Escapadă la Sens Interdits: Despre teatrul urgenței

Se întâmplă foarte rar ca teatrul să fie asociat cu urgenţa. De cele mai multe ori, tinerii studenţi în domeniul artei, se confruntă mai degrabă cu sentimentul irelevanţei decât al necesităţii: nu construim case, nu operăm pe creier, nu scriem legi.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre festivalul « Sens Interdits » de la Lyon a cărui tematică este tocmai teatrul urgenţei. Între 16 şi 27 octombrie, scenele lyoneze au găzduit spectacole de teatru angajat, politic şi documentar investigând astfel realităţi sociale ardente din ţări precum Franţa, Belgia, Rusia, Mexic, Burkina Faso, Camerun, Rwanda, Kosovo, Polonia, Siria. Subiectele abordate au variat de la conflict şi violenţă, la egalitatea între sexe, etică medicală şi migraţie, subliniind importanţa teatrului în conştientizarea şi înţelegerea provocărilor cu care ne confruntăm astăzi.

Pe lângă spectacole, expoziţii şi conferinţe, festivalul Sens Interdits a găzduit şi programul « École Ephémre » care a reunit aproximativ 60 de studenţi internaţionali în domeniul teatrului, ţările reprezentate fiind Franţa, Belgia, Burkina Faso şi România. Alături de colegele mele, Iulia Mardar şi Iulia Kycyku, toate trei studente în anul doi la teatrologie, am participat atât la discuţiile despre spectacolele văzute în cadrul « École du regard », cât şi la masterclass-ul coordonat de actorul şi regizorul Sebastien Foucault din Belgia. Ne-am plimbat de la conferinţe, la întâlniri, la masterclass-uri, la spectacole, învăţând pe de rost traseele autobuzelor şi metrourilor lyoneze.

Deplasarea la festivalul Sens Interdits, realizată prin intermediul Facultăţii de Teatru şi Film, UBB,  coordonată de conf. univ. dr. Ștefana Pop-Curşeu şi parțial susținută financiar și de AUF (Asociația universitară a Franconfoniei) printr-un proiect « Je connais mon métier » (câștigat de noi la începutul lunii octombrie), ne-a oferit ocazia de a explora spaţii teatrale mai puţin accesibile, de a ne cunoaşte colegii de breaslă din alte ţări şi de a înţelege cum putem implica teatrul în cele mai urgente probleme de pe agenda publică actuală.

În continuarea proiectului invităm toți colegii, studenții și profesorii interesați să participe luni, 11 noiembrie la întâlnirea pe tema „Un teatru al urgenței în România ?“pe care o organizăm la FTF, în sala I.D. Sîrbu, ora 12.00. Ne dorim să lărgim câmpul de dezbatere, aducându-l și pe terenul societății și al scenelor noastre. Vă așteptăm!

© Copyright 2019. Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babes-Bolyai