Comunitatea UBB, la Premiile Gopo 2025

Comunitatea UBB, la Premiile Gopo 2025

Cea de-a 19-a ediție a Premiilor Gopo 2025 a oferit mai multe motive de bucurie pentru membrii comunității Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai. În cadrul ceremoniei care s-a desfășurat în 29 aprilie, la Teatrul Național din București, colegii și absolvenții noștri au fost premiați pentru realizările lor artistice din 2024.

Sebastian Zsemlye, conferențiar asociat în Departamentul de Cinematografie și Media, a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun sunet, realizat pentru lungmetrajul Anul Nou care n-a fost (regia Bogdan Mureșanu). În cadrul galei, filmului lui Mureșanu a primit zece statuete Gopo, printre care și cea pentru cel mai bun film al anului trecut.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj a fost câștigat în acest an de Anastaseu Ștefan, absolvent al specializării Regie de film și TV, pentru @TikTok Cowboy. Filmul a fost produs de Adrian Sitaru (4Proof Film) cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al UBB, din echipa de realizare făcând parte atât studenți și absolvenți, cât și profesori ai facultății noastre.

În discursul de mulțumire de pe scena TNB, Anastaseu a dedicat acest premiu „comunității rome, pentru reziliența și lupta nevăzută pe care o duc cu un sistem opresiv” și Lindei Zsiga, activistă pentru dreptul la locuire și pentru comunitatea evacuată forțat din Pata Rât. „Nu în ultimul rând, aș vrea să dedic premiul comunității LGBTQIA+ și comunității trans, față de care simt o imensă responsabilitate fiind primul regizor care are onoarea de a câștiga un Gopo. A câștigat un film cu manele și cu romi și, din păcate, uneori, simpatia pentru aceștia nu depășește limitele ecranului de cinema”, a adăugat acesta, făcând în același timp un apel la acțiune și luare de atitudine în fața „fascismului care răsună din ce în ce mai aproape de noi”.

În aceeași seară, Alex Sterian, conferențiar asociat la Departamentul de Cinematografie și Media, a primit premiul pentru imaginea filmului Căsătoria, din partea Romanian Society of Cinematographers (RSC).  Alex Sterian este unul dintre colaboratorii importanți ai Univesității Babeș-Bolyai, fiind, în același timp, profesor în cadrul UNATC București.