Festivalul Galactoria – ediția online

În perioada 28-31 mai 2020 Facultatea de Teatru si Film organizează Festivalul Galactoria – ediția online! Galactoria este festivalul absolvenților Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca.

Eveniment universitar unic în România prin implicarea intituției de învățământ superior în deschiderea unor perspective concrete spre cariera profesională a absolvenților, Galactoria înseamnă punerea în contact direct a celor mai recente „produse” ale procesului educațional universitar cu potențialii angajatori: directori de teatre, directori de case de producție, regizori, critici, etc.

Având ca obiectiv principal asigurarea vizibilității propriilor absolvenți, Galactoria  propune  un program variat de evenimente culturale, de data aceasta online, în care atenția publicului va fi direcționată asupra celor mai reprezentative producții ale specializărilor Actorie și Regie. Programul online cuprinde spectacole de clasă, workshopuri, dezbateri, examene de regie și one man/woman show-uri.

Cred că nici o generație de absolvenți  nu a fost și nu va fi așa de încercată ca cea din acest an! Pe lângă sentimentul de nesiguranță și fragilitate inerente meseriei/carierei de actor, ei vor trebui să trăiască și cu sentimentul cumplit de regret și frustrare născute din lipsa de încheiere a unui proces spiritual.

Generația 2020 devine astfel, așa cum își dorea Artaud,  condamnată la „ardere, făcând semne din vârful rugurilor”.

Poate acum mai mult ca niciodată această generație de tineri actori are nevoie de atenția, dragostea, încurajarea și sprijinul nostru!

Vă rog să primiți cu sufletele deschise și cu îngăduință aceste ofrande timpurii, mult prea imperfecte din punct de vedere tehnic, dar purtătoare de sensuri existențiale!

Prof. Univ. Habil. Dr. Bács Miklós

Studenților mei, la începutul călătoriei

Am văzut regizori tineri și regizori bătrâni, regizori talentați și regizori mai puțin talentați. Am văzut regizori interesați de teatrul realist psihologic și regizori interesați de teatrul dans, de imagine. Am văzut regizori veseli și regizori triști, dar toți, absolut toți, lucrau cu un grup de actori care credeau în el, în ideile lui…, dincolo de îndoieli, de certuri și de iubiri trecătoare. N-am văzut regizori inculți, superficiali, lipsiți de imaginație. N-am văzut regizori care să nu creadă orbește în teatru, teatrul practicat de ei, firește, gustat numai de un grup de oameni. În teatru nu există unanimități.

Un regizor se naște greu chiar dacă face spectacole, până devine regizor e doar un „făcător” de spectacole. Chiar dacă nu veți fi toți regizori, cred că timpul petrecut împreună, investiția mea în fiecare o să-și arate cândva roadele. Am încercat să vă insuflu dragostea pentru FRUMOS, pentru ARTĂ, chiar dacă gustul dumneavoastră se îndărătnicea în URÂT, în teatrul imediat, inspirat de trăirea prezentă și nu de trăirea estetică.

Dacă nu veți găsi loc în teatre, inventați teatre, dacă formele pe care le cunoașteți astăzi nu vă satisfac puteți inventa forme.

Fiți curajoși, curioși și imaginativi, în fond nu e greu să ajungi acolo unde îți dorești, mai greu e să rămâi…

Și nu uitați un lucru: iubiți actorii! Ei vă vor fi uneori alături, alteori împotrivă, mereu cu gândul către binele spectacolului. Să-i iubiți și pe dramaturgi, chiar dacă, din când în când, îi veți trăda tăindu-le textele, în fond trădarea tot o formă de iubire este.

Arta nu se sprijină exclusiv pe actor sau regizor, ori pe dramaturg, ea ar trebui să se sprijine, cum spunea Adolphe Appia, „pur și simplu pe ea însăși”!

Mc Ranin

Irinei, Emei, Dianei și Carlei,

Dragele mele,

Am avut trei ani frumoși împreună, cu schimbări în viețile tuturor, trei ani care, sper eu, v-au apropiat și mai tare de teatru. Absolviți cea mai frumoasă secție a școlii noastre: secția de iubit artiști. Vă doresc să vă găsiți drumul în artele perfomative, să construiți personaje credibile, să cercetați evenimente teatrale care au schimbat lumea spectacolului, să scrieți cronici doar când aveți ceva de spus – pro sau contra – să promovați doar evenimente în care credeți și, cel mai important, să-i învățați și pe alții să meargă la teatru.

Conf. univ. dr. Raluca Sas-Marinescu

© Copyright 2019. Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babes-Bolyai