Festivalul Internaţional de Film şi Foto INTER ART AIUD

Poate părea ciudat că micul oraş prin care doar trecem cu trenul sau cu maşina în drum spre altundeva sau pe care ne-am obişnuit să-l asociem cu un penitenciar recunoscut, găzduieşte unul dintre festivalurile de artă din România. Mai mult decât atât, el a împlinit anul acesta zece ani de ediţii la care au participat cu lucrările lor diverşi artişti sau artişti în devenire de la facultăţile de specialitate din România şi nu numai.

Anul acesta, festivalul s-a desfăşurat de-a lungul a două zile (17-18 oct.), timp în care ne-am putut delecta cu diverse expoziţii de fotografie ale artiştilor Feleki Károly, Dorel Găină, profesori la Universitatea de Artӑ şi Design din Cluj, Raluca Piteiu şi Ioan Hădărig care au avut loc la galeriile Inter-Art. De asemenea, cartea profesorului Ovidiu Ivancu a avut lansarea tot în cadrul festivalului, la centrul cultural Liviu Rebreanu. Vremea musonului: patru ani în India redă sub forma unui jurnal cei patru ani pe care i-a petrecut profesorul de limba română în minunata şi cosmopolita ţară orientală.

Festivalul a prezentat în cele două zile două calupuri de filme scurte realizate de studenţi ai Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca, însoţiţi de profesorii Mihaiela Ilea, István Feleki şi Daria Ioan. Majoritatea fiind filmele de licenţă ale studenţilor de la departamentul de Cinematografie, Fotografie, Media, am avut plăcerea de a-i asculta pe unii dintre aceştia dezvăluind câte ceva din „culisele” producţiilor. În acelaşi cadru am putut viziona şi expoziţia de fotografie a studenţilor de la acelaşi departament, majoritatea dintre ei fiind abia în anul întâi în momentul fotografierii, dar care au reuşit să uimească prin îndemânarea şi talentul lor în ceea ce priveşte arta vizuală.

Trebuie menţionaţi coordonatorii festivalului Andrei Bakó, Zoltán Balog, Ştefan Balog şi Robert Lixandru şi, nu în ultimul rând, directorul artistic Ioan Hădărig care au reuşit să creeze o atmosferă cu adevărat culturală şi artistică prin acumularea atât de multor opere reprezentative zonei.

Claudia Negrea

Deschiderea anului universitar

Deschidere an universitar Cinematografie și Media – linia română, luni, 28 septembrie, ora 11.00 Join Zoom Meetinghttps://zoom.us/j/94699393416?pwd=clFpMCs0VGsyY0QzMTJobXlLSXdqQT09 Meeting ID: 946

© Copyright 2019. Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babes-Bolyai