Dualitate incomodă: Poezia iraționalului în Shakespeare, atelier susținut de Botond Nagy

Dualitate incomodă: Poezia iraționalului în Shakespeare, atelier susținut de Botond Nagy

Dualitate incomodă: Poezia iraționalului în Shakespeare
Botond Nagy are 30 de ani și un CV de invidiat. După ce termină Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, își dă licența la Universitatea de Artă din Târgu-Mureș, specializarea regie de teatru.
Nu trecuse cu mult pragul a două decenii de viață atunci când a semnat primul său spectacol, la Teatrul „Figura” din Gheorghieni. În același an, avea să primească „votul” de încredere al dascălului său: Bocsárdi László, care l-a invitat să monteze la Teatrul „Tamási Áron”, din Sfântu Gheorghe, fiind încă student. De atunci, cariera lui a luat o cale ascendentă. Și asta grație inspirației și talentului său, dar și a întâlnirilor fericite de care a avut parte: cu actori și regizori, cu lumi artistice speciale. A participat la numeroase proiecte și workshop-uri cu nume precum Andrew Visnevski la Teatrul Național din Atena în cadrul Union des Theatres de l’Europe, Declan Donellan sau Gregorz Jarzyna, și-a pus semnătura regizorală pe spectacole montate la teatre de top precum: Teatrul Național “I.L. Caragiale” București, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, compania „Figura Stúdió” din Gheorgheni, Teatrul Național-Experimental „Kujtim Spahivogli” din Albania sau Teatrul „Tamási Áron” , Teatrul „Andrei Mureșanu” ambele din Sfântu Gheorghe.
A fost nominalizat la premiile UNITER (2020) pentru „Cea mai bună regie” cu spectacolul „Nora” de Henrik Ibsen, produs de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, apoi pentru același spectacol primește „Premiul pentru cea mai bună regie acordat de Ministerul pentru Resurse Umane al Ungariei”. În 2017 primește premiul pentru „Cea mai bună regie” la Festivalul Teatrelor Maghiare din Kisvárda (Ungaria) și premiul DButant la Sfântu Gheorghe pentru spectacolul „Oneghin” după Pușkin, produs de Teatrul „Figura” din Gheorgheni.
Spectacolele lui au fost invitate la festivaluri prestigioase atât în țară, cât și în străinătate, împreună cu nume precum: Robert Wilson, Theodoros Terzopoulos, Oskaras Korsunovas, Pippo Delbono, Joseph Nadj, etc… Festivalul MITEM (Ungaria), Festivalul DESZKA (Ungaria), FITS, Interference, FNT, Festivalul Internațional Shakespeare din Craiova, etc. A luat parte ca invitat la Conferințele Speciale de la FITS, coordonate de Georges Banu.
Botond Nagy este un regizor cu un univers propriu, marcant, uşor de recunoscut. Are o atmosferă specifică, ba chiar şi soluţii tehnice concrete emblematice, o ambianţă audiovizuală şi o atitudine care îi sunt caracteristice.
Foto Credit???? : Biró István