Imaginaţia cinematografică şi imaginaţia literară

Workshop-ul oferă participanţilor ocazia de a discuta despre cele mai noi tendinţe în filmul românesc, de a-l integra în contextul filmului european, de a înţelege resorturile profunde ale imaginaţiei cinematografice şi ale procesului creator în film şi în literatură.

Temele abordate vor fi:

  • tendinţe noi în filmul românesc şi cel european al anilor 2000;
  • noul realism cinematografic şi /sau literar;
  • relaţia dintre imaginarul cinematografic şi cel literar;
  • literatura în film şi filmul în literatură (dialoguri, influenţe);
  • personajul în filmul de ficţiune, personajul în roman, poetici ale creaţiei;
  • tendinţa vizualităţii pure în filmul actual (Aurora de Cristi Puiu vs Gorbaciof);

 

Discuţiile vor fi însoţite de proiecţii din filmul Gorbaciof, 2010. Regia: Stefano Incerti. cu Toni Servillo, Yang Mi, Geppy Geijeses, Gaetano Bruno, Hal Yamanouchi)

Workshopul va avea loc în sala Cinema (43), la ora 12.00 şi va fi găzduit de Iulia Micu şi Andrei Simuţ. Discuţiile continuă la ora 18.30, în Cafeneaua Piano Cazola, cu prezentarea romanului Doinei Ruşti, Mămica la doua albăstrele, apărut in 2013 la Editura Polirom.

DOINA RUŞTI este profesor univ. dr., Universitatea de Teatru şi Film I.L. Caragiale, Bucureşti (Departamentul de Cercetare), scenarist, documentarist (studiouri de film: Media Pro Pictures, La Strada, Abis Studio, Elefant Film, Light Video Production, Saga Film s.a) şi una dintre cele mai cunoscute scriitoare contemporane. Tradusă în mai multe limbi, invitată la numeroase târguri şi evenimente internaţionale, s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă şi construcţie solidă, cele mai multe apărute la Polirom.

Fantoma din moară (2008), roman amplu, despre comunismul românesc, a fost distins cu Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, iar Lizoanca la 11 ani (2009) a primit Premiul “Ion Creangă” al Academiei Române. Acesta din urmă, se află în curs de ecranizare şi a fost editat recent la Berlin, de HorlemannVerlag.

A mai scris Omuleţul roşu (2004), un roman călduros primit de publicul italian, Zogru (2006), recompensat cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, Patru bărbaţi plus Aurelius (2011), precum şi un puzzle narativ – Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti (2010).

© Copyright 2019. Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babes-Bolyai