NatGeo Magazine Best Edit

Articolul Oanei Ivan și fotografia lui Adrian Câtu a fost ales “best edit” adica cel mai bun articol din cele 40 de editii internationale ale NatGeo Magazine România.” Iată ce spune autoare despre această experiență remarcabilă:

“Articolul a pornit de la momentul inchiderii minei Petrila (Oct 2015) dupa 156 de ani de activitate neintrerupta. Amandoi fiind antropologi, am avut o perspectiva antropologia asupra subiectului: adica am incercat sa vedem ce inseamna din interiorul comunitatii aceasta inchidere de mina. Documentarea am facut-o timp de 2 ani, mergand si stand cu fosti mineri si familiile lor.

Partea de documentare scrisa: am incercat o privire holistica, adica m-am uitat la demografia zonei incepand din 1890, la cresterea exponentiala a populatiei si apoi declinul de dupa anii 2000; am vorbit cu un economist care mi-a oferit detalii despre datele economice, ocupatia locuitorilor, resurse naturale, etc. Am vorbit cu un geograf care mi-a oferit o harta a zonei din 1770 si comparativ altele din anii 1950 si 2000.

Documentarea in teren: participarea la cotidian (intrarea in mina cu mienrii, petrecut timp cu familiile de mineri sau momarlani) sau evenimente extraordinare (participarea la balul bobocilor unui liceu, inchiderea de mina, botez), interviuri cu fosti mineri, etc

Articolul a fost ales “best edit” adica cel mai bun articol din cele 40 de editii internationale ale NG.”

 

© Copyright 2019. Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babes-Bolyai