12 mart. DEBUTUL MASTERANZILOR FACULTĂȚII LA TEATRUL TINERETULUI PIATRA NEAMȚ
Studenții masteranzi ai Facultății de Teatru și Film UBB, Mihai Gligan (Artă teatrală regie) și Codruța Bonta (Artă teatrală actorie) au avut debutul în Teatrul Tineretului Piatra Neamț, cu spectacolul „Instrucţiuni pentru asamblare corectă” de Thomas Eccleshare, la invitația doamnei manager Gianina Cărbunariu. Întâlnirea dintre regizoare și studenți a fost posibilă datorită cursului „Practică artistică – proiect colectiv”, susținut de Gianina Cărbunariu în cadrul masteratului de Artă teatrală din cadrul Facultății de Teatru și Film din Cluj-Napoca. În urma cursului și a vizionării de către regizoare a două spectacole studențești regizate de Mihai Gligan, în care a jucat și Codruța Bonta, managerul teatrului a decis să-i invite pe cei doi masteranzi să-și realizeze spectacolul de disertație, în calitate de colaboratori, la Teatrul Tineretului Piatra Neamț.
Mulțumim actorilor (Emanuel Becheru, Elena Popa, Mircea Postelnicu, Nora Covali și Dragoș Ionescu) care s-au implicat în acest proiect și colaboratorilor Clara Ștefana (scenografie), Miruna Croitoru (video design), Costi Baciu (lighting design) și Paul-Ovidiu Cosovanu (muzică).
Într-un comunicat de presă, Teatrul Tineretului Piatra Neamț a oferit următoarele informații despre premiera spectacolului „Instrucţiuni pentru asamblare corectă” de Thomas Eccleshare:
„Spectacolul explorează, într-o cheie distopică, nevoia tot mai pregnantă de atingere a perfecţiunii, consecinţele ce pot apărea dacă presiunea vine din exterior – în cazul de faţă de la părinţi înspre copil – dar şi alternativele la care oamenii apelează pentru a umple un imens gol emoţional.
Cât e obsesie a perfecţiunii, cât e narcisism şi cât e dragoste necondiţionată în creşterea unui copil? Câte dintre alegerile autodistructive ale copiilor sunt modalităţi de a se separa de părinţii anxioşi, posesivi? De la ce vârstă devii responsabil de propriile alegeri? Poate fi educaţia parentală un fel de programare digitală? Putem înşela moartea sau trauma cu ajutorul inteligenţei artificiale? Acestea sunt câteva dintre întrebările-temă ale spectacolului.”
Spectacolul face parte din programul MIC-RO Laborator de creaţie teatrală al Teatrului Tineretului.
Instrucțiuni pentru asamblare corectă
de Thomas Eccleshare
traducere: Vlad Sălbatecu
Regie: Mihai Gligan
Scenografie: Clara Ștefana
Muzică: Paul-Ovidiu Cosovanu
Video: Miruna Croitoru
Lighting design: Costi Baciu
Distribuție:
Nick/Jan: Emanuel Becheru
Max: Elena Popa
Hari: Mircea Postelnicu
Laurie: Nora Covali
Paul: Dragoș Ionescu
Amy: Codruța Bonta
©Foto: Marius Șumlea