Celebrând literatura și libertatea de expresie – Premiul PEN România 2021 acordat Mirunei Runcan

 

Cu nespusă bucurie vă anunțăm rezultatul decernării premiului PEN România. Colega noastră, doamna profesor Miruna Runcan este laureata anului 2021, primind distincția pentru volumul Teatru în diorame. Discursul criticii teatrale în comunism. Amăgitoarea primăvară (1965-1977). Juriul, compus din Magda Carneci, Ruxandra Cesereanu, Claudiu Komartin, Miruna Vlada & Radu Vancu,  a nominalizat 10 titluri dintre cărțile publicate în 2020.

 

Premiul PEN România a luat naștere în 2013,  îmbrățișând valorile și principiile Cartei PEN International. Având astăzi 146 de centre peste tot pe glob, PEN Internațional susține drepturile scriitorilor din 1921, fiind printre primele organizații nonguvernamentale din lume a cărei misiune a fost de a lupta pentru drepturile omului. PEN – acronim pentru Poets, Essayists, Novelists – este, de asemenea, prima asociație de scriitori din lume, promovând ideea că literatura și libertatea de exprimare nu pot fii separate.

 

De o sută de ani, PEN este o instituție a luptei împotriva cenzurii, a solidarități și a discursurilor democratice, opunându-se oricărei forme de suprimare a libertății de expresie și, în general, a politizării oprimante acolo unde există în relație cu literatura, arta și producția culturală a națiunilor.

 

Proiectul Mirunei Runcan, Teatru în diorame. Discursul criticii teatrale în communism, reprezintă demersul asumat și revelatoriu de investigare și cartografiere a discursurilor teatrale a patruzeci de ani de opresiune politică și cenzură.

În rândurile revistei Observator Cultural se poate consulta laudatio oferit de scriitoarea Ruxandra Cesăreanu la acordarea Premiului PEN România 2021.