Mesajul Decanului Facultății de Teatru și Film, domnul prof.dr. Liviu Malița, pentru începerea noului an universitar

“Dragi colegi, dragi studenți,

Bine ați revenit în noul an universitar, pe care vi-l doresc, fiecăruia în parte și tuturor împreună, plin de muncă, dar și de izbânzi, cât mai reușit cu putință, în condițiile și vremurile date. Vremurile sunt cele pe care le știm, cu limitele și chiar neajunsurile pe care cu toții le regretăm. Cu toate acestea, vă doresc ca și în acest an facultatea noastră să fie (să devină pentru cei care abia au intrat) un primitor acasă.

Știu că criticile sunt invitabile și, aș spune, chiar binevenite. Ele exprimă un aspect necesar temperamentului artiștilor și interpreților, pe care ne preocupăm să-l cultivăm și instituțional: spiritul critic. Pe lângă el, însă, cred că două sunt însemnele esențiale (care imprimă specificul) facultății noastre: entuziasmul și seriozitatea. Aceste „peceți” pot fi găsite atât la cadrele didactice, cât și la studenți, cu toții devotați muncii lor, fie individuale, fie de echipă.

Prin ele, Facultatea de Teatru și Film (care rămâne cea mai tânără facultate a Universității Babeș-Bolyai, dar și cea mai specială prin profilul său vocațional, care îmbină artisticul cu științificul, cultivând, pe toate planurile, creativitatea) s-a impus la nivel național și a intrat onorabil în lumea planetară de profil. Când fac aceste afirmații, am în vedere cuantificările (atât cât ele se pot face) recunoașterii, în premii, distincții și mențiuni, obținute de cadrele didactice și studenții facultății noastre, de la toate cele cinci specializări mari de licență (în două limbi de învățare), de la masterat și școala doctorală, pe plan național și internațional.

Pe plan național, s-ar putea spune, cred, că facultatea noastră a crescut spectaculos. Înființată în 1990 ca secție de teatru (mult mai modestă) a Facultății de Litere, devenită Facultate independentă (de Teatru și Film) doar în 2005, aceasta s-a dezvoltat la nivelul specializărilor (anul acesta chiar a fost acreditat un nou masterat: Management și antreprenoriat cultural), dar și, aș zice, la nivelul specialiștilor, deveniți profesori ai facultății noastre sau invitați să colaboreze cu noi. Am fost și suntem mereu preocupați de ceea ce azi se numește resursa umană, de calitatea profesională a celor care împărtășesc știința și arta discipolilor lor. Recent, d-na Miriam Cuibus și dl Ioan Pop-Curșeu au obținut, prin concurs, titlul de profesor universitar, d-na Oana Pocan, d-na Camelia Curuțiu și dl Răzvan Mureșan pe cel de lector universitar, d-na Diana Aldea, asistent universitar. Am fost, însă, și suntem în continuare preocupați și de înnoirea tehnică, de cât mai bune dotări pentru cadrele didactice și studenții noștri.

Am selectat, în Anexă, câteva dintre cele mai recente realizări ale studenților și cadrelor didactice. Repet, sunt premii și distincții care, alături de Premiul special acordat Facultății de Teatru și Film, la GALA UNITER 2019, demonstrează că suntem pe drumul cel bun.

Sper ca noul an universitar pe care îl deschidem virtual să aducă, în real și în lumea care viețuiește, cât mai multe reușite în facultatea noastră. Spor la treabă și mult succes!”

EVENIMENTE ARTISTICE ȘI ȘTIINȚIFICE ORGANIZATE

Două conferințe internaționale, prin proiectele de cercetare coordonate de prof. dr. habil. Ioan Pop-Curșeu (‘Images of Witchcraft. Cinema, Theatre, Visual Arts’) și conf. dr. habil. Claudiu Turcuș (‘Political Imaginaries of Small Cinemas and Cultures’).

DICȚIONARUL MULTIMEDIA AL TEATRULUI ROMÂNESC, inițiat de ARPAS și revista Scena.ro, coordonat de criticul de teatru Cristina Modreanu. Echipa Facultății de Teatru și Film a UBB a fost formată din: prof. univ. dr. Miruna Runcan, lector dr. Mihai Pedestru, lector dr. Ivona Tătar Vîstraș (coordonatori), conf. dr. Anca Hatiegan, drd. Emma Alexandra Pedestru și studenții Diana Iuliana Ciupercă, Iulia Kyçyku, Carla Lăzău, Andreea Lupu, Andreea Maria, Iulia Mardar, Ema Onofrei, Ioana Toloarga, Ana Maria Țîrlea (autori articole) și Andra Benchea, Ilinca Danciu, Vlad Sălbatecu, Raluca Salamon, Oana Schiau (fișe tehnice).

CONCURSUL NAȚIONAL DE DRAMATURGIE, scenaristică, publicistică teatrală și cinematografică, ProScenium, Ediția a V-a, 2020.

CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ: ”The witch’s masks: anthropology, iconography, theatre”, susținută în cadrul colocviului internațional: Images of Witchcraft: Cinema, Theatre, Visual Arts, 17-19 octombrie, 2019.

COLOCVIUL INTERNAȚIONAL „Cinema, Teatru, Psihanaliză”, 26-27 octombrie 2019.

Departamentul de Cinematografie și Media a fost partener oficial pentru Astra Film Tour 2020. Astfel, au ajuns în Cluj, cele mai importante titluri de la Festivalul Astra.

PREMII ȘI DISTINCȚII ALE CADRELOR DIDACTICE

Fostul nostru coleg, membru fondator al școlii de teatru clujene, actorul CSIKY ANDRAS, a primit Premiul de excelență UBB pentru întreaga activitate. Totodată, dl. Csiky a fost premiat de breasla Criticilor de Teatru din Ungaria pentru întreaga activitate, cu ocazia împlinirii a 90 de ani.

Prof. univ. dr. Mihai Măniuțiu: poziția de Distinguished Professor of Drama, la Departamentul de Teatru al „Claire Trevor School of the Arts”, University of California, Irvine.

Conf. dr. BODOLAY GEZA: membru, din 2019, în Academia Maghiară de Arte (MMA).

Prof. dr. habil. VISKY ANDRAS: invitat ca membru al juriului la Festivalul de Dramaturgie Contemporană, organizat la Teatrul Național Csokonai din Debrecen, Ungaria, 2019.

Prof. univ. dr. habil. HATHÁZI ANDRÁS: premiul pentru Cultură Maghiară din Transilvania, oferit de UDMR, pentru cele peste 100 de roluri interpretate în filme și teatru.

Lect. dr. SZILÁGYI-PALKÓ CSABA: roluri în filme de scurt-metraj: rol principal în România Liberă (2019, Premiul pentru Cel Mai Bun film și Premiul Publicului la festivalul Filmtettfeszt, 2020), rol în Ceea ce nu am observat (2019, Premiul pentru Competiția Locală, TIFF 2020) / în ambele filme joacă rol principal și studenta Departamentului Maghiar de teatru, PÁNCZÉL KATA (Actorie III).

Conf. dr. Bátori Anna: nominalizare la premiul „Tânărul cercetător” al The Association of Hungarian American Academicians (AHAA) – Amerikai Magyar Akadémikusok Társasága (AMAT).

Lect. asociat Andrei Dăscălescu: premiul special al juriului Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo (Bornia-Herțegovina) pentru documentarul Holy Father.

GALA UNITER 2020

Lect. asociat Cristian Grosu: premiul „Cel mai bun actor în rol principal” pentru rolul Caliban din spectacolul Furtuna de William Shakespeare, regia Gábor Tompa, la Teatrul Naţional Cluj.

Conf. dr. Sorin Leoveanu: nominalizat la premiul pentru „Cel Mai Bun Actor în Rol Principal”, pentru rolul Barry Champlain din spectacolul Radio de Eric Bogosian, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova.

Lect. asociat Mara Opriș: participă la Manifest. Scrisoare către un prieten și înapoi către țară de Ruxandra Cesereanu, spectacol semnat de Cornel Mihalache; premiul pentru ,,Cel mai bun spectacol de teatru TV”.

PREMIILE OBSERVATORULUI CULTURAL, NOMINALIZĂRI:

Prof. univ. dr. Miruna Runcan pentru volumul Teatru în diorame. Discursul criticii teatrale în comunism. Fluctuantul dezgheț. 1956-1964, Tracus Arte, la categoria Critică literară/Istorie literară/Teorie literară.

Conf. univ. dr. Anca Hațiegan pentru volumul Dimineața actrițelor, ed. Polirom, la categoria Eseu/Publicistică/Memorialistică.

PREMII ALE STUDENȚILOR

Drd. Ada Milea: premiul UNITER pentru „Cel mai bun spectacol”: Chiritza în concert după V. Alecsandri și Matei Millo, la Teatrul Național din Cluj.

Maria Cinar-Jiga: mențiune specială în cadrul competiției locale TIFF 2020 (România), pentru documentarul Între lumi.

Andrian Împărățel: nominalizat în categoria „Tânără speranță” la Gala Gopo 2020, pentru regia filmului Patul lui Procust.

Agata Olteanu: selecție oficială în competiția de scurtmetraj a Gijón Film Festival 2020 (Spania), pentru filmul To Grow Under a Wild Cherry Tree.

Vlad Popa: selecție oficială în secțiunea Cinem@casă a Festivalului Filmului European 2020 (România), pentru scurtmetrajul Jurnal cu mama.

Andreea Știliuc: cel mai bun film documentar, la cea de-a XXXIX-a ediție a Festivalului Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie „Toamnă la Voroneț”, pentru Tatăl meu, Imre.

FESTIVALURI LA CARE AU PARTICIPAT PRODUCȚII STUDENȚEȘTI

FITCA, Arad; FITS Sibiu; Festivalul Internațional al Tinerilor Regizori, Craiova; Festivalul Internațional de Teatru STUDIO, UAT Tg. Mureș.

Sequentium – proiect transmedia dezvoltat de masteranzii programelor Arte Digitale Interactive și Producție de film documentar, la Palatul Urania.

PREMII ALE ABSOLVENȚILOR

BLÉNESI KINCSŐ: Premiul Președintelui Juriului la Early Bird Student Film Festival (Sofia, Bulgaria, 2019), pentru rolul principal (Julia) din filmul Casting (Ungaria, 2019). Același premiu a primit și la festivalul BUSHO – Budapest International Short Film Festival (2020). Premiul Best Actress May Award la Canadian Cinematography Awards (Premiile de Cinematografie din Canada, 2020). Filmul respectiv a mai primit, pe lângă acestea, alte 23 de premii și 2 nominalizări la mai multe festivaluri internaționale de film.

MOLNÁR LEVENTE: premiul Pentru Cel Mai Bun Actor în rol secundar, oferit de Hungarian Film Critics Awards, pentru rolurile din filmele artistice Apró mesék (Povești mărunte, 2020) și Foglyok (Captivii, 2020).

Mihai Dragolea: premiul The Soapbox, la Festivalul Internaţional de Film de la Odense /OFF – Odense International Film Festival (Danemarca), pentru documentarul Totul pentru Riana.

GALA UNITER 2020:

Anca Hanu: premiul „Cea mai bună actriță în rol principal” pentru Chiritza Bârzoi din „Chiritza în concert”, după Vasile Alecsandri şi Matei Millo, un spectacol concert de Ada Milea, la Teatrul Naţional Cluj,

Radu Tudosie: nominalizare la Premiul pentru cel mai bun debut.

JAKAB TAMAS: nominalizat pentru Premiul de Debut, pentru rolul George Gibbs din spectacolul Oraşul nostru de Thornton Wilder, la Teatrul „Tomcsa Sándor”, Odorheiu Secuiesc.

GALA HOP 2020:

Premiul „Ştefan Iordache”, Marele premiu al Galei HOP: Bianca Temneanu.

Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual: Iulian Trăistaru.

Premiul „Cornel Todea” pentru cea mai bună trupă de actori: „Unu pe doi”, cu Anca Baciu și Bianca Temneanu.

Premiul „Sică Alexandrescu”, Premiul special al juriului: Dragoș Ioniță.

Premiul Publicului:

Premiul pentru cea mai bună actiță, secţiunea individual: ILEANA URSU

Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual: DRAGOȘ IONIȚĂ

GALA HOP 2019:

Marele premiu: Roxana Fânață.

Cel mai bun actor, secțiunea individual: Norbert Boda.

Cărți, studii, conferințe internaționale, festivaluri:

Prof. univ. dr. Mihai Măniuțiu, Filip și întunericul. O povestire pentru copii (mai mici și mai mari), București, Tracus Arte, 2019.

Prof. univ. dr. Miruna Runcan, Teatru în diorame. Discursul criticii teatrale în comunism. Fluctuantul dezgheț 1956-1964, Editura Tracus Arte;

Prof. univ. dr. habil. Doru Pop, ”The Latest European New Wave: Cinematic Realism and Everyday Aesthetics in Romanian Cinema” in European Cinema in the Twenty-First Century (pp.149-166) DO  – 10.1007/978-3-030-33436-9_9; Lecția de cinemeză, Ed. Ecou Transilvan.

Prof. univ. dr. Liviu Malița (coord.), Imaginar artistic, vol. V din Enciclopedia Imaginariilor din România, coordonată de Corin Braga, Ed. Polirom.

Conf. univ. dr. Anca Hațiegan, Dimineața actrițelor, Editura Polirom;

Prof. dr. habil. VISKY ANDRAS: I Killed My Mother. Piesă montată de Spooky Action Theatre, Washington DC, 2019.

Figurează ca subiectul unui studiu (scris despre el si Matei Vișniec), în cartea publicată de Routledge, în iulie 2020 (o carte în care cei doi autori apar în compania unor nume ilustre ale dramaturgiei europene, ca: Elfriede Jelinek, Jon Fosse, Marius von Mayenburg, Schimmelpfennig, Sarah Kane, Martin McDonagh, Yasmina Reza, Peter Handke ș.a. Vișniec este singurul autor de limbă română din volum, iar Visky András este singurul autor de limbă maghiară).

Prof. univ. dr. habil. HATHÁZI ANDRÁS: autor dramatic – Kovacs Janos moare, premiera teatrul Tomcsa Sandor din Odorhei, 2019.

Conf. dr. BODOLAY GEZA. Ca director al Institutului Maghiar de Teatru din Budapesta, a organizat peste 15 conferințe internaționale și naționale, printre care: Kötő József Emlékülés, Hatalom és kultúra viszonya a Rákosi és Kádár korban, Bács Ferenc kiállítás etc.

Conf. dr. TOMPA ANDREA: bursă de cercetare de 5 luni la CEU Institute for Advanced Studies, Budapesta; publicarea romanului Haza (Acasă, ed. Jelenkor, Budapesta, 2020); publicarea unui studiu despre scena postcomunistă în volumul Staging Postcommunism. Alternative theater in eastern and central Europe, University of Iowa Press, 2020.

Lect. dr. BARTHA KATALIN AGNES. Carte științifică despre istoria editurii Kriterion, 2020 (Egy nemzetiségi könyvkiadó a diktatúra évtizedeiben (1969–1989).

Lect. dr. HERCZOG NOEMI. A efectuat o serie de lecturi și conferințe la Washington (Woolly Mammouth Theatre); Baltimore (Red Emmas; Towson University); Philadelphia (The Wilma Theatre); New York (The Trust for Mutual Understanding – TMU); Boston (Arts Emerson – HowlRound) cu subiectul A politikus mint művész – Szubverzív humor és teatralitás a kortárs magyar politikában és a magyar színpadon (Politicianul ca artist – umor subversiv și teatralitate în politica maghiară contemporană și pe scena maghiară).

Lect. dr. PALOCSAY KATA: regizor și scenograf al spectacolului de teatru de păpuși Ilonka; a participat la festivaluri din Oradea, Odorhei, Bale (Croația).

Lect. dr. Daria Ioan: selecția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Delhi, 2020 pentru filmul Road to Holland.
Asist. drd. Ion Indolean: selecție oficială Festivalul Internațional de Film de la Varșovia (Polonia), cu lungmetrajul Toni și prietenii săi.

© Copyright 2019. Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babes-Bolyai