Proiectul Terenul Întâlnirii

Proiectul Terenul Întâlnirii

Terenul Întâlnirii continuă cu programe online în noiembrie și decembrie

Organizatorii așteaptă publicul cu patru seminarii și cu o proiecție de film

 

Programul Terenul Întâlnirii (Terrain of Meeting) – proiectul Asociației Teatrale Shoshin din Cluj-Napoca – continuă sâmbătă, 20 noiembrie, cu un seminar online susținut de Zbigniew Olkiewicz, unul dintre membrii fondatori Akademia Ruchu (Academia Mișcării), despre activitățile sale în cadrul grupei de teatru polonez fondată în 1973. Seminarul va fi urmat de un documentar realizat în 2006 de Andrzej Sapija despre legendara Akademia Ruchu: filmul poate fi vizionat gratuit cu subtitrare opțională în limba română sau maghiară timp de 24 de ore de la data începerii.

evenimentele de sâmbătă din cadrul proiectului Terenul Întâlnirii, care vor include o proiecție a unui documentar despre influenta companie poloneză Akademia Ruchu, precedată de o introducere făcută de Zbigniew Olkiewicz, membru fondator.  Imaginile provin din producțiile Akademia Ruchu, fotograf: Jan Pieniążek.

Event: https://fb.me/e/2GypbXnLq

 

Inițial, proiectul a fost planificat să continue cu un seminar online pe 19 noiembrie, susținut de Barbara Prądzyńska, membră a Fundației Art Junction, despre activitatea sa cu tinerii romi, migranți și solicitanți de azil. Din motive neprevăzute, webinarul a fost reprogramat la sâmbătă, 27 noiembrie, de la ora 18.30.

 

Astfel, în continuarea proiectului Terenul Întâlnirii, sâmbătă, 20 noiembrie, de la ora 18.30, Zbigniew Olkiewicz, artist vizual și performativ, va susține un seminar online, care poate fi urmărit gratuit pe platforma Zoom în limba poloneză, cu traducere simultană în limba română. Linkul de acces va fi publicat în eventul webinarului, respectiv pe pagina de Facebook a Asociației Teatrală Shoshin și al proiectului Terenul Întâlnirii.

 

Zbigniew Olkiewicz este co-creatorul majorității spectacolelor și proiectelor legendarei Akademia Ruchu – una dintre cele mai interesante trupe de teatru independent din Polonia. El a fost implicat în activitățile companiei încă de la înființarea acesteia, incluzând proiecte și festivaluri în Europa, Asia și SUA. Zbigniew Olkiewicz participă în mod activ în pregătirea și implementarea proiectelor internaționale de teatru, ateliere artistice și spectacole în întreaga lume, lucrează la granița dintre teatru, arte vizuale – performative și instalații interactive.

 

Lucrări recente: în 2016 a lucrat la spectacolul legendei românești Meșterul Manole, a făcut parte din echipa de producție Once și a creat un spectacol împreună cu membrii Academiei, în memoria fondatorului și directorului artistic al companiei, Wojciech Krukowski; în 2017 a participat la proiectul internațional Peep Box, a contribuit la producția celei de-a 25-a aniversări a Teatrului La Nave de Cambaleo din Madrid și a condus diverse ateliere la școala de teatru Escuela Internacional del Gesto din Madrid; în 2019 a fost regizorul spectacolului A Step Away From Them, care a fost prezentat în Polonia și Spania.

 

Seminarul lui Zbigniew Olkiewicz va fi urmat de un film documentar din 2006 în regia lui Andrzej Sapija, despre opera legendarei trupe poloneze. Scenariul filmului Academia Mișcării (Academy of Movement) a fost scris de fondatorul companiei, Wojciech Krukowski, care a murit în 2014. Filmul provine din resursele Arhivei Naționale de Filme – Institutul Audiovizualului (FINA) din Polonia, și va putea fi vizionat pe pagina de Facebook al proiectului Terenul Întâlnirii timp de 24 de ore începând cu ora 19.30, cu subtitrare opțională în limba maghiară sau română. Filmul folosește o serie de documente unice și speciale, iar rezultatul aduce o mărturie extraordinară a originalității și sensibilității sociale a creatorilor săi.

 

Trupa Akademia Ruchu a fost înființată la Varșovia în 1973. Este unul dintre cele mai originale grupuri experimentale din Polonia – limbajul său, chiar și privit din perspectiva de astăzi, rămâne încă proaspăt și eficient. Wojciech Krukowski a fost conducătorul grupului până la moartea sa, iar de la început a lucrat, pe lângă Zbigniew Olkiewicz, lectorul seminarului, cu Janusz Bałdyga, Jolanta Krukowska, Jarosław Żwirblis, Cezary Marczak, Jan Pieniążek și Krzysztof Żwirblis.

 

Akademia Ruchu este una dintre primele trupe din Polonia care a ieșit în stradă, creând spectacole într-un spațiu urbanizat. Pretextul pentru aceste acțiuni teatrale sunt activități obișnuite și scene simple jucate cu spectatori aleatorii.

 

„Aceste semne banale ale unor activități banale și situații banale au însă întotdeauna o nuanță de straniu: ele transformă obișnuitul în extraordinar. Ele îi fac pe spectatori, pe participanți și pe trecători să privească neașteptat elementele vieții de zi cu zi în care trăiesc cu ochi noi, ca la ceva ce nu au mai văzut niciodată. Au văzut – și se întreabă de ce acest ceva apare brusc amuzant sau fără sens, sau dimpotrivă: încărcat cu o frumusețe poetică. Astfel, acțiunile Akademia Ruchu nu fac decât să creeze în fluxul cotidian al vieții de stradă tot mai multe și mai diferite efecte de stranietate. Exact asta sunt ei…” – a scris unul dintre eminenții critici de teatru polonezi, Konstanty Puzyna.

 

Baza spectacolelor Akademia Ruchu a fost, bineînțeles, mișcarea – o mișcare care a rupt cu pantomima clasică sau cu gesturile scenice convenționale. Esența, însă, a fost dramaturgia mișcării și crearea așa-numitei poetici a gestului cotidian. Acțiunile fizice ale actorilor au fost subordonate structurii spectacolului, care a fost compus din ritm și spațiu. În acest aranjament, nu era loc pentru un gest întâmplător. Totul a fost un mesaj clar și simplu care construiește un fel de „metaforă de afiș”. O trăsătură caracteristică a spectacolelor grupului a fost renunțarea la dialoguri și intrigi literare, precum și lipsa personajelor tradiționale cu caracter propriu și trăsături individuale. În schimb, au existat fragmente muzicale, sunete, propoziții unice sau doar cuvinte și personaje impersonale.

 

În afară de spectacole, Akademia Ruchu a organizat acțiuni teatrale similare unor happening-uri, conduce ateliere de teatru și acționează ca un centru artistic interdisciplinar.

 

La sfârșitul programului lunii noiembrie, pe 26, membrii Teatr Węgajty, apreciate la nivel internațional, își vor prezenta activitățile (datând încă de la începutul anilor ’90) în sate și comunități mai mici, iar pe 27 va avea loc webinarul cu Barbara Prądzyńska. Detalii despre alte evenimente ale proiectului vor fi disponibile în curând pe pagina de Facebook Terenul Întâlnirii.

 

Terenul Întâlnirii este un proiect condus de Asociația Teatrală Shoshin, dezvoltat împreună cu Fundația Art Junction din Polonia, realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și al Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI), respectiv cu sprijinul programului multianual Independent pentru anii 2017–2022, fiind parte al programului de finanțare „Cultural bridges” al Institutului Adam Mickiewicz. Proiectul se realizează în parteneriat cu Institutul Polonez din București, Facultatea de Teatru și Film al Universității Babeș–Bolyai, Asociația Váróterem Projekt, Asociația Magic Puppet și Asociația Made in Pata Rât. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării

Programul Terenul Întâlnirii (Terrain of Meeting) – proiectul Asociației Teatrale Shoshin din Cluj-Napoca – continuă în spațiul virtual și ajunge în următoarea etapă vineri, 12 noiembrie: de la ora 18.00 Agata Siwiak, lector la Universitatea Adam Mickiewicz din Poznań, cu Jaroslaw Siejkowski, membru al Fundației Art Junction și al Teatr Biuro Podróży, vor susține un seminar online gratuit, intitulat Artă și democrație. Practici artistice ca instrumente de schimbare socială.

 

Programul numit Arta libertății. Teatru și activități performative în spațiile sociale din Polonia, realizat în noiembrie și decembrie, reprezintă un fir al proiectului Terenul Întâlnirii, compus din patru seminarii online și o proiecție al unui film documentar, disecând o parte al fenomenul teatrului social polonez și importanța acestei tradiții. Seria de evenimente are ca și temă și focus principal metodele de activare culturală și comunitară în spații alternative, așa cum au fost ele dezvoltate într-o tradiție bogată de către companii și artiști din Polonia. Pornind de la aceste teme, se explorează aspecte generate de teatru ca și unealtă al creșterii incluziunii, diversității și al toleranței, urmând în același timp creșterea gradului cunoștințelor legate de arte performative în spații publice în rândul profesioniștilor, studenților, dar și al publicului larg din România.

 

Arta participativă și teatrul participativ devine din ce în ce mai recunoscută metodă a muncii artistice desfășurată pentru schimbarea socială și binele comun. Aceste tipuri de intervenții artistice urmăresc să ofere o oportunitate de manifestare pentru dorințe de autoexprimare a oamenilor, indiferent de originea, statutul social și economic, genul, naționalitatea, vârsta și starea de sănătate a acestora. Arta participativă combină posibilitățile estetice cu valorile esențiale pentru construirea unei comunități democratice și incluzive. În cadrul seminarului web din 12 noiembrie, Agata Siwiak și Jaroslaw Siejkowski vor prezenta studii de caz ale unor proiecte de artă participativă care implică persoane cu dizabilități, persoane vârstnice și copii, de asemenea artiștii vor analiza și dimensiunea educațională a activităților creative, socio-artistice.

 

Seminarul poate fi urmărit pe platforma Zoom în limba poloneză, cu traducere simultană în limba română. Linkul de acces va fi publicat înainte de începerea evenimentului pe pagina de Facebook a Asociației Teatrală Shoshin – www.facebook.com/shoshin.theatre – și al proiectului Terenul Întâlnirii – www.facebook.com/terrainofmeeting.

 

În continuarea seriei, Barbara Prądzyńska, membră a Fundației Art Junction, își va prezenta activitatea cu tinerii romi, migranți și solicitanți de azil în cadrul unui seminar online pe 19 noiembrie, iar pe 20 noiembrie Zbigniew Olkiewicz, membru fondator Akademia Ruchu (Academia Mișcării), va vorbi despre activitățile sale în cadrul grupei de teatru polonez, urmat de un documentar realizat în 2006 de Andrzej Sapija despre legendara companie de teatru fondată în 1973.

 

Pe 26 noiembrie membrii companiei Teatr Węgajty, de renume internațională, își vor prezenta activitatea desfășurată în sate și comunități mici de la începutul anilor 1990.

Ca încheiere a proiectului, Zbigniew Olkiewicz și Jaroslaw Siejkowski se vor întoarce la Cluj-Napoca la sfârșitul lunii decembrie pentru a realiza o versiune de studio a performanței de stradă prezentate în vară, adăugând noi participanți la echipă. Spectacolul rezultat va fi difuzat online pe 30 decembrie.

 

De la începuturile sale, scopul general al proiectului Terenul Întâlnirii a rămas neschimbat: un proiect participativ, comunitar, cu caracter inclusiv, care folosește metodele teatrului în spații deschise și teatrului social-comunitar inspirate din modelele poloneze pentru a activa cultural comunități rurale și urbane, pentru a aduce spațiile publice mai aproape de oameni și pentru a contribui la aproprierea spațiului public prin artă.

 

Acest scop se realizează prin diverse activități și inițiative, care vor fi cumulate pe pagina de Facebook al proiectului, Terrain of Meeting, unde va fi disponibil o prezentare generală a activităților desfășurate până acum, precum și detalii suplimentare și informații despre viitoarele seminarii și emisiuni online.

 

Terenul Întâlnirii este un proiect condus de Asociația Teatrală Shoshin, dezvoltat împreună cu Fundația Art Junction din Polonia, realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și al Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI), respectiv cu sprijinul programului multianual Independent pentru anii 2017–2022, fiind parte al programului de finanțare „Cultural bridges” al Institutului Adam Mickiewicz. Proiectul se realizează în parteneriat cu Institutul Polonez din București, Facultatea de Teatru și Film al Universității Babeș–Bolyai, Asociația Váróterem Projekt, Asociația Magic Puppet și Asociația Made in Pata Rât.

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Imaginile provin din producțiile Akademia Ruchu, fotograf: Jan Pieniążek.