Foc de voie

afis Killed by friendly fireÎn cadrul parteneriatului dintre Universitatea Babeş-Bolyai şi Arizona State University a fost invitat la prestigioasa universitate americană spectacolul Killed by friendly fire (Foc de voie), realizat de cadre didactice ale Facultăţii de Teatru şi Televiziune. Invitația a fost lansată de doamna Prof. Ileana Orlich.

Pe un scenariu dramatic original de Ştefana şi Ioan Pop-Curşeu, au jucat Ionuţ Caras (în rolul corporatistului Gabriel Iscarioţiu) şi Cristian Grosu (în rolul meşteşugarului Ion), în regia Ştefanei Pop-Curşeu. La realizarea scenică a acestei parabole, „o poveste dintotdeauna“ după cum ne anunţă subtitlul, şi-au adus o esenţială contribuţie copila Maria Vădan (vocea naratorului) şi actorii Radu Lărgeanu, Filip Odangiu şi Alexandra Tarce (vocile din vis). Mixajul sonor a fost realizat de actorul Rareş Stoica, iar meritul interpretării coloanei sonore le revine lui Cătălin Dumitraş şi Grupului Iza.

Spectacolul Killed by friendly fire, o producţie independentă în partenariat cu Facultatea de Teatru şi Televiziune Cluj-Napoca şi Asociaţia Persona, a fost jucat, şi foarte bine primit de publicul universitar american, în 16 şi 17 octombrie 2014, la ASU Main. Traducerea în engleză: Andrew Davidson. Atât conferinţele ținute de Ioan Pop-Curşeu cât şi sesiunile de întrebări de după spectacole au contribuit la o mai bună înţelegere a contextului socio-politic şi cultural românesc care a dat naştere acestui spectacol, jucat în premieră în 14 august 2014 la Roşia Motana, în cadrul festivalului Fân Fest.

Prezentarea spectacolului:

Aşezat în cerc, în jurului unui spaţiu de joc simbolic, publicul este chemat să asculte povestea unui tânăr meşteşugar reîntors la casa părintească pentru a-şi regăsi rostul în lume. Arta figurinelor de hârtie pe care o practică îi aduce o prietenie nesperată, într-un context social instabil, sub presiunea constantă a progresului economic. Ce se întâmplă însă când nu se joacă după aceleaşi regului, când conştiinţa tace sub talpa avuţiei, când aproapele nostru deschide focul fără somaţie? Şi dacă e doar veşnica poveste a pactului cu răul în necunoştinţă de cauză? O poveste dintotdeauna şi de pretutindeni.

Durata spectacolului: 50min

Actualmente spectacolul se joacă în spaţiul REACTOR de creație şi experiment.

© Copyright 2019. Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babes-Bolyai