Facultatea de Teatru și Film – Implicare de excepție la Festivalul Național de Teatru Iași (FNST 2024)

Facultatea de Teatru și Film – Implicare de excepție la Festivalul Național de Teatru Iași (FNST 2024)



Facultatea de Teatru și Film a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a avut o contribuție notabilă la Festivalul Național de Teatru Iași 2024, marcând un nou succes pentru studenții și cadrele didactice ale instituției.

 

Un moment deosebit al festivalului a fost dezbaterea Self-esteem sau cât de safe mă simt la arte”, moderată de un specialist de renume, Călin Ciobotari, care a descris evenimentul ca fiind unul dintre cele mai vii și provocatoare la care a avut ocazia să participe în ultimii ani:

 

„Azi, la Iași, am moderat una din cele mai vii dezbateri la care am avut ocazia să particip în ultimii ani. În centrul atenției au fost studenții la Teatru (București, Târgu Mureș, Cluj și Iași). S-a vorbit frontal, elegant, dar fără menajamente, de pe scenă și din public, despre probleme din Universitățile de Artă românești, despre stimă de sine, despre cât de safe este sau ar trebui să fie mediul academic, despre abuz de încredere, despre relația student-profesor și limitele acesteia, despre traumă și vulnerabilitate, despre soluții și speranțe. Este, evident, o generație cu o conștiință etică pe care generația mea nu putea nici să și-o imagineze.”

 

Studentul facultății noastre, Flaviu-Ștefan Balint, din anul III (specializarea actorie), a reprezentat cu succes Facultatea de Teatru și Film UBB în această dezbatere. El a abordat tematici privind vulnerabilitatea și siguranța în mediul universitar vocațional:

 

Flaviu Balint: Într-o universitate vocațională, cum este cea de teatru, profesorul lucrează direct cu emoțiile studentului. Acest lucru implică o responsabilitate uriașă pentru profesori, dar și nevoia ca studenții să învețe să gestioneze vulnerabilitatea pe care o presupune expunerea pe scenă.”

 

Dezbaterea a fost organizată într-un mediu apreciat pentru deschiderea sa față de astfel de discuții, după cum a remarcat moderatorul:

Călin Ciobotari: Dincolo de întâlnirea prin spectacole, faptul că Festivalul Național al Școlilor de Teatru creează astfel de contexte mi se pare remarcabil. E și meritul colegilor și prietenilor mei, Octavian Jighirgiu și Aurelian Balaiță, că fac din Universitatea ieșeană un mediu suficient de… safe pentru a găzdui asemenea dezbateri.”

©Fotografii: Leo Bîrcu


Scena | Călin Ciobotari | Self esteem sau cât de safe mă simt la Arte?! – partea I

Scena | Călin Ciobotari | Self esteem sau cât de safe mă simt la Arte?! – partea II