Dan Curean: “Viziunea este nu să învăţăm să facem film documentar, ci chiar să facem film documentar!”

Acum 10 ani, la Cluj a fost fondată Facultatea de Teatru și Televiziune, iar acum 2 ani, cursurilor de Licență li s-a adăugat și un program de Master axat pe Film Documentar, în limba engleză. În planurile celor de la Cluj intră și un viitor program de Master axat pe Noile Media, iar printre foștii și actualii studenți se numără deja cineaști care au confirmat cu filme în festivaluri (mulți au fost selectați și la Docuart în ultimii ani) și care au cariere promițătoare, la început de drum.

Am vrut să aflăm mai multe despre ce se întâmplă la Cluj și am vorbit cu unul dintre profesorii de acolo, Dan Curean, cunoscut pentru documentarul Gone Wild, film prezentat și la Docuart.

Facultatea de Film de la UBB a apărut acum 10 ani. Care era contextul academic din zona filmului în acel moment?
Până la vremea respectivă în România nu exista, în afară de UNATC, altă formă de educaţie universitară în limba română (exceptând Universitatea maghiară Sapientia fondată cu un an înainte) care să specializeze în meserii de audiovizual. Fie că era vorba de film, TV sau noile forme media. Şi atunci la iniţiativa, aş zice vizionară, a domnului decan Liviu Maliţa ne-am “aruncat în apă”: s-a început cu 4 studenţi, un monitor şi un dvd player. Şi după 10 ani, dacă ne uităm înapoi, acum arată a şcoală consolidată şi închegată din punctul de vedere al materiei, a ofertei educaţionale, al profesorilor, tehnicii şamd.

Citește contiunuarea interviului pe DocuArt.

Deschiderea anului universitar

Deschidere an universitar Cinematografie și Media – linia română, luni, 28 septembrie, ora 11.00 Join Zoom Meetinghttps://zoom.us/j/94699393416?pwd=clFpMCs0VGsyY0QzMTJobXlLSXdqQT09 Meeting ID: 946

© Copyright 2019. Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babes-Bolyai