Asociația ColectivA împreună cu compania franceză Nageurs de Nuit lansează instalația video și platforma online artISt: parcurs. ideal

Asociația ColectivA împreună cu compania franceză Nageurs de Nuit lansează instalația video și platforma online artISt: parcurs. ideal

Proiectul ????????????????????????: ????????????????????????????.???????????????????? propune radiografierea pieței de muncă din domeniul artistic printr-o serie de modalități de explorare și documentare a parcursului artistic pe care tinerii absolvenți de teatru din România l-ar putea avea pornind de la studiile universitare necesare activității în domeniul teatral.
În anul 2010 Roxane Borgna a realizat un film documentar, bazat pe o serie de interviuri cu 10 proaspăt absolvenți ai Facultății de Teatru din Iași. În 2023, aceasta a revenit în România și a realizat 9 noi interviuri cu aceiași subiecți , de data aceasta filmând în București, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca.

Lansarea platformei online și a instalației video va avea loc vineri, 13 octombrie, de la ora 19.00 și va fi găzduită de către partenerii noștri de la Casa Tranzit.

După vizionarea instalației video, va avea loc o dezbatere despre locul artistului în societate și modele de existență și supraviețuire a artei și a artistului în societatea capitalistă.
Moderator: Miki Braniște
Speakeri: Diana Buluga (actriță/manager cultural), Oana Mateescu (antropolog), Mihai Pedestru (lect.univ. dr.)

Despre instalația video și platforma online artISt: parcurs. ideal
Abordarea curatorială a instalației video urmărește redescoperirea unor personaje care și-au exprimat viziunile și dorințele pentru viitor în 2010, fiind purtători ai unui adevăr obiectiv -actori, regizori sau cântăreți, artiști în recalificare. Ea dezvăluie elementele realității fiecăruia, realități observate și organizate. Instalația va urmări și descoperirea locurilor în care „regăsim” acești artiști – în teatru, cu echipa în turneu, un grup de teatru de improvizație într-un bar, artistul în curs de reprofesionalizare în mediul rural, demostrând astfel varietatea de posibilități de dezvoltare a unei persoane. Platforma online centralizează și pune în oglindă cele două parcursuri ale fiecărui artist, cel din 2010 față în față cu cel din 2023.
–––––––––––––-
Participarea la eveniment este gratuită.
–––––––––––––-
Coproducători: Asociația ColectivA și Nageurs de Nuit
Parteneri: Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca (FTF), Institutul Cultural Francez, Liceul de Artă Ion Vidu Timișoara, Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași (UNAGE), Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC).
Spații partenere: Casa Tranzit (Cluj-Napoca) , Centrul Replika (București), Teatrul Basca (Timișoara)