Categorii echipamente

 

Film- és televízió operatőr

 

A Film, fotográfia, média szak keretében a diákok gyakorlati és elméleti tudás ötvözésével filmes (filmművészeti, alkalmazott filmes/reklámfilmes) és televíziós irányban szerezhetnek képesítést. A BBTE népszerű szakjai között foglal helyet, az évente meghirdetett 15 alapképzéses helyre évről-évre növekszik az induló osztályok diákszáma.

 

Másodévtől a diákok két szakosodási irány közül választhatnak:

 

  • Film- és televíziós operatőr szak: A hallgatók a legkorszerűbb filmezési technikák mellett, a filmkészítés alapjait sajátíthatják el, olyan szaktantárgyak keretében mint: Világítás és exponometria; Komplex felvételek; Forgatókönyvírás; Kreatív írás; Film és televíziós díszlet; Reklámfilm; Filmtörténet; Filmesztétika.
  • Multimédia: vágó – hangtechnikus: A filmes, televíziós felvételek és utómunkálatok területén kapnak szakmai képzést a hallgatók. Továbbá megismerkednek a hangfelvételek, és hangutómunkák technikáival, a lefilmezett képanyag utómunkáival és az ehhez szükséges szoftverek alkalmazásával is. Ezt kiegészítve a diákok betekintést nyernek a multimédia világába, valamint a videóinstallációk, az animációs kisfilmek vagy egyéb – hibrid – szerzői kisfilmek elkészítésébe is. A technikai ismereteket olyan tantárgyak keretében tanulják mint: Sound Design; Digitális technikák: Televíziós grafika; Animációs technikák; Speciális effektusok az utómunkálatban.

 

A három tanév alatt több filmes és televíziós médiaformátumot, valamint a fontosabb filmes műfajokat is megismerhetik a diákok.

 

  • Az első tanév célja a fotós-, filmes- és televíziós alapok, valamint a szakmai nyelv elsajátítása.
  • A második tanév a rövid műfajoké: előtérbe kerül az online média, a televíziós riport, a komplex, többkamerás élő felvételek, a filmesszé.
  • Harmadévben az összetettebb műfajokban mélyíthetik el tudásukat a hallgatók, mint például a kisjátékfilm, dokumentumfilm és tévészínház.

 

 

KARRIERÉPÍTÉS

 

Egyéni kreativitási képességeik, és érdeklődési körük alapján a Film, fotográfia, média szakon végzett diákjaink a következő szakmai területeken vállalhatnak állást: Operatőr, Világosító

Alternatív szakmák: Videós újságíró, Riporter, Audiovizuális producer, Fotóriporter, Kreatív vezető