Studenții facultății noastre în colaborare cu Teatrul Național Cluj-Napoca

Studenții facultății noastre în colaborare cu Teatrul Național Cluj-Napoca

Spectacolul AM BOMBARDAT NEW HAVEN, regia: László Bocsárdi
Un grup de studenți talentați de la facultatea noastră au avut recent ocazia de a lucra alături de profesioniști în cadrul unei producții importante a Teatrului Național Cluj-Napoca. Studenții din anul III, Flaviu Balint și Rareș Nistor, alături de colegii lor din anul 2, Andrei Potîrniche și Denis Istudor, fac parte din distribuția spectacolului „Am bombardat New Haven”, regizat de renumitul regizor László Bocsárdi. Această colaborare reprezintă o realizare deosebită pentru studenții noștri și o oportunitate unică de a-și pune în valoare abilitățile actoricești pe scena mare a Teatrului Național din Cluj-Napoca.
Premiera spectacolului a avut loc pe 3 octombrie 2024, iar următoarea reprezentație va avea loc pe 16 octombrie în cadrul Festivalului Întâlnirilor Internaționale de la Cluj.

Echipa artistică:
Producția adună o echipă creativă impresionantă:  
„Am bombardat New Haven” de Joseph Heller, traducere de Ramona Tripa
regia: László Bocsárdi
decorul: József Bartha
costumele: Anna-Aletta Lokodi
muzica: Magor Bocsárdi
coregrafia: Noémi Bezsán
asistent de regie: Ramona Tripa


Distribuţia:
Starkey: Ionuț Caras
Ruth/Fiica lui Starkey: Sânziana Tarța
Henderson: Matei Rotaru
Maiorul: Ovidiu Crişan
Bailey: Mihai-Florian Nițu
Fisher: Cosmin Stănilă
Sinclair: Radu Dogaru
Joe: Adrian Cucu
Fisher cel Mic: Silvius Iorga
Jucătorul de Golf: Cătălin Herlo
Vânătorul: Radu Lărgeanu
Trompetistul / Chitaristul: Mihnea Blidariu

Idioții: Flaviu BalintRareș NistorDenis Istudor, Andrei Potârniche

regia tehnică: Ioan Negrea
lumini: Jenel Moldovan
sonorizare: Marius Rusu
sufleor: Alina Forna

Jucată pentru prima dată în limba română, această comedie neagră deconspiră eschivele omului contemporan în confruntarea cu o realitate tot mai agresivă. Povestea începe cu un grup de actori, poate ai Naţionalului clujean sau poate din orice alt teatru, pregătind un spectacol despre o escadrilă mânată de verva distructivă a unor forţe din umbră și decimată voluntar în bombardamente aleatorii, ce şterg de pe faţa pământului oraşe întregi. Atitudinea impasibilă a artiștilor care își acceptă rolurile ca pe o fatalitate înscrisă în fişa postului este însă zdruncinată de refuzul unui oarecare Henderson (Matei Rotaru) de a-şi juca sacrificiul într-o nouă misiune „sinucigaşă”. Factorul declanşator ar fi dispariția totală a unui coleg de scenă, care îl face pe actor să pună la îndoială stabilitatea delimitărilor dintre teatru şi viaţă. Eforturile Maiorului (Ovidiu Crişan) de a restabili ordinea în rândul soldaţilor îi trezesc îndoieli și Căpitanului Starkey (lonuţ Caras) și îl determină să reflecte la condiţia sa de interpret pasiv. Deşi primește asigurări că sala de spectacol este un loc sigur, că războiul se desfăşoară întotdeauna în altă parte, că nimeni nu a murit niciodată în vreun bombardament, spectatorul este permanent supus tensiunii unui limbaj dublu, care demonstrează vinovăţia martorului tăcut”.
– Emma Pedestru

Acest proiect nu este doar o colaborare artistică între studenți și profesioniști, ci și o oportunitate de a aduce un mesaj puternic despre responsabilitatea fiecăruia în fața unei realități care adesea ne copleșește.
Mai multe detalii pe www.teatrulnationalcluj.ro