Cartea Anei Grgić premiată la festivalul BASEES WOMEN’S FORUM PRIZES 2024

Cartea Anei Grgić premiată la festivalul BASEES WOMEN’S FORUM PRIZES 2024

Colega noastră, conferențiar dr. Ana Grgić a primit mențiunea de onoare la festivalul BASEES WOMEN PRIZES pentru cartea ei: Early Cinema, Modernity and Visual Culture: The Imaginary of the Balkans (Amsterdam: Amsterdam University Press, 2022)

Monografia lui Ana Grgić, „Early Cinema, Modernity and Visual Culture: The Imaginary of the Balkans”, publicată de Amsterdam University Press în 2022 reprezintă o contribuție semnificativă la domeniul emergent al istoriei cinematografiei timpurii din Balcani și al studiilor de cinema timpuriu, aducând în lumină modul în care imaginile în mișcare erau create și consumate în Balcani.

Studiul adoptă o perspectivă transnațională și interculturală, investigând materiale din arhive din treisprezece țări, printre care se numără Albania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Ungaria, Macedonia de Nord, Serbia, Slovenia, România și Regatul Unit. Prin această abordare cuprinzătoare, Grgić contestă focusul tradițional al studiilor de cinema timpuriu pe plan național, evidențiind în schimb modul în care peisajul multicultural al Balcanilor a influențat cultura vizuală și cinema-ul între anii 1890 și mijlocul anilor 1910.

Monografia lui Grgić oferă o relatare captivantă a dinamicii intricate care a modelat cinematografia timpurie din Balcani, oferind insights valoroase pentru cercetători și pasionați deopotrivă. Cu cercetare meticuloasă și analiză perspicace, lucrarea îmbogățește înțelegerea noastră a contextului istoric și cultural în care cinema-ul timpuriu a prosperat în regiunea balcanică.

Felicitări!