activități intense la Masteratul de Management și Antreprenoriat Cultural

activități intense la Masteratul de Management și Antreprenoriat Cultural

Studenții de la Masteratul de Management și Antreprenoriat Cultural, anul I și II au participat în ultimele trei săptămâni la ateliere și întâlniri cu cercetători, artiști și profesioniști din domeniul cultural și al antropologiei. Scopul întâlnirilor a fost familiarizarea studenților cu practici de cercetare-acțiune și intervenție culturală sau cunoașterea unor modele instituționale plurale dezvoltate în jurul infrastructurilor culturale din zone urbane și rurale din țară care, prin interdisciplinaritate, multisenzorialitate și atenție la mediu crează inovație.

În cadrul atelierului Arta și intervențiile culturale ca instrument de modelare socială condus de Maria Drăghici și Alina Apostu studenții au aflat de practicile hibride participative prin care Teatrul Masca se deschide către locuitorii din cartierul bucureștean Militari și deopotrivă își conturează o identitate de centru urban alternativ și ca prim teatru ecologic.

Proiectul colectiv Reimaginarea Căminului Cultural Fundata a fost subiectul celui de-al doilea atelier condus de Irina Botea-Bucan și Jon Dean. Studenții au văzut un alt exemplu de proiect de cercetare-acțiune care crează un context de punere în practică a conceptelor de democrație culturală, artă comunitară, participare, învățare experențială, colaborare interdisciplinară. De asemenea, studentele și studenții au ocazia să contribuie cu idei concrete la planul de sustenabilitate pentru activități culturale în comuna Fundata.
De curând stundenții au participat la vizita de studiu a centrului Hypha_etc de la Câmpu Cetății, jud. Mureș, unde Attila Tordai, curator și director al acestui spațiu ne-a prezentat povestea locului dedicat educației, teoriei și culturii, cât și planurile de sustenabilitate care sunt strâns legate de coerența programului a cărui linie directoare este ecologia. Ei au putut observa complexitatea unui demers atent deopotrivă la necesitatea familiarizării cetățenilor cu știința, a întâlnirilor dintre arte, teorie critică și științe găzduit de o infrastructură demnă de arhitectura viitorului construită în proximitatea unui sit Natura 2000.

Mulțumim artiștilor, cercetătorilor, lucrătorilor culturali și profesorilor implicați în organizarea activităților.