Forumul Internațional de Teatru „Out of the Frame” la a doua ediție

Asociația Teatrală Shoshin, fondată de colegii noștri, lectori Csongor Köllő și Enikő Györgyjakab, organizează cea de-a doua ediție a Forumului Internațional de Teatru „Out of the Frame”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 17 septembrie 2022 la ZIZ – Art and Social Area.

Forumul reprezintă punctul final al proiectului R.I.O.T.E. 3, derulat cu sprijinul programului Erasmus+ al Uniunii Europene, unul dintre obiectivele sale principale fiind acela de a împărtăși experiențele celor opt organizații europene partenere reunite timp de doi ani sub umbrela proiectului, cuprinse în două publicații ale proiectului: una este o antologie a proiectelor de teatru realizate în zone rurale de către grupurile implicate în proiect, iar cea de-a doua prezintă rezultatele cercetării privind efectele fiziologice ale teatrului asupra creatorilor și spectatorilor.

Pe lângă prezentarea celor două publicații, evenimentele forumului se vor axa pe acele practici locale și internaționale care pun comunitatea în centrul actului artistice, precum și pe tipurile de procese și inițiative teatrale care au ca scop construirea unor relații durabile cu zonele marginalizate de orice fel, fie ele geografice sau sociale, pentru a contribui la accesul liber la cultură al celor mai diverse comunități.

Programul forumului va deschis de un atelier de două ore pentru artiștii, facilitatorii culturali, organizațiile și instituțiile care lucrează în zonele rurale și care doresc să își dezvolte cunoștințele despre practica teatrului comunitar. Atelierul va fi condus de doi artiști britanici legendari, John Fox și Sue Gill, care vor susține în cursul zilei și un keynote despre posibile căi în procesul de co-creație și practica teatrului comunitar. Programul va include, de asemenea, o discuție panel cu participarea organizațiilor culturale din Cluj care derulează proiecte de teatru în mediul rural, precum și o masă rotundă despre modelele existente și potențiale de turnee în mediul rural, invitații oferind o prezentare a modelelor din țările lor, și anume: a celui britanic, care funcționează cu succes de aproape patru decenii, a Programului „Déryné” din Ungaria și a diverselor inițiative din România.

Asemenea companiilor implicate în proiectul R.I.O.T.E., avem convingerea că nu doar comunitățile aflate la periferia sau în afara sistemelor culturale au nevoie de întâlnirea cu artiștii, ci în aceeași măsură și artiștii, pentru a putea aprofunda valoarea pedagogică și socială și, în cele din urmă, sensul propriei creații. Prin urmare, vedem această ediție în primul rând ca pe o platformă de întâlnire, relaționare și dialog, și credem că facilitarea schimburilor de experiență între organizațiile locale și europene din acest domeniu, care în mod obișnuit se află în afara atenției noastre, reprezintă un excelent prilej pentru toți artiștii și lucrătorii culturali care cred în puterea transformatoare a actului artistic și lucrează pentru dezvoltarea teatrului participativ, atât în țară, cât și în străinătate.

 

Atelier Three around Three

Atelierul are la bază co-creația în grupuri mici și construirea de „costume de caracter” sculpturale cu intenții mitice, folosind hârtie de ziar și bandă adezivă. Procesul de muncă colaborativ va culmina într-un scurt spectacol spontan.

Workshop condus de: John Fox și Sue Gill (UK)

Limba: engleză

Număr de participanți: max. 12

Data/locul: 17 septembrie 2022, 10.30–12.30 / ZIZ – Art and Social Area (Cluj, Str. Paris nr. 5)

Workshopul se adresează artiștilor, facilitatorilor culturali, activiștilor comunitari și tuturor profesioniștilor care lucrează în domeniul artelor și care au un interes creativ în ceea ce privește formele de artă comunitară.

Candidaturile sunt așteptate la adresa shoshin.mail@gmail.com, însoțite de un CV în limba engleză și de o scurtă scrisoare de intenție. Am fi încântați dacă ai aduce cu tine și instrumentul muzical.

Participarea este gratuită; materialele pentru atelier sunt asigurate de către organizator.

Numărul de participanți este limitat, iar locurile vor fi ocupate în ordinea înscrierii.

John Fox și Sue Gill

John și Sue, împreună cu alți prieteni, au fondat în 1968 compania de teatru, artă și performance Welfare State. În următorii 40 de ani, compania s-a dezvoltat organic și a devenit una dintre cele mai influente forțe artistice în artele comunitare și al artei teatrale britanice ún general. (…) Welfare State a creat un limbaj vizual și teatral distinctiv, modelat în parte de utilizarea de materiale găsite, reciclate și ieftine. Artiștii săi au creat frumusețe sălbatică din necesitate, folosind focul, muzica și imaginile pentru a reconecta comunitățile cu ritualuri străvechi.

François Matarasso: English visionaries: John Fox, Sue Gill and Welfare State

John Fox a fost directorul artistic al Welfare State International (WSI, 1968-2006), pe care a fondat-o în 1968 împreună cu Sue Gill. Cu sediul în Ulverston, Cumbria, compania a câștigat numeroase premii și a fost descrisă de Guardian Guide ca fiind „cel mai important colectiv alternativ de performance și instalații din Marea Britanie”.

John Fox a fost distins cu prestigiosul premiu Northern Electric Awards în 1991 și 1998 pentru „contribuția sa remarcabilă, vitală și inovatoare la identitatea culturală a Nordului”.

Activitatea WSI este documentată în cartea Engineers of the Imagination, publicată de Methuen, care, din 1983, a avut cinci reeditări. John a scris, de asemenea, o carte autobiografică pentru Methuen în 2002, Eyes on Stalks, care este o călătorie în montagne russe prin istoria aventuroasă a WSI. Cartea analizează o serie de prototipuri (festivaluri ale focului, parade ale felinarelor, rituri de trecere, carnavaluri comunitare și forme de teatru site specific) care au influențat mișcarea artelor de celebrare din întreaga lume.

John Fox este pictor, xilogravor, poet și muzician ocazional. În mod regulat ține prelegeri despre artă și creativitate la universități și conferințe în Marea Britanie și în străinătate. În 2006, a primit premiul pentru întreaga carieră al Arts Council England (ACE), cu următoarea mențiune: „A avut un impact uriaș asupra a trei generații de artiști, profesori și manageri, atât în țară, cât și în întreaga lume”.

În 2012, a fost distins cu MBE (Membru al Ordinului Imperiului Britanic) pentru „contribuția sa neobosită ca inventator al participării creative și al formelor de artă celebrative” și pentru că „a inspirat și a format sute de lideri comunitari din întreaga Marea Britanie, fiind un exponent de frunte al artelor de celebrare”.

În prezent, lucrează la o carte de poezii cu titlul You Never Know, și la o grădină de sculptură devoțională, Wildernest, pe malul golfului Morecambe Bay, în Cumbria, în nord-vestul Angliei.

Din 2006, este co-director al Dead Good Guides împreună cu Sue Gill.

Mai multe informații despre activitatea actuală a lui John pot fi găsite la deadgoodguides.co.uk

Sue Gill este co-fondatoarea Welfare State International și lucrează de aproape 40 de ani cu teatrul de celebrare în diverse comunități. Este interpretă, autoare, prezentatoare, animatoare, sărbătorită, cântăreață, șofer (pensionat) de camion, bucătăreasă și organizatoare de workshopuri.

Sue are o experiență bogată în găsirea de noi modalități de a marca momentele importante ale vieții prin evenimente speciale, nunți, ceremonii de botez, pensionări, comemorări și multe alte ocazii și tranziții. Împreună cu colega sa Gilly Adams, organizează un program anual de ateliere de ritualuri de trecere pentru celebranții laici.

Din 1980 până în 2006 a coordonat programul de educație și formare al Welfare State International, organizând workshopuri în cadrul școlilor de vară în Marea Britanie, Danemarca, Portugalia, Australia, Canada și SUA.

Ține frecvent prelegeri în domeniul artelor și al sănătății, al artelor de celebrare și al riturilor de trecere și a fost principalul celebrant la o slujbă comemorativă la Great Ormond Street Hospital organizată în scopul medierii cu familiile îndurerate în problema organelor reținute. Sue a vorbit la numeroase conferințe despre înmormântările „Dead Good Funerals” și despre înmormântările ecologice.

Este coautoare, împreună cu John Fox, a cărților The Dead Good Guides to Funerals and Namings și The Baby Welcoming Ceremonies. Aceste publicații sunt strâns legate de workshopurile organizate pentru cei care doresc să învețe cum să creeze ceremonii semnificative pentru ei înșiși sau pentru alții.

Cea mai recentă carte a lui Sue, In All My Born Days (2021), este o carte frumoasă, inspirată, amuzantă și importantă. Are o structură grozavă și o inimă imensă și vorbește despre o viață trăită, extraordinară, care vorbește despre o minunată aplecare către obișnuit și cotidian. Amintiri străvechi, povești despre călătorii, munca pe teren, viața de familie, sărbători și ceremonii – împreună, ele conturează portretul unei femei care apreciază apariția extraordinarului în cotidian.

Sue continuă să colaboreze cu John Fox la Dead Good Guides.