Cunoaște-ți drepturile! Sesiune de informare și prevenție a conflictelor în învățământul artistic

Cunoaște-ți drepturile! Sesiune de informare și prevenție a conflictelor în învățământul artistic

Cunoaște-ți drepturile!

Sesiune de informare și prevenție a conflictelor în învățământul artistic

 

Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai invită studenții săi la o sesiune de informare privind prevenirea abuzului în mediul universitar cu profil artistic.

În cadrul întâlnirii vom aduce în dialog situațiile care pot apărea în învățământul vocațional artistic și care îi pot afecta emoțional pe cei implicați, precum și măsurile de prevenire și de sesizare a acestora.

 

Împreună cu specialiștii invitați (Paula Nuțaș, psiholog, Mihai Pedestru, cadru didactic și Ioana Trană, avocat), dorim să oferim câteva instrumente utile pentru înțelegerea și recunoașterea tipurilor de situații abuzive, facilitarea accesului la informații privind drepturile studentului, recomandări practice pentru a solicita sprijinul în cadru universitar și o prezentare a demersurilor legale care pot fi realizate.

 

Prevenția începe prin informare și se bazează pe o responsabilitate partajată. Cunoașterea drepturilor este fundamentală pentru un proces educațional armonios!

 

Această întâlnire este organizată de „Grupul de lucru – etică și integritate profesională” din cadrul facultății. Scopul grupului este de a propune o serie de activități de informare, care vor avea loc în această toamnă, și a căror miză este de a promova prevenirea împotriva abuzului în rândul studenților și a cadrelor didactice. 

 

Mai jos găsiți informații mai multe despre invitații noștri.

 

 

Paula Nuțaș este psihoterapeut, formator, educator în sănătate mintală și vicepreședinte al Organizației Minte Forte. Ea și-a pus amprenta asupra mai multor proiecte și acțiuni ce susțin sănătatea mintală a comunității încă din anul 2012, în cadrul Minte Forte, dar și în afara asociației. De-a lungul timpului, a coordonat și/sau implementat proiecte de consiliere psihologică, educație și conștientizare pe diferite teme din sănătatea mintală și dezvoltarea rezilienței în comunitatea largă.

 

Mihai Pedestru este critic și semiotician teatral, interesat de teorie critică, de etica practicilor artistice, precum și de utilizarea tehnologiei pentru a cataloga, analiza, înțelege și demantela textele și metatextele artelor performative. Convins de faptul că informația vrea, poate și trebuie să fie liberă, promovează cercetarea teatrologică fundamentată pe date, construcția de corpusuri și seturi de date deschise și practicile din sfera umanioarelor digitale.

Doctor în Teatru (din 2012), cu o teză despre influența noilor tehnologii asupra publicurilor de teatru. Predă cursuri sau seminarii la disciplinele Semiotica teatrului, Cronică și analiză de spectacol, Cultura și civilizația mass-media, Construcția și activarea publicurilor.

 

Ioana Trană este o avocată interesată de dezvoltarea drepturilor omului iar specializarea ei cuprinde dreptul emancipării personale și discriminarea. Prin practica pe care o dezvoltă, ea urmărește o distribuire echitabilă a puterii între autoritate și comunitate și apoi între cetățeni, prin diverse strategii, astfel încât să fie întărită și încurajată capacitatea persoanelor vulnerabile, dezavantajate ori discriminate de a-și asuma, susține și apăra drepturile.