CINE-VARIETĂȚI ’30 Programe de filme din România interbelică

CINE-VARIETĂȚI ’30 Programe de filme din România interbelică

În perioada 28 – 31 octombrie, la Cinema ARTA din Cluj-Napoca vor avea loc patru proiecții ce vor aduce în atenția publicului diversitatea producției cinematografice din România interbelică. Facultatea de Teatru și Film este unul din partenerii evenimentului împreună cu Cinemateca Română – Arhiva Națională de Filme și Cinema Arta.

 

Programele CINE-VARIETĂȚI ’30 propun abordări și tematici variate – vor cuprinde filme sociologice, utilitare, comedii – multe dintre ele inedite și digitalizate special pentru această ocazie. Discuțiile cu specialiști din domenii conexe, precum istoria, sociologia sau studiile teatrale, vor evidenția atât evoluția timpurie a producției de film din România anilor ’30, cât și contextul ei socio-politic și cultural mai amplu, în încercarea de a acompania eforturile de cercetare ale perioadei, dar și de a prezenta publicului cât mai multe fațete din patrimoniul audio-vizual al epocii. 

 

Prima proiecție, de vineri, 28 octombrie, propune un program de nouă scurtmetraje utilitare realizate în perioada 1928-1939, intitulat „Istorii industriale. Munca în perioada interbelică”. Programul curatoriat de Ana Szel și de Liri Alienor Chapelan va fi compus dintr-o serie de scurtmetraje nonficționale – filme industriale, didactice și publicitare -, multe dintre ele extrem de puțin cunoscute astăzi. Proiecția va fi urmată de o discuție cu invitata serii, Melinda Blos-Jáni.

 

Pentru ce de-al doilea program de sâmbătă, 29 octombrie, va fi proiectat primul lungmetraj sonor realizat exclusiv de o echipă din România, totodată un mare succes de public al erei, comedia muzicală „Bing Bang”, care merită o redescoperire din perspective contemporane. Protagoniștii și realizatorii filmului, Nicolae Stroe și Vasile Vasilache, celebri în anii ’30 deopotrivă pentru emisiunea radiofonică „Ora veselă” și pentru spectacolele de revistă pe care le realizau, au fost nu doar primul cuplu comic de renume al României, ci și, prin această unică realizare cinematografică a carierei, omologii naționali ai altor cupluri comice ale marelui ecran din acea perioadă – de la americanii Stan și Bran, la scandinavii Pat și Patachon referințele sunt multiple. Proiecția va fi urmată de o discuție cu Miruna Runcan. 

Al treilea program, „Sociologi documentariști: filmele lui Henri H. Stahl”, curatoriat de Gabriela Filippi, va rula sâmbătă, 29 octombrie și propune scurt și mediumetraje documentare realizate în anii ’30 de cercetători ai vremii în cadrul campaniilor monografice ale Școlii Gustiene. Proiecția va fi urmată de o discuție cu invitatul Marius Lazăr.

Comedia de lungmetraj „L’Heureuse aventure” („Aventura fericită”), realizată în Franța, în anul 1935, de Jean Georgescu, unul dintre cineaștii emblematici ai perioadei, a rămas multă vreme puțin cunoscută și puțin accesibilă spectatorilor din România, în ciuda importanței sale istorice. Filmul relatează povestea a șapte pasageri ai unui zbor spre China care trec printr-o serie de aventuri, fiind nevoiți să aterizeze de urgență pe o insulă pustie. Nuanțele escapiste ale filmului, personajele variate și intriga plină de aventuri vor fi analizate, prin prisma contextului socio-politic și ascensiunii fascismului în Europa anilor ’30, luni, 31 octombrie, de curatoarea Ana Grgić și de invitatul său, Marius Lazăr. 

 

Link spre eveniment:

https://www.facebook.com/events/496263055749726/496263059083059/__________________________________

???????????????????????????????????? ????????????????????????????̦????????????????????

????????????????????????, 28 ???????????????????????????????????????????????? 19:00

???????????????????????????? ???????????????????????????????????????????? – ???????????????????? ????̂???? ???????????????????????????????? ????????????????????????????????????????????̆

Cules de vie la Mărășești i. Vasile Gociu, A. Manglide (1928)Cursuri de infirmiere voluntare ale Crucii Roșii române (1928)Exploatarea aurului în România/Căutători de aur în România, r. Ulrich Schultz (1930)Emailul Mediaș (1930)Criminalistica/Institutul Medico – Legal r.,i., Gheorghe Moldoveanu, Vasile Gociu (1932)Industria sârmei Brăila, r. Jeno Janovics (1935)Petrolul românesc, r. Henri Lapage, Aimee Gorce (1937)Fabrica de ciocolată și produse zaharoase Regina Maria, r., i. Tudor Posmantir (1939)Întreprinderea de pielărie și încălțăminte Grigore Alexandrescu, r. Constantin Petrovici (1939)

invitată: Melinda Blos-Jánicuratoare: Ana Szel, Liri Chapelan_____

????????̂????????????̆????????̆, 29 ???????????????????????????????????????????????? 16:00

???????????????? ???????????????? (1935), r. N. Stroe, V. Vasilache, sunet: inginer I. Argani 

invitată: Miruna Runcancurator: Andrei Rus_____

????????̂????????????̆????????̆, 29 ???????????????????????????????????????????????? 19:00???????????????????????????????????? ????????????????????????????????????????????????̦???????????????????????????????????? ???????????? ???????????????????? ????????????????????????

Un sat basarabean, Cornova, r. Henri H. Stahl, Anton Golopenția (1932)Satul Șanț, r. Henri H. Stahl (1936)

invitat: Marius Lazărcuratoare: Gabriela Filippi_____

????????????????, 31 ???????????????????????????????????????????????? 19:00

????‘ ???????????????????????????????? ???????????????????????????????? (???????????????????????????????? ????????????????????????????????̆) (1935), r. Jean Georgescu

invitat: Marius Lazărcuratoare: Ana Grgic_____

Bilet întreg: 20 lei‍Bilet redus (elevi, studenți, seniori): 15 lei‍Bilet pentru copii sub 14 ani: 10 leiBiletele sunt valabile numai la data și ora inscripționate pe acestea. Accesul în sala cinematografului, după ora de începere a evenimentului, așa cum apare tipărită pe bilete, nu este permisă.Neprezentarea la timp la spectacolele de la Cinema ARTA duce la anularea biletului fără dreptul de rambursare sau utilizare la o altă reprezentație.

Biletele pot fi achiziționate și de la casieria Cinema ARTA (Str. Universității nr. 3, Cluj-Napoca), precum și de la librăriile partenere Eventbook, în timpul programului de lucru al acestora.

 __________________________________

Echipa proiectului:

Coordonare: Gabriela Filippi, Andreea Mihalcea, Ana Szel Curatori: Liri Chapelan, Gabriela Filippi, Ana Grgic, Andrei Rus, Ana SzelPR & Comunicare: Adda Mihăescu, Laura Săvuțiu, Andrei Voineag  Grafică: Maria DrăghiciWebsite: Cătălin Sârbu

 

Programele fac parte din proiectul cultural „Începuturile filmului românesc. Cinema și societate în perioada interbelică”.Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului CulturalNațional. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în carerezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitateabeneficiarului finanțării.___________________________________

Organizator: Asociația Cinefocus;Proiect cultural co-finanțat de: AFCN și de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București;Parteneri: Cinemateca Română – Arhiva Națională de Filme, Cinema Arta, Universitatea Babeș Bolyai – Facultatea de Teatru și Film;Parteneri media: Scena9, Observator Cultural, Uniunea Cineaștilor din România – All about Romanian Cinema, Film Menu, Acoperișul de sticlă, Iscoada.