Creativitatea-Marfă – O perspectiva din interiorul scenei culturale independente clujene 2009-2019

Suntem încântați să anunțăm apariția cărții Creativitatea-Marfă, O perspectivă din interiorul scenei culturale independente clujene 2009-2019, scrisă de colega noastră Lector. Dr. Miki Braniște și publicată la editura IDEA Design & Print.

Scris în urma unei cercetări aprofundate a sectorului cultural românesc, și în principal cel clujan, volumul prezintă și analizează, cu o mare varietate de unelte critice, paradigma creativității ca model de dezvoltare. Plasându-se atât în postura de cercetător, cât și de practician,  Miki Braniște realizează un demers investigativ prin care pune sub lupă schimbările recente din sectorul cultural și reflectă asumat la efectele pe care le produce această paradigmă în domeniul artelor spectacolului din mediul independent.

Paradigma creativității, favorizată de fenomenul globalizării, se sprijină pe existența unei clase sociale, pe un tip de dezvoltare urbană care dă naștere orașului creativ și pe o industrie creativă care oferă profilul actual al economiei. Datorită conectării industriilor creative cu piețele economice, acestea din urmă influențează mizele și etosul sectorului cultural, care a fost redenumit sector cultural și creativ Autoarea se întreabă astfel în ce măsură proximitatea cu motorul schimbării economiei mondiale este o amenințare sau un avantaj pentru cultură și creativitate; cine sunt câștigătorii acestei alăturări, a industriei cu cultura, a economiei cu creativitatea? Ce tip de hibridizare se va produce din alăturarea celor două domenii?

Miki Braniste este lector universitar al Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” și deține o teză de doctorat în domeniul managementului și politicilor culturale. Este manager cultural și curator pentru artele spectacolului și proiecte interdisciplinare, președintă a Asociației Colectiv A și fost director al Festivalului TEMPS D’IMAGES din Cluj timp de 10 ediții.

 

Cartea se găsește la librăria editurii IDEA Design & Print din Cluj Napoca și online: https://www.idea.ro/editura/ro/creativitatea-marf-d206.html