PROIECTUL „De ce râdem? Comedie dedicată comunității surzilor” LAUREAT LA A 9.-a EDIȚIE A GALEI PREMIILOR AFCN 2023

PROIECTUL „De ce râdem? Comedie dedicată comunității surzilor” LAUREAT LA A 9.-a EDIȚIE A GALEI PREMIILOR AFCN 2023

La a 9.-a ediție a Galei Premiilor AFCN, desfășurat în data de 20.05.2024, colegii noștri, conf. univ. dr. Filip Odangiu, lect. asoc. Sinkó Ferenc, asist. univ. Diana Aldea în numele Centrului de Creație Maidan,

și studenții facultății Maria Pandrea, Ioan Cojocărescu, Ingrid Neacșu au primit Premiul pentru

 INCLUZIUNE SOCIALĂ ȘI DIALOG INTERCULTURAL pentru proiectul

„De ce râdem? Comedie dedicată comunității surzilor”

Ceremonia Galei s-a desfășurat la la Teatrul Național din București în prezența Ministrului Culturii.

Îi felicităm pentru premiul bine meritat!

Spectacolul cu titlul ZERO GRADE CU SOARE produs în cadrul acestui proiect a avut două reprezentații în București:

  • in 19 mai, la Teatrul de Comedie, sala Studio , de la ora 19, și  
  • în 21 mai, la Teatrul Dramaturgilor Români , la Studioul „Ion Băieșu”, tot de la ora 19.   
  • dramaturgia și regia:  Filip Odangiu scenografia:  Diana Aldea & Filip Odangiu distribuția:  Sinkó Ferenc Ioana Cojocărescu Maria Pandrea  Ingrid Neacșu producție video& foto, afiș: Victor Sindean  tehnician lumini   Alex Condurat  Data premierei: 5 aprilie 2024   Spectacolul este jucat în limba română și limba semnelor române (LSR) cu supratitrare   Audiență, grupa de vârstă:  +14 

Spectacolul este  o experiență culturală unică deoarece se adresează direct și simultan unor oameni care nu comunică între ei decât arareori și se găsesc și mai rar alături la teatru: auzitorii și surzii. Spectacolul nostru e un studiu despre dragoste și despre comunicare. Un bărbat surd și o femeie auzitoare se îndrăgostesc și parcurg cele patru anotimpuri ale iubirii. Povestea lor nu se termină însă cu iarna separării, ea continuă prin destinul fiicei lor care-și asumă misiunea de a-și proteja tatăl într-o lume din ce în ce mai surdă la cei surzi. 

0⁰ C cu soare s-a născut din experiențele unice ale actorilor și regizorului în compania unor prieteni surzi din comunitățile din Cluj și Timișoara.  Experiențelor de viață împărtășite de surzi și literatura surzilor au inspirat dramaturgul.  

Mijloacele de comunicare teatrală alese sunt unice, deoarece au fost gândite astfel încât să se adreseze direct și simultan surzilor și auzitorilor. Nu este vorba de un spectacol „accesibilizat” pentru surzi, ca peste tot. Aici nu există interpret care să distragă atenția de la acțiunea de pe scenă. Lumina publicului este permanent aprinsă, pentru că spectatorii surzi, spre deosebire de cei auzitori, își împărtășesc reciproc reacțiile la cald, participând mai intens astfel la sărbătoarea teatrului. Actorii au învățat limba semnelor române (LSR)  și  o folosesc simultan cu limba română, o tehnică unică și solicitantă. Unele scene au loc complet în limbaj mimico-gestual, cu supratitrare. Jocul actorilor, din punct de vedere al mișcării scenice și al exprimării ideilor, intențiilor și emoțiilor, este adaptat modului în care percep lumea și se exprimă surzii, acești semeni ai noștri foarte speciali.