Școlile de teatru și film din țările dunărene s-au întâlnit la Sulina

Înainte de începerea noului an universitar, încărcarea bateriilor artei scenice se face la malul Mării Negre, între Delta Dunării și Costinești. Două evenimente centrate pe arta actorului și pedagogie teatrală se desfășoară la începutul acestei toamne, implicând aciv Facultatea de Teatru și Televiziune: Întâlnirile teatrale de la Sulina (31 august-4 septembrie) și Gala tânărului actor de la Costinești (4-7 septembrie).

Gândite de profesorul David Esrig, de la Academia de Teatru și Film „Athanor“ Passau, pentru studenți și profesori, Întalnirile Teatrale de la Sulina și-au propus să reunească pentru câteva zile școlile de teatru și film ale țărilor dunărene tocmai în orașul-port care a dat startul ideii de Uniune Europeană prin constituirea în urmă cu peste 150 de ani a Comisiei Europene a Dunării. S-a raliat imediat acestei idei Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I. L.Caragiale București (coorganizatorul întâlnirilor) și alte importante instituții de învățământ teatral universitar precum Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca, Universitatea de Arte din Târgu Mureș, Academia de Muzică, Teatru și Arte plastice din Chișinău și Academia Națională de Arta Teatrului și Filmului (NATFA) din Sofia, Bulgaria. Anul acesta, a fost vorba de o întâlnire pilot dedicată analizei oportunității și consistenței artistice a multimedialului în producțiile teatrale, în contextul în care utilizarea tehnicilor și experimentelor audio-video este tot mai frecventă și mai tentantă pentru actorii și regizorii de teatru. La discuțiile, conferințele și ateliere ținute de prof. David Esrig, cecetătoarea franceză Béatrice Picon-Vallin (CNRS), prof Nicolae Mandea și grupul de cercetare CINETic (UNATC) București, au participat din partea Școlii de teatru clujene profesori și studenți de la departamentul de Teatru: conf. dr Miriam Cuibus, asist. drd. Cătălin Codreanu, cu doi studenți din clasa de actorie anul III, conf. dr. Ștefana Pop-Curșeu, și decanul Facultății, prof. univ. dr. Liviu Malița, iar de la departamentul de Cinematografie și Media conf. dr. habil. Ioan Pop-Curșeu și șefa departamentului, lect. dr. Ligia Smarandache.

 

Concluziile întâlnirilor au accentuat, pe lângă oportunitatea evidentă a continuării acestor întâlniri de lucru pentru studenții și profesorii din țările dunărene, la Sulina, importanța folosirii noilor tehnici multimedia în artele scenice nu la modul superficial, ilustrativ, în pas cu moda contemporană, ci în scopul sondării umanului și al aprofundării modului în care facem teatru, crescând accesul spectatorului la mecanismele creative din spatele actului artistic.

Un program intens și bogat care nu numai că a deschis noi direcții de colaborare între școlile de teatru din Europa Centrală și de Est, ci a funcționat și ca teambuilding și factor coagulant pentru școlile românești, dând și o șansă reală orașului Sulina să întrevadă perspectiva unei noui întineriri grație culturii și creației artistice studențești. Felicitări organizatorilor!

© Copyright 2019. Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babes-Bolyai