metropolis) și Cea mai bună piesă, premiu oferit de Uniunea Scriitorilor, Filiala București-Dramaturgie (cu textul: God of the Gaps).
.
(Locul: Sala Vlad Mugur, Facultatea de Teatru și Film, str. Mihail Kogălniceanu 4)
Evenimentul este accesibil exclusiv pentru studenții universității.
Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din New York, vine în dialog cu masteranzii Facultății de Teatru și Film pentru a explora puterea transformatoare a teatrului și filmului în diplomația culturală contemporană. Într-o lume unde artele devin punți între națiuni, acest atelier dezvăluie mecanismele prin care creațiile artistice românești pot cuceri piețe internaționale, de la strategii de promovare până la construirea de relații durabile în sectorul cultural global. Printre subiecte se numără rolul soft power-ului în relațiile culturale, studiile de caz ale unor producții românești de succes în SUA, și instrumentele practice prin care tineri creatori își pot amplifica impactul internațional.
Dorian Branea este directorul Institutului Cultural Român din New York și unul dintre cei mai experimentați manageri culturali ai României. Cu o carieră de peste două decenii în diplomația culturală, a promovat activ artele românești pe plan internațional, construind punți între instituții culturale din Europa și Statele Unite. A coordonat proiecte transatlantice majore, de la turnee ale unor formații de operă și teatru până la expoziții de artă contemporană, și a fost un susținător constant al tinerelor talente românești pe scena globală. Prin abordarea sa inovatoare, a transformat ICR New York într-un hub cultural activ, recunoscut atât pentru programele de elită, cât și pentru descoperirea de noi voci artistice.
.
(Locul: Agora FTF, str. Mihail Kogălniceanu 4. În caz de vreme nefavorabilă: Sala nr. 43, Cinema)
Supraviețuirea și extinderea spațiilor independente trebuie să rămână printre prioritățile unei culturi tensionate de polarizare socială, subfinanțare și lipsă de inteligibilitate reciprocă. Cum pot actori ai mainstream-ului, precum universitatea, presa și ecosistemele de media, să ofere spațiul necesar acestei supraviețuiri? Aducând împreună multiple forme de expertiză și experiență în presă și management cultural, discuția de față vizează strategiile instituționale și transferul de know-how prin care gândirea critică a alternativului să-și asigure vizibilitatea.
.
(Locul: Reactor de creație și experiment, str. Petőfi Sándor 4)
Spectacol în limba română.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86098/bisturie-si-coroane-de-flori-szike-es-viragkoszoruk/
Amelia/actrița are 21 de ani și conștientizează ce impact au avut asupra vieții ei standardele de frumusețe și rolurile de gen atât de definitiv fixate. O copleșeste abundența de trenduri, produse de îngrijire și informație media privitoare la acest domeniu, care vinde atât de bine și ne comercializează și pe noi împreună cu această estetică. Dorim să chestionăm fenomenul care ne inconjoară – dorința fetelor de a se conforma la anumite standarde de frumusețe. Vrem să vedem cât de adânc taie bisturiul!
Cu: Andrada Bișu. Regizor: Alaska (Irina Caraulă).
.
(Locul: ZIZ – Art and Social Area, str. Paris 5)
Spectacol în limba maghiară.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86079/a-latok-celor-care-vad-le-e-frica-de-inturenic-orbilor-le-e-frica-de-liniste/
Este interesant faptul că celor care văd le e frică de întuneric, iar că orbilor le e frică de liniște. Sunt anumite concepte pe care orbii le înțeleg altfel decât noi. Atunci când zic că se uită la ceva, ei de fapt ascultă, mişcă, duc la gură, ating. Adesea asociază sunete cu obiecte sau emoții. De multe ori întreabă în ce este îmbrăcată o persoană, mai ales dacă îi aud pe alții spunând despre persoana respectivă că e frumoasă. Vor întreba dacă pot să se uite cu ce e îmbrăcată și atunci vor atinge persoana. Sau vor întreba cât de lung sau ce culoare are părul cuiva, sau dacă pot să-i atingă părul și astfel vor vedea folosind alte simțuri. Nici noi nu vedem emoțiile sau vântul sau aerul. Nici ei. Fiecare își imaginează altfel lucrurile pe care nu le poate vedea.
Cu: Csüdöm Henrietta, Daradics Hannah, Ferencz Ádám, Balázs Ádám, Szűcs Tamás.
.
(Locul: Studio Radu Stanca, Facultatea de Litere, str. Horea 31)
Spectacol în limba română.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86080/la-famiglia/
Veneția – un port mic, un oraș scufundat în ape adânci, unde secretele zac ca o ancoră pe fundul mării. În vremea în care afacerile familiei trebuie lăsate pe mâna unui moștenitor demn de acestea, o marfă misterioasă este adusă în portul venețian. Ceea ce pare nu este întotdeauna ceea ce este – o lecție pe care locuitorii Veneției o vor afla în curând. Banii și dragostea, cele mai simple lucruri, sunt și cele mai complicate, iar când acestea se unesc cu un ingredient secret, misterele ies la suprafață.
Cu: Andrei Potirniche, Raluca Chiper, Anda Dan, Denis Studor, Iulia Balint, Daria Bugnar, Katia Diugan, Alexandru Radu, David Gåtejel, Lucian Pircan, Andreea Vodă, Justina Sfarghiu, Delia Heredea, Mira Dobrotă, Neculae Nemerenco, Alexandra Cîrț, Maria Ursu. Regie: Conf. univ. dr. / cadru asociat specialist Irina Wintze, Lect. univ. dr. Camelia Curuțiu-Zoicaș, asist. univ. Ciprian Scurtea. Sunet: Victor Lup. Lumini: Mara Sermășan. Afiș: Alexandra Cîrț și David Gătejel.
.
.
(Locul: Studio sunet, sala 5, Central, etajul 5, Strada Regele Ferdinand 22-26)
Evenimentul este accesibil exclusiv pentru studenții universității.
AUZIT găzduiește un atelier introductiv dedicat regiei de teatru radiofonic, susținut de regizorul și dramaturgul polonez Michał Zdunik, invitat în cadrul unui parteneriat cu Institutul Cultural Polonez. „Primii pași în regia de teatru radiofonic” se adresează studenților interesați de noile forme de exprimare artistică în artele spectacolului, cu accent pe creația sonoră și narațiunea audio. Atelierul oferă un spațiu de reflecție și familiarizare cu un mediu artistic mai puțin explorat în formarea convențională, dar cu un potențial de expresie profund și actual. Temele abordate includ: specificul regiei audio comparativ cu regia scenică; rolul regizorului în construcția unei narațiuni sonore coerente și expresive; analiza unor producții radiofonice (fragmente audio, discuții pe marginea procesului creativ); relația dintre regizor, dramaturg, actor și sound designer într-un proiect radiofonic.
Michał Zdunik este regizor, dramaturg și eseist polonez, cu experiență în dramaturgie contemporană, regie de teatru și creație radiofonică. Lucrările sale radio sunt difuzate de Radioul Național Polonez și apreciate pentru calitatea artistică și rafinamentul narativ. Activitatea sa îmbină cercetarea teoretică cu practica artistică, oferind participanților o perspectivă complexă și aplicată asupra teatrului sonor.
.
(Locul: Sala Braborescu, Facultatea de Teatru și Film, str. Mihail Kogălniceanu 4)
Evenimentul este accesibil exclusiv pentru studenții universității.
Învață să te prezinți profesionist la audiții! Află ce caută regizorii, creează un portofoliu puternic (headshot, CV, demo reel impactant). Exersează self-tape și audiții live (set-up, interpretare autentică) prin monologuri cu feedback și simulări de scene. Descoperă eticheta esențială (prezentare, atitudine). Sesiune Q&A, sfaturi și networking incluse.
Domnica Cîrciumaru este un director de casting din România, cu o experiență de peste 22 de ani în film și televiziune. De-a lungul carierei sale, a colaborat la peste 90 de producții cinematografice românești și internaționale, lucrând alături de regizori renumiți precum: Francis Lee („God’s Own Country”), Veit Helmer („The Bra”), Claude Lelouch („What War May Bring”), Mick Davis („Modigliani”), Joel Schumacher („Town Creek”), Fredrick Bond („Charlie Countryman”), Cristian Nemescu („California Dreaming”), Christian Carion („Joyeux Noël”), David Yates („Sex Traffic”) și mulți alții. În ultimii 13 ani, Domnica a lucrat la peste 30 de seriale TV, printre care „Las Fierbinți” – cel mai longeviv și de succes serial de comedie românesc (26 de sezoane, 2012 – prezent / ProTV), „Vlad” – serial dramatic românesc (4 sezoane, 2019–2021 / ProTV) , „Umbre” – producție locală HBO Europe (2014–2019), „Spy/Master” – serial HBO Max (2022). Domnica și-a început cariera în 2001 ca asistent de casting, lucrând într-o agenție de casting, iar între 2004 și 2012 a fost director de casting la MediaPro Pictures, cel mai mare studio de film din România la acea vreme. În 2013 și-a deschis propriul birou de casting. Din 2015, este membră a ICDA (International Casting Directors Association), iar din 2021, este membră a prestigioasei Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS).
.
(Studio Radu Stanca, Facultatea de Litere, str. Horea 31)
Spectacol în limba maghiară, fără subtitrări.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86099/karpati-peter-en-a-fereg-eu-viermele/
Kafka-cabaret după nuvela Metamorfoza de Franz Kafka. Spectacolul este o producție a studenților din anul III ai secției de actorie maghiară de la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș–Bolyai (UBB) din Cluj. Într-o dimineață Gregor Samsa, harnicul agent ambulant de vânzări, se trezește transformat într-o insectă uriașă, respingătoare. Dar cine s-a schimbat cu adevărat? Corpul lui Gregor se deformează sau familia sa își arată adevărata față? Închis în camera sa, Gregor își pierde treptat trăsăturile umane, în timp ce părinții și sora sa, Grete, îl consideră din ce în ce mai mult o povară. Pentru familia odinioară iubitoare, Gregor nu mai este fiu, nu mai este frate – ci doar un străin dezgustător. Pe scenă apare deformarea coșmarescă a lumii interioare a lui Gregor, în timp ce brutalitatea cotidiană a familiei devine tot mai evidentă. Dar cine este adevăratul gândac? Cei care îl resping atunci când nu mai poate fi un membru util al societății? Sau cel care se afundă în neputința sa și devine o povară pentru ceilalți? Când camera lui Gregor se goleşte în sfârșit, familia răsuflă ușurată, ca și cum el nu ar fi existat niciodată. Iar întrebarea rămâne în mintea spectatorului: cine suntem noi în această poveste? Gregori, victime ale transformării, sau cei care îl resping pe cel pe care nu-l mai putem folosi?
Regizor: Nagy Norbert. Scenograf și costumograf: Égei Emília. Light designer: Portik Zoltán. Sound designer: Dobai Csaba. Fotografii: Elekes Bea. Distribuția: Róbert Szilárd (Gregor), Szőcs Noémi (Anya / Mama), Imreh Tamás (Apa / Tata), Pálfalvi Eneh (Grete), Szlivka Mercédesz (Directorul), Nagy J. Noémi (Doctorul), Kovács Emma (Ingrid), Pánczél Kriszta (Gabriella, cu cap de buzdugan), Kúti Margit (Spectatorul). Tutorii: Lect. univ. dr. Szilágyi-Palkó Csaba, Lect. univ. dr. Pál Emőke.
.
(Locul: Studio Harag György, Facultatea de Teatru și Film, str. Mihail Kogălniceanu 4)
Spectacol în limba română.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86108/repetitie/
Spectacolul explorează modul în care mișcările extremiste seduc și manipulează oamenii, oferindu-le o iluzie de susținere morală și apartenență. Prin promisiuni false, aceștia sunt convinși să-și sacrifice convingerile și legăturile umane, până când realitatea dură îi lovește: cei în care au avut cea mai mare încredere îi trădează, lăsându-i în fața consecințelor proprilor decizii. Piesa este o reflectare asupra pericolului fanatismului și a vulnerabilității umane în fața manipulării.
Regizor: Sergiu Cornelius. Text de: Anca Șugar. Distribuția: Naratorul: Anca Șugar. Studentul: Flaviu Balint. Corneliu Zelea Codreanu: McKee Duncan.
.
(Locul: Studio Harag György, Facultatea de Teatru și Film, str. Mihail Kogălniceanu 4)
Eveniment în limba română.
În urma unui laborator intensiv de creație coordonat de Ada Milea, se va prezenta un studiu după cântecele din Scrisoarea lui Caragiale, din spectacolul ‘O scrisoare pierdută în concert’ de la Teatrul Național Cluj-Napoca, reinterpretate de studenții masteranzi de la specializarea Practici Colaborative.
Ada Milea este artistă independentă, care colaborează cu mulți regizori pentru muzică de teatru (Dabija, Măniuțiu, Afrim, etc). Realizează versiuni muzicale după romane, piese de teatru, poeme (Quijote, Apolodor, Amintiri din copilărie, Chirița, etc) și are concerte-n toată țara.
.
.
(Locul: Sala Braborescu, Facultatea de Teatru și Film, str. Mihail Kogălniceanu 4)
Evenimentul este accesibil exclusiv pentru studenții universității.
Învață să te prezinți profesionist la audiții! Află ce caută regizorii, creează un portofoliu puternic (headshot, CV, demo reel impactant). Exersează self-tape și audiții live (set-up, interpretare autentică) prin monologuri cu feedback și simulări de scene. Descoperă eticheta esențială (prezentare, atitudine). Sesiune Q&A, sfaturi și networking incluse.
Domnica Cîrciumaru este un director de casting din România, cu o experiență de peste 22 de ani în film și televiziune. De-a lungul carierei sale, a colaborat la peste 90 de producții cinematografice românești și internaționale, lucrând alături de regizori renumiți precum: Francis Lee („God’s Own Country”), Veit Helmer („The Bra”), Claude Lelouch („What War May Bring”), Mick Davis („Modigliani”), Joel Schumacher („Town Creek”), Fredrick Bond („Charlie Countryman”), Cristian Nemescu („California Dreaming”), Christian Carion („Joyeux Noël”), David Yates („Sex Traffic”) și mulți alții. În ultimii 13 ani, Domnica a lucrat la peste 30 de seriale TV, printre care „Las Fierbinți” – cel mai longeviv și de succes serial de comedie românesc (26 de sezoane, 2012 – prezent / ProTV), „Vlad” – serial dramatic românesc (4 sezoane, 2019–2021 / ProTV) , „Umbre” – producție locală HBO Europe (2014–2019), „Spy/Master” – serial HBO Max (2022). Domnica și-a început cariera în 2001 ca asistent de casting, lucrând într-o agenție de casting, iar între 2004 și 2012 a fost director de casting la MediaPro Pictures, cel mai mare studio de film din România la acea vreme. În 2013 și-a deschis propriul birou de casting. Din 2015, este membră a ICDA (International Casting Directors Association), iar din 2021, este membră a prestigioasei Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS).
.
(Locul: ZIZ – Art and Social Area, str. Paris 5)
Spectacol în limba maghiară, fără subtitrări.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86088/novemberi-ej-noapte-de-noiembrie/
Revoluția este un răspuns la încercarea puterii de a lipsi oamenii de dreptul de a lua decizii. Atunci când libertatea de exprimare dispare, când membrii unei comunități nu își mai pot modela propriul destin, când adevărul este suprimat și opresiunea devine justiție, mai devreme sau mai târziu nu rămâne altă opțiune decât revoluția. Cuvintele reprimate, gândurile interzise și rezistența redusă la tăcere sfârșesc prin a exploda. Însă ideea revoluției a fost întotdeauna duală: pe de o parte, poartă în sine posibilitatea libertății și a reînnoirii, iar pe de altă parte, ascunde amenințarea haosului și a violenței. De-a lungul istoriei, ne-am confruntat mereu cu această dualitate: revoluția poate fi eliberatoare și distructivă, eroică și tragică, plină de speranță și înfricoșătoare. Orice revoltă conține atât promisiunea viitorului, cât și umbra trecutului. Wyspiański prezintă cu o sinceritate nemiloasă omul prins în strânsoarea acestor forțe teribile – lupta dintre forțele divine și slăbiciunile umane, dintre slăbiciunile divine și forțele umane. Este revoluția cu adevărat garanția libertății sau doar un alt instrument al luptei pentru putere? Există o revoltă pură care să nu-și piardă fundamentele morale în spirala violenței? În această luptă, singura salvare poate veni doar din dorința nestinsă de libertate – acel foc interior care nu lasă omul să renunțe la sine, la comunitatea sa și la lumea în care trăiește. Doar dorința nestinsă de libertate poate aduce mântuire.
Distributia: Balázs Bernadett-Mária, Pazsiczki Máté, Antal Örs Deli, György Laura, Kalló Júlia, Máthé Barbara, Tódor Erika, Biró Gergő, Sztojka Sebestyén, Tulogdi-Szűcs Botond, Uivaroși Daniel, Filep Gergő: Regizor: Conf. spec. László Péter Gemza. Asistență regie – Veress Csenge. Light design – Portik Zoltán. Sound design – Dobai Csaba. Foto / Video – Szilágyi Lóránt.
.
(Locul: Centrul de Creație MAIDAN, Bulevardul Eroilor 16)
Spectacol în limba română.
✅ Bilete: https://eventbook.ro/theater/bilete-cimitirul
Spectacolul Cimitirul, inspirat de romanul omonim al lui Adrian Teleșpan, spune povestea unui tânăr emigrant român care studiază la Londra. Pentru că are nevoie de bani, Adrian se angajează ca administrator la un cimitir al cărui proprietar este Leonard, un bărbat aparent imprevizibil și morocănos. Obținerea postului de la cimitir, la început doar un expedient pentru Adrian, devine o aventură existențială care îl va schimba definitiv. Cimitirul este o comedie neagră despre condiția emigrantului, despre prietenie, ratare, dragoste și, mai ales, despre moartea care te învață, de fapt, să trăiești.
Cu: Paul Tonca, Radu Largeanu, Codruta Bonta, Cătălin Florea. Regia și dramatizarea: Asist. univ. dr. Diana Aldea. Muzica live: Paul Tonca. Scenografia: Florin Suciu, Diana Aldea. Sunet și lumini: Cătălin Florea. Spectacol +16.
.
.
(Locul: Sala Braborescu, Facultatea de Teatru și Film, str. Mihail Kogălniceanu 4)
Evenimentul este accesibil exclusiv pentru studenții universității.
Învață să te prezinți profesionist la audiții! Află ce caută regizorii, creează un portofoliu puternic (headshot, CV, demo reel impactant). Exersează self-tape și audiții live (set-up, interpretare autentică) prin monologuri cu feedback și simulări de scene. Descoperă eticheta esențială (prezentare, atitudine). Sesiune Q&A, sfaturi și networking incluse.
Domnica Cîrciumaru este un director de casting din România, cu o experiență de peste 22 de ani în film și televiziune. De-a lungul carierei sale, a colaborat la peste 90 de producții cinematografice românești și internaționale, lucrând alături de regizori renumiți precum: Francis Lee („God’s Own Country”), Veit Helmer („The Bra”), Claude Lelouch („What War May Bring”), Mick Davis („Modigliani”), Joel Schumacher („Town Creek”), Fredrick Bond („Charlie Countryman”), Cristian Nemescu („California Dreaming”), Christian Carion („Joyeux Noël”), David Yates („Sex Traffic”) și mulți alții. În ultimii 13 ani, Domnica a lucrat la peste 30 de seriale TV, printre care „Las Fierbinți” – cel mai longeviv și de succes serial de comedie românesc (26 de sezoane, 2012 – prezent / ProTV), „Vlad” – serial dramatic românesc (4 sezoane, 2019–2021 / ProTV) , „Umbre” – producție locală HBO Europe (2014–2019), „Spy/Master” – serial HBO Max (2022). Domnica și-a început cariera în 2001 ca asistent de casting, lucrând într-o agenție de casting, iar între 2004 și 2012 a fost director de casting la MediaPro Pictures, cel mai mare studio de film din România la acea vreme. În 2013 și-a deschis propriul birou de casting. Din 2015, este membră a ICDA (International Casting Directors Association), iar din 2021, este membră a prestigioasei Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS).
.
(Locul: Planetarium Cafe, Piața Unirii nr. 10)
Târgul de carte reprezintă modalitatea de prezentare și promovare a publicațiilor de specialitate apărute în ultimul an universitar, semnate de cadre didactice sau de studenți ai facultății. Implică toate departamentele, este deschis tuturor colegilor și studenților, masteranzilor, doctoranzilor care doresc să își prezinte public munca și are ca scop schimbul de cunoaștere în interiorul și exteriorul comunității noastre academice.
.
(Locul: Agora FTF, str. Mihail Kogălniceanu 4. În caz de vreme nefavorabilă: Sala nr. 43, Cinema)
Natura spectaculară a politicii contemporane a devenit un loc comun. De la teatralitatea crasă a ascensiunii noului republicanism american la scenografiile nostalgice ale extremei drepte românești, performativitatea este un element central în construcția discursivă a populismului de dreapta. Cum reconfigurează aceste gesturi simbolice dinamica dintre lider, popor și instituțiile democratice, și care este imaginarul cultural de la care se revendică? Plecând de la această întrebare, dialogul va urmări modurile în care actele performative mobilizează mitologiile populismului transnațional.
.
(Locul: ZIZ – Art and Social Area, str. Paris nr. 5)
Spectacol în limba maghiară cu subtitrări în română.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86107/polcz-alaine-copilaria-mea-polcz-alaine-gyermekkorom/
„Tot ceea ce știu, datorez lumii experiențelor din copilăria mea.” (Török Erzsébet). În ultima vreme, discutăm tot mai mult despre diferențele dintre generații. Dar ce se întâmplă cu punctele comune? Unul dintre cele mai importante momente în procesul de a deveni adult este copilăria. Fiecare generație va trăi acest lucru, dar există un punct comun care este prezent la toată lumea: jocul. Bucuria, amintirea, magia jocurilor sunt atemporale. Pot spune povești. Cel puțin noi încercăm acest lucru. Dragostea pentru viață și umorul lui Polcz Alaine reușesc să prezinte pur și simplu viața de zi cu zi a familiilor din Transilvania între cele două războaie mondiale. Putem pătrunde în micile bucurii, temeri, farse, toate asezonate cu puțină veselie. Fiecare epocă este diferită, are lecțiile și obiceiurile sale… „Dar desigur, nu este mai bună, nu este mai rea, doar diferită” (Steigervald Krisztián). Ca adulți, avem tendința să uităm de posibilitatea jocului. Acest spectacol își dorește să creeze un spațiu sigur pentru reconstruirea acestui pod în timp, așadar așteptăm cu drag jucăria preferată din copilărie al fiecărui spectator!
Cu: Csüdöm Henrietta. Regia: Lect. univ. dr. Palocsay Kisó Kata. Dramaturgie: Prof. univ. dr. habil. Hatházi András. Tehnician: Sipos Júlia.
.
(Locul: Sala Cinema 43, Facultatea de Teatru și Film, str. Mihail Kogălniceanu 4)
Eveniment în limba maghiară.
Prezentarea Podcastului KindaCast va consta în proiecția unui film documentar de 12 minute despre procesul de making of, realizat de Antal Krisztina. Filmul va fi urmat de o prezentare a proiectului de către producătoarea acestuia, Lect. univ. dr. Orban Katalin. După aceea va urma o scurtă discuție între membrii fondatori ai podcastului și audiență despre acest gen New Media.
Proiectul a început ca proiect de seminar, clădit pas cu pas de către studenți sub îndrumarea profesoarei Lect. univ. dr. Orbán Katalin. A fost gândit ca o posibilitate de cunoaștere a genurilor new media, ca un proiect comun, care să reprezinte și o platformă de promovare a Universității Babeș-Bolyai, implicit al FTF și al departamentului de cinematografie și media. Am clădit decorul cu mâinile noastre, am parcurs fiecare pas împreună cu studenții, până ce am realizat un produs media care este deja de mai mult de un an de zile pe piața online (Youtube, Instagram, Facebook, Spotify) și care și-a făcut deja un renume. Avem la activ mii de vizualizări, invitații la emisiuni radio, apariție în ziar. Ba mai mult, s-a produs și un film documentar/making of despre KindaCast, the Podcast.
.
(Locul: Agora FTF, Facultatea de Teatru și Film, str. Mihail Kogălniceanu 4)
Eveniment în limba română.
Cum îți alegi mediul de exprimare în cinema? Care sunt provocările unor medii diferite precum animația sau filmul de ficțiune propriu-zis? Cum arată, comparativ, experiența muncii în domeniul cinemaului în industria de film maghiară și în cea română? Pornind de la aceste întrebări, vă invităm la un dialog, pe data de 24 iunie, cu regizoarea Cecília Felméri, moderat de criticul de film Radu Toderici.
Radu Toderici este critic de film și cercetător. Predă la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. E interesat în ultima vreme mai ales de istoria cinemaului românesc în perioada socialistă, dar și de cinemaul est-european în general.
După ce a obținut diploma de drept la Universitatea Babes-Bolyai, Cecilia Felmeri a studiat la Univ. Sapientia din Cluj Napoca, obținând diploma de regizoare de film. Studiile de masterat în regie de film le-a făcut la UNATC I.L. Caragiale din Bucureşti, iar diploma de doctor a obținut-o la Universitatea Babeș-Bolyai. A fost cadru didactic titular în departamentul Cinematografie, fotografie, media al Universității Sapienția din Cluj Napoca între 2008-2023. Este membru fondator și vice președinte al Uniunii Cineaștilor Maghiari din Transilvania. Primul ei lungmetraj, Spirala (2020), a avut premiera la Warsaw International Film Festival, unde a câștigat Premiul Special al Juriului. A participat la mai mult de 20 de festivaluri de Categoria A și alte festivaluri importante, a luat Marele Premiu la Lima, Peru; a luat Premiul special al juriului la Festivalul Internațional de Film Thessaloniki; a luat Premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Competiția de Directori de Imagine Kovács László – Zsigmond Vilmos; a luat Premiul Criticilor Maghiari pentru cea mai bună imagine; Premiul de director de imagine la Festivalul Maghiar din Los Angeles. Filmul a rulat în cinematografele din Ungaria și România, în prezent este pe Netflix-ul din Ungaria și România. Scurtmetrajele sale, Pastila fericirii (scurtmetraj de ficţiune, 2012), Minute Infinite (scurtmetraj de ficţiune, 2011), Matei, Matei (documentar de animaţie, 2010), Cucul (scurtmetraj de ficţiune, 2008), etc. au fost în competiţie la multe festivaluri importante, de ex. Locarno IFF, AFI Fest (American Film Institute Festival), Warsaw IFF, Mar del Plata IFF, DokLeipzig, Transilvania IFF, etc. şi au câştigat mai mult de 30 de premii, printre care Premiul Canal + de la Cinemed Montpellier, Cel mai bun film de animaţie românesc la Animest, Cel mai bun film maghiar la Cinefest, Cel mai promiţător tânăr talent la Festivalul Filmului Maghiar, Premiul Special al Juriului la Transilvania IFF, etc. Filmele sale au fost nominalizate de mai multe ori la Premiile Gopo.
.
(Locul: UBB – Facultatea de Litere, Sala Radu Stanca, str. Horea 31)
Spectacol în limba română.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86078/si-daca/
Printre corpurile care caută forme superficiale de intimitate le regăsim și pe acelea care pătrund, prin atingerea celuilalt, în profunzime, în substraturile tăcute ale dorinței și ale iluziei de a-l cunoaște pe cel din fața noastră. Într-on lume care nu dorește să prelungească o simplă privire, se întâlnesc acele iubiri care ne bântuie visele, care nu pot fi șterse printr-un block, care nu pot fi ignorate deoarece, pentru o clipă, celălalt a coabitat în noi. Studiile despre iubire au la bază improvizațiile studenților care au pledat pentru forme de expresie diverse de la dans la minimalism japonez, și și-au prelungit propriile iubiri fie prin scene de grup, fie prin atmosfera sonoră creată sub forma unui concert unplugged. Admirația, iubirea, trădarea, resemnarea, bucuria, absența, descarnarea de cel iubit sunt doar câteva din stările emoționale pe care studenții anului întâi le-au experimentat în aceste atent contruite studii de iubire.
Distribuție: Bejan Alexandra, Biliuță Maria, Bogdan Ștefan, Chelu Lucian, Coman Mara, Dăscălescu Elena, Ilie Adrian, Irimieș Filip, Lemnaru Cosmin, Lupu Emilian, Lutenco Ana, Manole Adrian, Motică Daria, Neș Cezara, Sandu Daria, Sălăjan Radu, Simedrea Luca, Țolaș Teodora, Tomșa Sofia. Lumini: Mara Sermășan. Sunet: Victor Lup. Prof. coordonatori: Lect. univ. dr. Lupan Raluca & Lect. spect. Cătălin Codreanu.
.
.
(Locul: Sala Vlad Mugur, Facultatea de Teatru și Film, str. Mihail Kogălniceanu 4)
Evenimentul este accesibil exclusiv pentru studenții universității.
Masterclass-ul de scriere dramatică va explora elementele fundamentale ale creării pieselor de teatru pentru adolescenți. Prin exerciții, exemple și discuții vom explora împreună mai multe aspecte: găsirea unei povești relevante și a unei structuri potrivite, crearea de personaje adolescente, limbajul în textele pentru publicul tânăr.
Născută în 1981 la Brașov într-o familie bilingvă, Elise Wilk este una dintre cele mai jucate autoare dramatice contemporane din România. Piesele ei sunt montate în teatre din România şi din străinătate (Germania, Austria, Elveția, Franța, Italia, Grecia, Cipru, Rusia, Ungaria, Bulgaria, Georgia, Cehia, Polonia, Finlanda, Serbia), fiind traduse până acum în 15 limbi și publicate în opt țări. Este autoarea a peste 20 de piese de teatru care au câștigat o serie de premii, cel mai recent fiind Premiul Aurora pentru dramaturgie Est-Europeană, obținut în 2022 în Polonia pentru piesa Dispariții. Este doctor în teatru și artele spectacolului (Universitatea de Arte din Târgu Mureș, 2020), cu o teză despre teatrul pentru publicul tânăr în România, iar din 2021 este lector universitar la aceeași universitate, unde predă la Masteratul de Scriere Dramatică.
.
(Locul: Facultatea de Teatru și Film, Sala Harag György, str. Mihail Kogălniceanu 4)
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86100/ebredes-revelatie/
În tragedia lui Sofocle, doar în aparență, mantia care se încolăcește ca un lanț încins pe trupul eroului provoacă moartea. Sângele și moartea omenească sunt de fapt revendicate de absență, de lipsă și de tăcerea iremediabilă. Prețul este scump, iar scăparea de la plata acestui tribut – se pare – este imposibilă. Este însă chiar așa? „Trahinienele” poate fi văzută, pe bună dreptate, ca o tragedie a incapacității de a comunica. Femeile rămase în urmă stau neajutorate pe marginea prăpastiei destinului lor comun. Cine privește în abis, vede întunericul nimicitor al unui ideal de erou și de masculinitate, unde singura lumină posibilă ar putea fi aprinsă de încercarea de a se înțelege și de a se redescoperi una pe cealaltă. Eroii tragediei nu reușesc să facă acest lucru. Singura întrebare care rămâne este: noi, cei de astăzi, suntem capabili să rupem acest blestem și să ne eliberăm de modelele greșite moștenite? Suntem capabili să ne dăm seama la timp de propria noastră situație, să ne deschidem către o curiozitate sinceră, prin care să-l înțelegem pe celălalt? Și, cel mai important: suntem capabili să ne transformăm temerile și dorințele în cuvinte? Acest spectacol vorbește (și) despre toate acestea – fără cuvinte.
Cu: Imreh Tamás-Zsolt, Kovács Emma, Kúti Margit-Mária, Nagy Juliánna-Noémi, Pálfalvi Eneh-Éva, Pánczél Kriszta, Róbert Szilárd, Szlivka Mercédesz-Dóra, Szőcs Noémi. Regia și coregrafia: Conf. univ. dr. Kis-Luca Kinga. Dramaturgia: Asist. drd. Lovassy Cseh Tamás. Responsabil tehnic: Portik Zoltán.
.
Vor vorbi: Conf. univ. Specialist Radu Jude și Conf. Univ. Dr. Andrea Virginás
(Locul: Agora FTF, str. Mihail Kogălniceanu 4. În caz de vreme nefavorabilă: Sala nr. 43, Cinema)
Filmul pentru care colegul nostru conferențiar universitar specialist Radu Jude a primit premiul celui mai bun scenariu la Berlinală poartă titlul de Kontinental 25. Este o producție realizată cu sprijinul facultății noastre, cu participarea a mai multor studenți, sau foști studenți, deja artiști consacrați. Discuția va porni de la această caracteristică fascinantă: cum transformi un exercițiu pentru studenți – chiar dacă se întinde pe un semestru – într-o producție de film recunoscută la nivel mondial? Care sunt factorii minimali necesari, elementele decisive, dar și coincidențele sau norocurile care l-au ajutat pe Radu Jude și pe echipă? În speranța că ajungem cu un pas mai aproape de secretul low-budget-ului est european cu impact țintim la o discuție hibridă cu creatorii Kontinental 25.
.
(Locul: ZIZ – Art and Social Area, str. Paris nr. 5)
Spectacol în limba română.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86092/scroll/
SCROLL […] este rezultatul unui laborator de cercetare teatrală practică, realizat în cadrul disciplinei Practici colaborative în teatru contemporan. Am pornit de la identificarea unor teme de interes a fiecărui student în parte (de la efectele social media asupra creierului pînă la gentrificare și previziuni ale viitorului). Apoi a urmat etapa de investigare a acestor teme, alături de toți ceilalți colegi, un exercițiu care s-a transformat într-o călătorie prin amintirile, visurile și proiecțiile distorsionate ale sinelui. Toate acestea în căutarea unui ceva menit să umple un gol — ceva ce se află în trecut, viitor, virtual și real deopotrivă.
Am construit acest spectacol din rezultatele căutărilor noastre, prin sondarea, ca formă, a unei zone spectaculare aflate la limita dintre teatralitate și performativitate, tehnologie și spațiu gol, (auto)expunere și participativitate.
Distribuția: Alexandru Ceban, Ioana Dajbog, Maialgesa Dat, Andrei Han, Alexandra-Ioana Harapu, Victor Muntean, Maria Elena Morar, Jennifer Salma Sidor, Mara Solomon. Coordonator: Lector univ. dr. Andreea Iacob.
.
.
(Locul: Agora FTF, Facultatea de Teatru și Film, str. Mihail Kogălniceanu 4)
Eveniment în limba maghiară.
Balázs Zágoni predă cursuri de scenaristică, scriere creativă și istoria filmului și a televiziunii. El este scriitor și regizor de filme. Zágoni și-a susținut teza de doctorat la Universitatea de Film și Teatru de la Budapesta în 2012, cu un studiu comparativ al unor scenarii contemporane europene și hollywoodiene. Este unul dintre fondatorii portalului de cultură cinematografică Filmtett, a workshopului de film cu același nume, și a festivalului Zilele Filmului Maghiar. El a scris și regizat filmul documentar Dimineața Episcopului (A püspök reggelije, 2018) și Revoluția Imaginară (Képzelt Forradalom, 2005), distins cu mai multe premii. A fost membru în consiliul de administrație al Centrului Național al Cinematografiei (CNC) și în mai multe festivaluri de film naționale și internaționale. A scris numeroase articole în domeniul cinematografiei. El este și autorul a șaptesprezece cărți de ficțiune și non-ficțiune pentru copii și adolescenți. În anul 2019, pentru romanul său Sfera – Lumina neagră 1. (A Gömb – Fekete Fény 1), a câștigat premiul Cea mai bună carte pentru tineri din Ungaria. În 2025 a primit premiul special HUBBY pentru romanul său istoric pentru tineret Steaua și Căpitanul (A csillag és a százados). În 2023 i-a fost acordat premiul Janikovszky Éva pentru activitatea literară excepțională.
.
(Locul: În curând.)
‘Our Digital Anthology’ reunește lucrările a șase artiști emergenți ai programului de master Digital Interactive Arts din cadrul Facultății de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, propunând o explorare personală și tehnologică a corporalității. Proiectul devine o colecție de interfețe intime în care corpul este simultan sursă, mediu și instrument de creație. De la ritmuri interne precum bătăile inimii până la gesturi de interacțiune fizică, fiecare lucrare traduce experiențe corporale în forme vizuale, sonore sau tactile. Expoziția funcționează ca o antologie colectivă, în care tehnologia nu este scop, ci mediu de vizibilizare a unor trăiri profunde și personale. În locul unei narațiuni unitare, vizitatorul este invitat să descopere fragmente – anecdote vizuale, secvențe senzoriale – ce compun o hartă sensibilă a modului în care fiecare artist își încorporează prezența în demersul creativ.
.
(Locul: Sala Bogrea, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB)
Cum construiești povești care să dea speranță, dar care să fie și adevărate într-o lume în care devine tot mai greu să distingi între ficțiune și realitate? Cum articulezi un discurs consistent într-un context în care discursurile devin tot mai fragmentate și mai polarizate? Cum să ajungi la un public cît mai numeros fără să faci compromisuri în ceea ce privește modul de adresare (fie că e vorba de jurnalism, fie că e vorba de artă)? Poate fi ironia un instrument de demistificare și de creare a unui fel de distanță ce oferă spațiu gîndirii critice?
Evenimentul se va desfășura în limba română.
Dragoș Pătraru este un jurnalist, prezentator TV și scriitor român. Acesta este cunoscut deoarece este moderatorul late-night show-ului Starea Nației, emisiune pamflet ce ironizează, în principal, politicienii. Născut pe 1 noiembrie 1977, Dragoş Pătraru a terminat Facultatea de Jurnalism, Spiru Haret şi Facultatea de Litere, Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Universităţii Bucureşti. În anul 2000 a făcut primul ziar de sport, Fair Play Prahova, împreună cu Radu Baicu. În toamna lui 2008 a preluat managementul postului de televiziune Prahova TV pe care l-a asigurat până în 2012. În 2013 a propus emisiunea Starea Naţiei unui post de ştiri iar din 2014 s-a mutat la televiziunea naţională cu ea şi ulterior la Digi 24. În 2018, Dragoş Pătraru s-a alăturat echipei Prima Tv, iar de atunci realizează Starea Naţiei în acelaşi format, exclusiv pe YouTube, care a suferit doar mici schimbări de-a lungul timpului.
Gianina Cărbunariu, conferențiar la Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, este o regizoare și dramaturgă cunoscută pentru spectacolele sale bazate o pe documentare riguroasă, abordând teme actuale și de istorie recentă din România și Europa. A colaborat cu numeroase teatre din România – printre care Teatrul Mic, Teatrul Odeon, TNRS Sibiu și Teatrul Tineretului din Piatra Neamț – dar și cu scene independente. La nivel internațional, a fost prezentă în festivaluri importante precum Avignon, Wiener Festwochen, BOZAR Bruxelles și Theatre de la Ville Paris, și a montat spectacole în teatre prestigioase din Germania, Spania, Italia, Polonia, Slovacia, Italia și alte țări. Piesele sale au fost traduse în peste 20 de limbi și jucate pe scene din Europa, Asia și America. A fost, de asemenea, implicată în proiecte europene majore, precum Future Laboratory și Unlock the City!, în calitate de producător și consultant artistic.
.
(Locul: ZIZ – Art and Social Area, str. Paris nr. 5)
Spectacol în limba maghiară cu subtitrare în română.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86090/varieteul-urii-gyuloletveriete/
Acțiunea se desfășoară într-un canal plin de mirosuri neplăcute. Personajele sunt creaturi precum șobolanul, viermele și dihorul. Ele provin din rândurile celor respinși și disprețuiți. Acești excluși sunt ființe copilăroase, pline de furie și dorință de răzbunare. Dar furia și dorința lor de răzbunare sunt fără țintă. Când al patrulea personaj, Musca, le dezvăluie că umanitatea îi face să se simtă lipsiți de valoare, ei decid să fure luna, pentru că oamenii s-au obișnuit prea mult cu ea. Dar planul lor nu se desfășoară așa cum era prevăzut. Producția este una variată, un spectacol care implică și activează publicul, îmbinând elemente de cabaret și varieté, în timp ce segmentează povestea pe teme dramatice: răutatea, intrigile, eșecul, gelozia și descurajarea.
Distribuție: Kerekes Barbara, Csüdöm Henrietta, Kerekes Ákos, Gáspár-Barra Szilárd. Asistent tehnic: Sipos Júlia, Diel Eduard
.
(Locul: UBB – Facultatea de Litere, Sala Radu Stanca)
Spectacol în limba română, supratitrat în engleză.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86103/romeo-julieta/
O dramă trilingvă despre iubire, identitate și granițele invizibile care ne despart. Pe un teren instabil, acoperit de mormane de cărbune, limbile se ciocnesc, iar corpurile caută sens. Shakespeare devine materie vie într-un spațiu unde iubirea nu e un ideal, ci un act de rezistență.
Distribuție: Császár Eszter, Benkő Boróka, Kasler Viktor, Buttu Krisztián, Horváth Félix, Alexandra Neag, Iulia Bouroșu, Lavinia Florea, Georgiana Cristurean, Jim Cojocaru, Rareș Nistor. Regie: Diana Mihalașcu. Dramatizare: Ioana Dajbog, Lilla-Aliz Stan. Costume: Bogdan Bodros. Sound Design: Mihai Cornea. Light Design: Mara Sermășan.
.
.
(Locul: Sala Braborescu, Facultatea de Teatru și Film, str. Mihail Kogălniceanu 4)
Atelierul propune improvizații în care elevii voluntari ai festivalului să lucreze împreună și să construiască povești atît prin cuvinte, cît și prin gesturi și interacțiuni în cadrul grupului. Este și un mod de a înțelege în mod practic faptul că teatrul se inspiră din realitate, iar regia și actoria sunt meserii vocaționale ce presupun o înțelegere a unor mecanisme sociale și posibilitatea exprimării în mod creativ a unor experiențe personale și colective.
Gianina Cărbunariu, conferențiar la Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, este o regizoare și dramaturgă cunoscută pentru spectacolele sale bazate o pe documentare riguroasă, abordând teme actuale și de istorie recentă din România și Europa. A colaborat cu numeroase teatre din România – printre care Teatrul Mic, Teatrul Odeon, TNRS Sibiu și Teatrul Tineretului din Piatra Neamț – dar și cu scene independente. La nivel internațional, a fost prezentă în festivaluri importante precum Avignon, Wiener Festwochen, BOZAR Bruxelles și Theatre de la Ville Paris, și a montat spectacole în teatre prestigioase din Germania, Spania, Italia, Polonia, Slovacia, Italia și alte țări. Piesele sale au fost traduse în peste 20 de limbi și jucate pe scene din Europa, Asia și America. A fost, de asemenea, implicată în proiecte europene majore, precum Future Laboratory și Unlock the City!, în calitate de producător și consultant artistic.
.
(Locul: Cinema ARTA, str. Universității 3)
Proiecții de scurtmetraje ale studenților absolvenți de Cinematografie și Media, secția maghiară. Evenimentul se va desfășura în limba maghiară.
.
(Locul: Cinema ARTA, str. Universității 3)
Eveniment în limba română.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86116/auzit-la-comun-trandafirilor-10-premiera-spectacol-radiofonic-auzit/
De două luni de zile pe Aleea Trandafirilor 10 se petrec lucruri teribile. Locatarii unui bloc sunt terorizați de un individ cu identitate necunoscută, care îi îngrozește în cele mai stranii feluri. Stricăciuni, scrijelituri, bocănituri și uși sparte. Oamenii l-au poreclit luptătorul Ninja sau chiar Omul-fantomă. Un război al proprietarilor contra chiriașilor, când toată lumea din jur pare suspectă. Ce faci atunci când nu poți să mai ai încredere în nimeni? Când trebuie să alegi un singur vinovat? Un spectacol radiofonic AUZIT despre comunitate și dezbinare, despre stigmă, violență și lipsă de șanse egale. Despre cum e să fii tânăr într-un bloc pe care cu greu îl poți numi „acasă” și cum e ca ceilalți să uite că au fost și ei cândva la fel. Vom asculta textul în liniște și întuneric, într-o sală de cinema veche, în prezența echipei, după care vom rămâne la o scurtă discuție cu publicul despre experiența AUZIT la comun. Spectacol radiofonic realizat de participanții la atelierul de audio-storytelling AUZIT.
Dramaturgie: Giulia Ivănuș și Ștefan Mihai. Regie sonoră: Cristian Uță. Înregistrări și captare sunet: Gabriel Orga. Sound design și montaj: Cristian Emanuel Opriș, Luca Palcu. Producător: Esperanza Broina. Cu: Cristina Kubaș, Flaviu Balint, Gabriel Enache, Georgiana Cristurean, Jim Cojocaru, Andrada Bișu, Iulia Bouroșu, Lavinia Florea, Cristian Uță, Andrada Coleșa, Rareș Nistor, Izabela Tsujimoto, Anda Uivaroși. Profesor coordonator: Lect. Univ. dr. Oana Pocan. Parteneri: Facultatea de Teatru și Film, Căminul Subcultural.
.
(Locul: ZIZ – Art and Social Area, str. Paris nr. 5)
Spectacol în limba maghiară.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86091/jucatorul-a-szerencsejatekos/
Scenariul se bazează pe scrierile autobiografice ale lui Robert Capa. Viața foto-jurnalistului de război maghiar de renume mondial este plină de aventuri, date contradictorii, povestiri, anecdote… aproape că ar putea fi considerat un erou comic. Omul care nu s-a temut niciodată, omul care a purtat cinci războaie fără armă, omul care a luat toate deciziile importante dând cu zarul. Omul care se bucura în fiecare seară, care era adorat de toate femeile, care nu vorbea limbi străine, dar care reușea să iasă din orice situație. Omul care era de fapt un brand, un personaj, o poză. Dar cine era omul din spatele fotografiilor? Cine era Endre Friedmann? Aceasta este întrebarea la care monodrama „Jucătorul” încearcă să răspundă.
Cu: Pazsiczki Máté. Sunet: Dobai Csaba. Lumini: Portik Zoltán.
.
(Locul: Centrul de creație Maidan, Bulevardul Eroilor nr. 16)
Spectacol în limba română.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86094/nedrept/
Spectacolul tratează teme multiple precum traumele familiale transgeneraționale, lipsa educației sexuale și sarcina în perioada adolescenței. Textul spune povestea unei familii formate dintr-o bunică, o mamă și o fică, toate trei trecând prin experiența unei sarcini timpurii.
Cu: Lavinia Florea, Iulia Bouroșu, Cristina Kubaș, Andrada Coleșa, Gabriel Enache. Dramaturg, producător: Giulia Ivănuș. Regizor: Cristian Uță.
.
(Locul: Casa Tranzit, str. George Barițiu 16)
Spectacol în limba română.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86104/tema-de-vacanta-vakacios-hazi/
Un răspuns la întrebările: Dacă ar fi fost odată ca niciodată un sat plin de povești și cineva ar fi vrut să le strângă, câte povești ar fi strâns într-o săptămână? Despre ce ar fi fost ele? Câte veacuri de om ar fi cuprins?
De: Ioana Dajbog, Miruna Grozav, Alexandru Ceban. Regia: Robert Kocsis. Desene: George Roșu. Coordonator dramaturgie: Lect. univ. dr. Alexandra Felseghi. Cu: Mira Dobrotă, Sabina Lazăr, Ilinca Petra Meșter/Ale Neag, Victor Muntean.
.
.
(Locul: Cinema ARTA, str. Universității 3)
Proiecții de scurtmetraje ale studenților absolvenți de Cinematografie și Media, secția română. Evenimentul se va desfășura în limba română.
.
(Locul: Agora FTF, str. Mihail Kogălniceanu 4. În caz de vreme nefavorabilă: Sala nr. 43, Cinema)
Eveniment în limba maghiară.
Discuția explorează împletirea strânsă dintre corp, traumă și scriere în legătură cu volumul de piese de teatru al lui Prof. dr. habil. Visky András, Poveștile corpului (A test történetei), și romanul său, Deportare (Kitelepítés). Se va discuta, printre altele, despre locul rolului corpului stigmatizat al individului în istoria universală, despre modul în care apare Sfânta Scriptură ca spațiu de reconstrucție a rupturilor traumatice de identitate, precum și despre transformarea experiențelor divine de la granița dintre sacru și profan în limbaj literar (teatral). Întâlnirea oferă, de asemenea, posibilitatea de a regândi estetica literară și teatrală a scriitorului laureat cu Premiul Kossuth – în special în lumina performativității textelor evanghelice.
András Visky este specializat în dramaturgia hamburgiană, adaptare scenică şi dramaturgii contemporane. Şi-a obţinut titlul de doctor în domeniul teatrologie la Universitatea de Teatru şi Film din Budapesta, cu o temă despre relaţia spaţiu şi text, posibilităţile adaptării scenice ale romanului Cadiş pentru un copil nenăscut, de Imre Kertész. Cercetează în domeniile teoriei teatrului (teatrul ca ritual urban), şi a practicii dramaturgiei de scenă în teatrul contemporan. Este cunoscut pentru creerea noţiunii de „barrack dramaturgy”. Jozefina Komporaly ed.: András Visky’s Barrack Dramaturgy. Memories of the Body (Bristol-Chicago, Intellect, 2017) Printre publicaţiile sale se numără: Mire való a színház (Budapest, L’Harmattan – KRE, 2020); Megváltozhat-e egy ember. (Cluj, KOMP-PRESS Korunk, 2009); A különbözőség vidékén. (Budapest, Vigilia, 2007); Írni és (nem) rendezni (Cluj, Koinónia, 2002) Fiind un dramaturg reputat, piesele sale au fost montate în teatrele profesioniste din România, Ungaria, Bulgaria, Franţa, Germania, Marea Britanie, Serbia, SUA (Chicago, New York, Washington DC). În calitate de dramaturg de scenă a lucrat cu regizori precum László Bocsárdi, Karin Coonrod, Silviu Purcărete, Gábor Tompa, Mihai Măniuţiu, Robert Woodruff, David Zinder.
Prontvai Vera este lector universitar la Universitatea Reformată Károli Gáspár. Domeniul său de cercetare este poezia și ritualitatea în teatrul maghiar contemporan.
.
(Locul: Reactor de creație și experiment, str. Petőfi Sándor 4)
Spectacol în limba română cu supratitrare în engleză.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86105/expusi-kiteve/
Un vernisaj al unor artiști debutanți este dat peste cap de „intervenția” unui grup de tineri extremiști. Motivația acestora se lasă întrevăzută pe măsură ce lucrurile se îndreaptă într-o direcție neașteptată. Cum arată dialogul între tradiție și inovație artistică, într-o lume puternic ideologizată? Care e raportul dintre autenticitate și impostură în zonele activiste și progresiste? Ce loc ocupă banii într-un asemenea context? Cum ajung unii tineri să se radicalizeze și care sunt dinamicile care stau la baza unor astfel de grupuri extremiste? Cum se naște violența și cum se măsoară distanța de la vorbă la faptă, de la fantasmă la acțiune? Acestea sunt doar câteva din întrebările pe care spectacolul Expuși le sondează, fără a teoretiza excesiv, în încercarea de a capta o parte din tensiunile care plutesc în aer în România anului 2024.
Spectacol al studenților masteratelor de actorie și regie din cadrul Facultății de Teatru și Film a Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca, respectiv Departamentului de Arte și Media din Craiova, realizat în rezidență la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, sub îndrumarea regizorului Bobi Pricop, asistent Mihai Gligan.
De: Ionuț Sociu, Vlad Bălan. Regia: Vlad Bălan. Regia tehnică: Mihai Manea. Distribuție: Alexandra Harapu, Denisa Tudora, Călin Deneș, Alexandra Iovan, Bianca Mălăel, Bogdan Ifodi, Mihnea Presură, Georgiana Dincă, Darius Feraru, Adrian Stancu, Bogdan Scăfariu.
.
(Locul: ZIZ – Art and Social Area, str. Paris 5)
Spectacol în limba maghiară cu supratitrare în engleză și română.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86084/1715380ms-1715380no/
1715380.ms este o adaptare dramatică a cărții „ Studentă în căutare de susținător” (Egyetemista lány támogatót keres), povestea a patru fete aparent obișnuite, care își câștigă existența într-un mod neobișnuit: sunt lucrătoare sexuale. Aceste patru povești, împreună cu multe altele, au fost combinate în povestea lui Lili. Spectacolul 1715380.ms este despre feminitate, despre trăirea feminității într-un mod neconvențional, dar totuși valabil. El este despre prostituție, despre calea care duce la ea și despre modul în care aceasta afectează relația cuiva cu sine însuși, precum și cu ceilalți. El este despre o decizie și despre calea care duce la ea. Te poți întâlni cu Lili oriunde. În autobuz, în magazin, la universitate. Chiar și pe locurile spectatorilor.
Cu: Csüdöm Henrietta. Dramaturg: Nagyosy Tímea. Mentor: Lect. univ. dr. Kozma Gábor Viktor. Designer vizual: Váradi Tímea. Muzică: Gáspár-Barra Áron. Tehnician: Sipos Júlia Afiș: Csákány Erika.
.
.
(Locul: Agora FTF, str. Mihail Kogălniceanu 4. În caz de vreme nefavorabilă: Sala nr. 43, Cinema)
Eveniment în limba maghiară.
Andrea Tompa, scriitoare, cadru didactic la Facultatea de Teatru și Film a UBB, este autoarea mai multor cărți de succes. Despre activitatea sa literară, despre geneza romanelor sale, despre relația scrierilor ei cu trecutul personal și istoric, despre legătura dintre teatru și literatură, precum și despre numeroase teme actuale va vorbi cu ea dramaturgul Lovassy Cseh Tamás, doctorand al Facultății de Teatru și Film a UBB.
.
(Locul: Reactor de creație și experiment, str. Petőfi Sándor 4)
Vârsta minimă recomandată: 16+
Spectacolul în limba română.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86117/abuzarea-scenei-16/
Cât de sincer poate fi teatrul într-o lume în care totul e performat, regizat și ambalat. „Abuzarea scenei” e un spectacol despre limitele teatrului politic, despre frustrările celor care urcă pe scenă să „schimbe lumea”. Despre noi, artiștii. Despre voi, publicul. Despre ce ne unește în întunericul sălii, chiar și atunci când totul pare pierdut. Sivan Ben Yishai scrie acest text ca o replică contemporană la „Abuzarea publicului” de Peter Handke, piesa-manifest din 1966 care a chestionat în mod radical convențiile teatrale și a transformat pasivitatea spectatorului într-un act de conștientizare. Proiect realizat cu sprijinul Goethe Institute.
Traducerea: Ciprian Marinescu. Distribuție: Maialgesa Dat, Alexandra-Ioana Harapu, Maria Elena Morar, Victor Muntean, Jennifer Salma Sidor, Mara Solomon. Regia: Alexandru Ceban, Ioana Dajbog, Andrei Han. Muzica și atmosfera sonoră: Mara Solomon. Coordonator scenografie și video: Mihai Păcurar. Profesori coordonatori: Bobi Pricop și Mihai Gligan. Tehnic: Mara Sermășan. Proiect realizat cu sprijinul Goethe Institute.
.
(Locul: Planetarium Cafe, Piața Unirii nr. 10)
Spectacol în limba maghiară cu supratitrare în română.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86101/most-mar-csak-az-a-kerdes-hogy-acum-nu-mai-ramane-decat-intrebarea-daca/
Dacă există vreo criză, nu uita niciodată: 1) Situația de criză este întotdeauna socială, prin urmare, creația nu poate fi un scop în sine. 2) În momentele adânci de criză, doar arta poate oferi o direcție de eliberare. 3) Doar și exclusiv din această situație de criză putem face artă. 4) Nu ucide teatrul pentru egocentrism. 5) Lasă teatrul să-ți ucidă egocentrismul. 6) Monștrii pot fi exterminați prin artă, și invers: arta este exterminată de monștri. 7) Să ia toată lumea act de faptul că monștrii umblă printre noi și în noi. 8) Pentru o purificare completă, este necesară mai întâi o moarte metaforică. 9) Pentru exorcizare este nevoie de un diavol. 10) În afara creației, nu face nimic în numele creației.
Distribuție: Imreh Tamás, Róbert Szilárd, Kovács Emma, Szlivka Mercédesz, Pánczél Kriszta, Szőcs Noémi, Pálfalvi Eneh, Kúti Margit, Nagy Noémi. Tehnician sunet și lumini: Bencze Tamás și Gergely Ágnes. Subtitrare: Stan Lilla-Aliz.
.
(Locul: Studio Harag György, Facultatea de Teatru și Film, str. Mihail Kogălniceanu 4)
Spectacol în limba română.
✅ Rezervări: https://mszi.eventcube.io/events/86093/cand-soarele-toarna-peste-lume-jar-mikor-a-nap-parazsat-ont-a-vilagra/
Când soarele toarnă peste lume jar este o explorare teatrală originală, care extrage relații fundamentale între personaje din piesele celebre ale lui William Shakespeare și le reorganizează sub forma unui colaj de opt momente de câte două personaje. Caracterul inedit al montării stă, de asemenea, și în faptul că centrul de greutate al spectacolului este Corul, omniprezent. Regia spectacolului investește corul cu funcția de traducător al energiei psihice din scenă. Fără a fi un personaj în sine, Corul materializează forțele aflate în conflict și traduce prin cântece, mișcare scenică și rostire corală stările și intențiile personajelor. Spectacolul, a cărui muzică este cântată live în totalitate, demonstrează cum cântecele provenind din culturi foarte diverse au capacitatea de a transmite spectatorului întreaga încărcătură emoțională a confruntărilor extreme din piesele lui Shakespeare. Spectacolul are o accentuată latură minimalistă, se desfășoară pe scena goală și poate fi jucat atât outdoor cât și indoor.
Distribuția: Andrada Bișu, Flaviu Balint, Cristina Kubaș, Iulia Bouroșu, Rareș Nistor, Lavinia Florea, Gabriel Enache, Anda Uivaroși, Cristian Uță, Andrada Coleșa, Jim Cojocaru, Sânziana Olteanu, Izabela Tsujimoto, Georgiana Cristurean. Proiect coordonat de: conf. univ. dr. Filip Odangiu, lect. drd. spec. Sinkó Ferenc, asist. dr. Diana Aldea, lect. dr. Luminița Milea, prof. univ. dr. Nicoleta Demian. Asistență de regie: Codruța Bonta. Tehnician lumini: Mara Sermășan.
Facultatea de Teatru și Film Cluj, România organizează, ca în fiecare an, GALACTORIA – manifestare anuală a absolvenților, desfășurată la sfârșitul lui mai, începutul lui iunie. Anul acesta ne-am dori ca acest eveniment să capete amploare prin crearea unor noi secțiuni care să integreze nu numai mișcarea teatrală din țară ci și cea din afara granițelor.
Suntem perfect conștienți că acest proiect este extrem de ambițios și frizează utopia – dar ce poate fi mai propriu actorului decât visarea îndrăzneață?
Facultatea de Teatru și Film organizează în perioada 21 mai – 29 iunie 2022, Gala FTF, festivalul dedicat absolvenților noștri. În această perioadă vor avea loc un număr impresionant de spectacole, filme și exerciții cinematografice, expoziții sau instalații digital interactive, cursuri deschise, ateliere, întâlniri cu alumni, intersecții academice și profesionale între tinerii absolvenți și practicieni din industrie sau activități informale care pun în lumină diversitatea programelor FTF, complexitatea portofoliului artistic și implicarea creativă a studenților și profesorilor noștri.
Absolvenții de licență și master vor avea ocazia să-și prezinte proiectele și să-și demostreze abilitățile artistice, critice și academice în fața comunității profesionale a Universității Babeș-Bolyai. Sesiunile de mentorat și atelierele deschise cu alumni sau profesioniști din industrie vor facilita trecerea dinspre studiu spre practicarea profesiei. Gala FTF este, de asemenea, o ocazie pentru publicul larg de a fi martor la devenirea profesională a tinerilor absolvenți.
Pandemia a pus la încercare într-un mod fundamental creatorii, scriitorii, criticii sau producătorii din domeniul teatrului, filmului și a tuturor artelor ce reunesc publicul într-o sală sau un spațiu închis. Am fost cu toții constrânși să reinventăm felul în care producem sau consumăm spectacole sau produse audio-vizuale. De asemenea, actul academic a avut de suferit, dar și de învățat din această lecție a formării virtuale, la distanță. Ne întoarcem, însă, pe scene și platouri de filmare, în săli de curs și conferințe, în biblioteci ori spații alternative de studiu cu aceeași pasiune și interes care ne-a motivat constant în toată această perioadă.
Gala Absolvenților se va desfășura în trei etape.
21 – 29 mai / Departamentul de Teatru
21 – 23 iunie / Departamentul Maghiar de Teatru
27 – 29 iunie / Departamentul de Cinematografie și Media & Departamentul Maghiar de Cinematografie și Media.
Pentru a afla programul actualizat al evenimentelor din perioada 21 mai – 29 iunie 2022, vă rugăm reveniți pe site-ul FTF și să urmăriți pagina noastră de Facebook.