VANISHING ACTS – expoziția de fotografie de Daria Ioan

VANISHING ACTS – expoziția de fotografie de Daria Ioan

Daria Ioan, lector la Departamentul de Cinematografie și Media, vernisează expoziția de fotografie VANISHING ACTS în data de 14 Iunie, de la ora 18:00, la Urania Palace. Expoziția va rămâne deschisă până în 7 iulie.

Fotografia în toate reprezentările sale exploateaza funcțiile dramatice ale imaginilor, transparența, zonele speculativ – difuze, claritatea, contrastul, impactul și valoarea lor performativă în diegeza vizuală. Efectele determinate de iluziile optice create miraculos dar și datorate tehnologiei traduc totul în transpuneri extrem de impactante vizual. Vanishing effect – efectul de dispariție este un fenomen legat de partea de efect se ocupă de existența concomitentă a uneia sau mai multor realități paralele, de impermanența și timpul îndoielnic al prezențelor în spații vizuale eclectice poetice. În fotografie preocuparea pentru formele în schimbare ca elemente principale ale compozițiilor cadrelor a fost un proces continuu care a vizat însăși mecanismele sale motivaționale multiple. Dincolo de construcția imaginilor care dovedesc transformarea materială a lor la nivel formal există viziuni artistice care subliniază posibilitatea, existenţa simultană a două sau mai multe forme a aceluiaşi obiect ilustrat. Efectul de dispariție, de dilutie este omiprezent în lucrările care se ocupă concomitent de existența uneia sau a mai multor realități paralele. El deține un grad de coerenţă al diverselor forme perceptibile din punct de vedere material al  v i e w dar și  m o s t l i v i s u a l l y , impermanența și timpul îndoielnic prezența suspicioasă în zonele în care imaginarul conduce spre situațiile reale unde se întâlnesc spațiile poetice-eclectice, proprietățile fizice fluctuante ale obiectelor și ființelor umane. Fenomenul de evanescență ia diverse forme, în contextele create de artista Daria Ioan. Acesta poate apărea ca un releveu al potențialului interior, al unei prezențe materiale, a funcțiilor într-o manieră secvenţială, care se aplică mai ales la acele figuri care se mișcă care se deplasează în spațiul vizual dat. În ambele cazuri, dovezile evanescenței par să aibă o dinamică funcţie şi deci calităţi dramatice.”
Curator ELENA ILASH

Pornind de la premisa “scrierii cu lumină” ceea ce constituie fundamentul fotografiei, expoziția “Vanishing Acts” vine cu un titlu antitetic și un concept care se concentrează pe elementul care dispare de această dată, element care este blurat sau des-compus și apoi re-compus tocmai prin prisma acestei necunoscute existente, imaginare, lăsate la latitudinea privitorului. Acesta este invitat astfel într-o călătorie vizuală a propriului tărâm imaginar delimitat de limitele, umbrele sau golurile personale ale fiecăruia dintre noi, către un univers alternativ. Din dorința artistului creator de a realiza o serie fotografică ce are la bază însuși conceptul de “dispariție”, aceasta reușește să găsească echilibrul perfect între fizic și metafizic, între real și imaginar, între “a scrie” și “a șterge”, joc care prinde viață datorită elementelor contrastante de “lumină” și “întuneric”, de “clar și neclar”, de “palpabil” și “ambiguu”, plasând astfel publicul la confluența dintre aceste două lumi antitetice, dar cu o dorință vizibilă de a vedea “mai mult”.
Co-Curator ANDRA ROMAN