Martin Bernátek cu două lecturi și seminarii la Facultatea de teatru și film

Martin Bernátek cu două lecturi și seminarii la Facultatea de teatru și film

În zilele de 8 și 9 octombrie 2024, lector univ. dr. Martin Bernátek, coordonator al programului de studii de licență în Teatrologie și prodecan al Departamentului de Studii Teatrale și Cinematografice de la Universitatea Palacký din Olomouc, Cehia, va susține două prelegeri, urmate de seminarii, la Facultatea de Teatru și Film, UBB.

Programul prelegerilor:

Marți, 8 octombrie, orele 15:00 – 19:00, sala 32:
Criza climatică, sustenabilitatea mediului și artele spectacolului (prelegere + seminar)


Prelegerea abordează relația dintre artele spectacolului și criza climatică, explorând concepte legate de Antropocen, sustenabilitatea în teatru și reprezentarea estetică a crizei climatice. De asemenea, se va discuta despre relația dintre uman și inuman în artele contemporane.


Joi, 10 octombrie, orele 10:00 – 14:00, sala I.D. Sîrbu:
Politica și estetica spațiului teatral: avangarda teatrală interbelică și experimentele sale spațiale (prelegere + seminar)


Această prelegere prezintă teatrul de avangardă din Europa Centrală și de Est, analizându-i caracteristicile estetice și politice. Se vor discuta exemple de arhitectură teatrală și scenografie, cu accent pe regizorul ceh Emil František Burian și legăturile sale cu avangarda românească.


Biografie scurtă:
Martin Bernátek este lector universitar la Universitatea Palacký din Olomouc, specializat în avangarda teatrală interbelică și scenografie. Cercetările sale recente includ o carte despre fotografia teatrală cehă, un număr special al revistei „Theatralia” despre Corpuri în situații arhivistice și co-editarea Lexiconului avangardei teatrale interbelice din Europa Centrală și de Est.

 

Prelegerile vor avea loc în limba engleză. Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.