Tabăra de Vară MAIC

MAIC – Modele alternative de infrastructură culturală

3-10 iulie 2022, Dumbrăvița, jud. Timiș

 

Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, se află într-un parteneriat apropiat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare. Cele două instituții academice și-au unit forțele pentru a organiza, la inițiativa UNATC, Tabăra de Vară MAIC. Având o abordare interdisciplinară, tabăra se adresează mediului academic, experților, autorităților și comunității locale și are ca misiune dezvoltarea unui model de bune practici în designul social. Interogând relația dintre societate, intervenție comunitară și cultură, organizatorii explorează tehnici integrate care să se centreze pe tema Cultură, Educație & Mediu.

CONTEXT

„Modele alternative de infrastructură culturală” (MAIC) este un proiect de cercetare exploratorie pe termen lung, inițiat de Centrul CeArFi (Centrul de Cercetare în Arte Performative și Film), din cadrul UNATC București. Proiectul a fost demarat în primăvara anului 2021. Filosofia MAIC pune accentul pe rolul mediului academic în domeniul inovării sociale și al schimbării sistemice. MAIC analizează, deopotrivă, felul în care triada cultură – educație – mediu poate funcționa ca motor de inovare în direcția conceptului de reziliență și regenerare comunitară pe termen lung. Obiectivul principal este elaborarea unor modele de bune practici, în vederea structurării unor politici publice de tip grassroots pentru cultură, educație și mediu (CEM).

După organizarea primei mese de dialog în mai 2021, centrată pe abordarea integrată a unor noi modele de infrastructură culturală, abordare discutată cu reprezentanți ai unor autorităților locale și ai diferitelor instituții de spectacol din sectorul public, UNATC a consolidat parteneriatul cu Primăria din Dumbrăvița și a demarat primul proiect de intervenție culturală și action research MAIC: Design Social și Educație Culturală în comuna Dumbrăvița.

Într-o primă fază, inițiatorii MAIC au demarat proiectul, sprijinindu-se pe un consorțiu de cinci organizații: două universități – UNATC „I.L. Caragiale” București și Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, două ONG-uri: Idea77 și ColectivA, și Primăria din Dumbrăvița. De asemenea, MAIC este aliniat la prioritățile platformei Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 și beneficiază de sprijinul și sfatul curatorilor săi, precum și de cel al Centrului de Proiecte Timișoara și al Administrației Fondului Cultural Național.

MAIC: think tank internațional de social design și educație culturală în Dumbrăvița alătură celor 5 organizații inițiatoare, 4 noi parteneri: Fundația Comunitară Timișoara, Universitatea de Științe Agricole și Medicina Veterinară a Banatului din Timișoara, Asociația Storyscapes, Asociația Minitremu, 4 specialiști internaționali: Cornel BAN (Copenhagen Business School), Michel GÖLZ (Kollektiv Raumstation, Viena), Nina MHALJINAC (Faculty of Dramatic Arts Belgrade, UNESCO Chair in Cultural Policy and Management at the University of Arts Belgrade) și Janja SESAR (Pogon Cultural Center, Zagreb), alături de care se regăsesc specialiști din România: Raluca IACOB (politici culturale), Laura BOROTEA (educație culturală), Cătălin BERESCU (dezvoltare urbană), Laura PANAIT și Silviu MEDEȘAN (intervenții culturale participative), Ioana MISCHIE (Guvernul Copiilor).

În noiembrie 2021, se conturează premisele pentru Tabăra de Vară MAIC 2022, în trei pași: intervenție comunitară cultural-educațională, un atelier de design social și think tank de inovare socială cu specialiști locali și internaționali, axat pe provocările specifice acestei comune și pe explorarea practicilor alternative de teren. Întregul demers face parte dintr-un program pilot de action research, dezvoltat în cadrul cercetării Modele Alternative de Infrastructură Culturală (MAIC), coordonate de cercetătoarele Catinca DRĂGĂNESCU și Maria DRĂGHICI, de la UNATC București.

Pentru a consulta programul taberei, accesați site-ul oficial CINETIC.