ATELIER DE TEATRU FIZIC – MASCA DE COMMEDIA DELL’ARTE CU ȘTEFAN LUPU

ATELIER DE TEATRU FIZIC – MASCA DE COMMEDIA DELL’ARTE CU ȘTEFAN LUPU

 

Ne bucurăm să găzduim și să le oferim studenților actori din anul II prilejul de a participa la un atelier de teatru fizic cu Ștefan Lupu în perioada 20 – 24 noiembrie 2021.

 

Ștefan Lupu este un cunoscut actor, dansator, coregraf și regizor, având în portofoliul său proiecte de anvergură și premii importante. Ștefan este alumni al Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai“ unde s-a pregătit ca actor sub îndrumarea echipei profesorului Miklós Bács, a absolvit două masterate și un doctorat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „I.L.Caragiale“ și predă la nivel universitar cursuri de Commedia dell’Arte, clovnerie, teatrul fizic și creativitatea corporală.

 

Masca permite actorului să se transforme, să devină altcineva; masca îl ajută să își conștientizeze corpul, să se metamorfozeze, să descopere personaje pe care nici nu le visa, personaje care zac în interiorul lui sub formă arhetipală. „Conștientizarea măștii în mișcare, în interiorul spațiului de joc, este necesară deoarece, în momentul în care interpretul își dă jos masca, universul acestuia se schimbă radical. Cu cât te obișnuiești mai mult cu atributele măștii – greutatea acesteia, delimitarea decupajelor, vizibilitatea redusă – cu atât mai mult diferența dintre dimensiunea creată de mască, prin ochii interpretului, și revenirea în planul fizic va fi mai surprinzătoare” spune Ștefan Lupu atunci când vorbește despre teatrul fizic și despre rolul studiului de mască în formarea profesională a actorilor.

 

În cadrul atelierului Teatrul fizic – masca de Commedia dell’arte studenții vor dobândi abilități de a conștientiza dimensiunea corpului în spațiul scenic, vor aprofunda și experimenta relația mișcare – spațiu scenic și conceptul de libertate prin exerciții de imaginație – „exercițiile comice” – sau de autocunoaștere prin intermediul expresiei fizice bazate pe legătura dintre minte, trup și suflet. Pornind de la ideea că trupul actorului este instrumentul fundamental al artei sale, atelierul va familiariza participanții cu conceptul de „corp al actorului neodimensional” și va explora tehnic diferitele proprietăți ale acestuia.