Atelierul „Reprezentarea spațiului comunitar în cinema și artele vizuale”, susținut de Cecilia Ștefănescu la FTF

Atelierul „Reprezentarea spațiului comunitar în cinema și artele vizuale”, susținut de Cecilia Ștefănescu la FTF

Scenarista și scriitoarea Cecilia Ștefănescu, doctorandă a Facultății de Teatru și Film, va susține, în 22 mai 2024, între orele 11.00 și 14.00, atelierul cu titlul Reprezentarea spațiului comunitar în cinema și artele vizuale. În cadrul evenimentului care se va desfășura în sala Cinema (43) se va discuta despre spațiul comunitar între sursă de inspirație și datorie de reprezentare și pondere geografiei culturale în povestea pe care o spun.
Printre subiectele atinse se numără și:
  • Imaginea-oglindă a spațiului din care vin și a spațiului pe care îl reprezint în constructul artistic.
  • Setarea arenei în scenariu – interdependență între arena reală și cea ficțională. Felul în care spațiul comunitare se poate schimba ca urmare a intervențiilor vizuale: cinema, happening, performance, fotografie etc.

Cecilia Ştefănescu a absolvit Facultatea de Litere, Universitatea București, și Masterul de Teorie literară și literatură comparată al aceleiași facultăți. În prezent este doctorand al Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj.
A debutat în 2002 cu romanul Legături bolnăvicioase (reeditat la Polirom în 2005, 2006 şi 2010), tradus în franceză (Phébus, 2006, trad. fr. de Laure Hinckel), poloneză (Green Gallery, 2009, trad. pol. de Zdzisaaw Hryhorowicz), italiană (Nikita Editore, 2011, trad it. de Anita Bernacchia și Maria Luisa Lombardo), spaniolă (ed. Dos Bigotes, 2018, trad. sp. de Doina Fagadaru).  A publicat cel de-al doilea roman, Intrarea Soarelui, ed. Polirom, 2008. Cartea a apărut în engleză în 2013 la editura londoneză Istros Books.
Romanul Legături bolnăvicioase a fost ecranizat în 2006, în regia lui Tudor Giurgiu, pe un scenariu semnat de autoare. Filmul Legături bolnăvicioase/ Love Sick a fost selecționat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, în secțiunea Panorama, și distribuit în peste 20 de țări.
În 2016 a scris și a regizat scurt metrajul Ferdinand 13, selecționat în Festivalul Internațional de Film de la Zagreb, unde a primit mențiune specială, precum și la TIFF.
În 2018 a scris și regizat cel de-al doilea scurt metraj, Morski Briz, selecționat la Sarajevo Film Festival, Transilvania Film Festival, CinEast Luxembourg, Festivalul ZubrOFFka Bialystok, Este Film Festival Sibiu.
În 2022, a scris și regizat scurt metrajul Să păstrăm distanța.
A semnat, alături de Tudor Giurgiu, scenariul filmului Libertate, r. Tudor Giurgiu.
În prezent, se află în post-producție cu lungmetrajul de debut Marea aventură, la care semnează regia și scenariul.