Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de la Locarno 76 pentru noul film al lui Radu Jude

Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de la Locarno 76 pentru noul film al lui Radu Jude

 

Radu Jude conferențiar al facultății noastre, regizor și scenarist, a primit Premiul Special al Juriului pentru noul său film Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii (Do Not Expect Too Much from the End of the World) la a 76-a ediție a Festivalului Internațional de la Locarno. Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii a fost selectat în competiția oficială alături de alte 16 producții care au rulat în premieră mondială.

Filmul, ”parțial road-movie și parțial comedie”, explorează precarizarea muncii și exploatarea în contextul noii economii de tip gig. Regizorul caracterizează varietatea temelor prezente în filmul său astfel: …”(despre exploatare, despre oboseală, despre moarte, despre imagini), diverse genuri (road-movie, comedie, film de montaj, film documentar), diverse tipuri de umor (de la cel de autobază la cel rafinat) și diverse strategii estetice.”  Este a patra participare al lui Radu Jude la Festivalul de la Locarno unde a mai obținut Premiul Special al Juriului și în 2016 pentru lungmetrajul Inimi Cicatrizate. Din distribuția filmului fac parte Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrșan, Dorina Lazăr și László Miske

Cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Locarno s-a desfăşurat în perioada 2-12 august 2023. Mai multe informații despre festival și despre competiția oficială se pot citi accesând site-ul oficial al festivalului aici. Filmul lui Radu Jude va deschide și a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF), unde va fi proiectat în avanpremieră în data de 26 octombrie.

 

image credit: news.ro