FAST FORWARD FESTIVAL FORUM Dresda 2-5 noiembrie 2023

FAST FORWARD FESTIVAL FORUM Dresda 2-5 noiembrie 2023

FAST FORWARD EUROPEAN FESTIVAL FOR YOUNG STAGE DIRECTORS.

La începutul lunii (2- 5 noiembrie) a avut loc Fast Forward European Festival for Young Stage Directors (https://www.fastforw.art/en/) , organizat de Teatrul de Stat din Dresda (Staatsschauspiel Dresden, Germania) în parteneriat cu Théâtre National de Bretagne (Franta) și Teatrul Național al Greciei. Festivalul are susținere din partea European Theatre Convention (ETC). ETC este cea mai mare rețea de teatre cu finanțare publică din Europa, cu 61 de membri în 30 de țări. Festivalul Fast Forward, aflat la cea de-a 11-a ediție, și-a propus prezentarea unei selecții a celor mai reprezentative spectacole europene semnate de regizori aflați la început de carieră. S-a dorit obținerea unei perspective asupra direcțiilor viitoare de dezvoltare a creației regizorale și, totodată,  construirea de punți între „bula” academică și mediul profesional.

Anul acesta, organizatorii au lansat, în premieră, un proiect pilot numit Fast Forward Forum, o platformă de discuții profesionale având ca scop central facilitarea unor întâlniri directe între toți participanții (tineri artiști, experți, producători, profesori, studenți) care să-și împărtășească viziunile asupra domeniului teatrului și educației artistice. Trei  experți internaționali și șase studenți regizori  din Anglia, Serbia, Franța, Slovacia, Slovenia, Germania Grecia și România au dezbătut fiecare spectacol, s-au întâlnit cu realizatorii tuturor spectacolelor și și-au împărtășit informații. Facultatea de Teatru și Film a fost reprezentată, la nivel de experți, de conf. univ. dr. Filip Odangiu și de studentul masterand și regizorul  Mihai Gligan.

Selecția foarte strânsă a festivalului, (doar 7 spectacole), a reprezentat garanția unor experiențe unice pentru spectatori. Dincolo de diversitatea genurilor spectaculare și formulelor regizorale, se remarcă, drept constante ale actualității, orientarea preponderent auto-referențială a proiectelor precum și polimorfismul autorilor lor, care, în cele mai multe cazuri, sunt și dramaturgi și regizori și actori în același timp. Participarea la festivalul de la Dresda a fost organizată de conf. univ. dr. Ștefana Pop-Curșeu și facilitată de Teatrul Național din Cluj, instituție membră al ETC începând din acest an.

Discuția de închidere a Forumului Fast Forward Festival poate fi consultată accesând linkul:  https://www.youtube.com/watch?v=iBpVWjkH-uU.