Realismul Noului Cinema Romanesc

carte1

Cunoscutul critic de film Andrei Gorzo vine la Cluj, miercuri, 27 martie 2013.

14.00 – Workshop Realismul Noului Cinema Romanesc

Facultatea de Teatru si Televiziune, str. Mihail Kogalniceanu, nr. 4, sala 43

18.00 – Lansare de carte: Lucruri care nu pot fi spuse altfel. Un mod de a gandi cinemaul de la Andre Bazin la Cristi Puiu, Humanitas, 2012

Casa TIFF, str. Universitatii, nr. 6. Prezinta: Claudiu Turcus & Doru Pop

[divider]

Evenimentele sunt organizate de catre departamentul de Cinematografie & Media al Facultatii de Teatru & Televiziune (Universitatea ”Babes-Bolyai”) în colaborare cu Editura Humanitas. Partener media: Observator Cultural

Andrei Gorzo s-a nascut în 1978. A studiat la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica ”I.L. Caragiale” din Bucuresti si New York University. În prezent este lector la UNATC, unde cerceteaza si preda istoria cinematografului si a ideilor despre cinema. Semneaza, de asemenea, cronici de film în Dilema veche si 24-FUN, fiind implicat (în calitate de director artistic) în organizarea Festivalului International de Scurt si Mediumetraj NexT. A publicat, în 2009, o culegere de articole intitulata Bunul, raul si uratul în cinema la editura Polirom.

[divider]

“Cinefilii care asteptau o explicatie convingatoare pentru succesul „noului cinema romanesc“ pot fi, în fine, satisfacuti. Andrei Gorzo alege calea dificila pentru a defini formula stilistica proprie acestui cinema, folosindu-se de cele mai autorizate teorii ale filmului pentru a demonstra ca în spatele formulei se afla o ontologie, o epistemologie si o estetica. Stapan pe un instrumentar teoretic de mare finete, el se angajeaza cu eleganta într-un duel de idei în care ridiculizeaza tentativele naive, empirice, comode sau senzationaliste de a explica acest fenomen. Cei care se tem ca verva, impetuozitatea si panasul cronicarului admirat în rubricile saptamanale s-ar fi putut ofili sub povara teoretica pot fi linistiti: farmecul scrisului sau e intact. Cand i-am citit primele scrieri dedicate filmului, acum 15 ani, am înteles ca Andrei Gorzo este cel mai talentat dintre noi. Acum pot spune, fara ezitare, ca e si cel mai bun.” (Dana Duma)

“Optand pentru o abordare comprehensiva din care scoate un rezultat maxim – conectarea Noului Cinema Romanesc la traditia realismului occidental, teoretizat de André Bazin – volumul lui Andrei Gorzo confirma cronicarul si legitimeaza criticul de film. Pentru aceasta disciplina, acest tînar pasionat de filme e un pasoptist tarziu si benefic. Lucruri care nu pot fi spuse altfel este primul nostru „tratat“ de filmologie, primul eseu ce consacra o poetica cinematografica autohtona.” (Claudiu Turcus)

© Copyright 2019. Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babes-Bolyai