„Tatăl meu, Imre”, premiat la Festivalul Internațional „Toamnă la Voroneț”

„Tatăl meu, Imre” a fost desemnat cel mai bun film documentar la cea de-a XXXIX-a ediție a Festivalului Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie „Toamnă la Voroneț” de la Gura Humorului. Juriul a fost format din Laurențiu Damian, președintele Uniunii Cineaștilor din România, criticii de film Manuela Cernat și Dana Duma, regizorii Nae Caranfil, Ovidiu Lazăr și Igor Cobileanski, artistul fotograf Victor Rusu. 

Anul acesta au fost selectate în competiția oficială 48 de producții din diferite țări (România, Polonia, Portugalia, Italia, Cehia, Turcia, Elveția, Slovacia, Republica Moldova, Belgia, Bangladesh, Argentina, Mexic, Spania, Canada, Germania, Rusia, Suedia, Olanda, Franța).

Afișul filmului

Filmul „Tatăl meu, Imre” a fost realizat de Andreea Ştiliuc, jurnalist la TVR Iaşi, ca proiect de disertaţie în cadrul programului de masterat “Documentary Filmmaking”, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Andreea Ştiliuc semnează regia, montajul și o parte a imaginii. Din echipă a făcut parte și Relu Tabără (director de imagine).

Filmat la Budapesta, documentarul spune povestea lui Imre Kinszki, victimă a Holocaustului, și a fiicei sale, Judit. Imre Kinszki este considerat un maestru uitat al fotografiei. Specialiștii îl compară cu Brassaï, Kertész sau Moholy-Nagy, dar opera sa este puţin cunoscută. Fiica sa, Judit, a așteptat o viață întreagă să poată dezvălui lumii extraordinara moştenire artistică a tatălui ei.

Aceasta este cea de-a patra distincție acordată documentarului. „Tatăl meu, Imre” a mai fost premiat la Docuart, Prix Circom și Simfest.

© Copyright 2019. Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babes-Bolyai