Bréda Ferenc (1956-2018)

S-a născut la Deva în 1956 și a debutat în revista  bucureșteană Ifjúmunkás . În 1975 își începe studiile la Universitatea Babeș Boyai la specializarea maghiară-franceză a Facultății de Litere. În anii studenției a fost unul dintre clienții permanenți ai Bibliotecii Academiei, perioadă în care s-a adâncit în studiul marilor scriitori ai filosofiei și scolasticii medievale. Mentor în această perioadă i-a fost Beney György (Zoltán), un călugăr franciscan din Budapesta. Între 1979 și 1984 a fost primul editor șef al paginilor maghiare ale revistei culturale studențești Napoca Universitară. În aceeași perioadă predă gramatica și literatura maghiară la școala generală din  Huedin. Între 1984 și 1991 este profesor de limbă și literatură franceză în Franța, în școli de stat și private.  În 1985 își dă masteratul la Nantes în literatură comparată.

La Societatea de literatură și filosofie ”Gabrie Marcel” face cunoștință cu Paul Ricoeur, cu Jean-Marie Lustiger, violonistul principal ”prinț” al Franței, cu romancierul Claude Aveline, cu Georges Lubin, editorul corespondenței lui George Sand, și cu filosoful André Comte-Sponville și cu alți reprezentanți importanți ai vieții culturale franceze. A păstrat o corespondență susținută cu sociologul Pierre Bourdieu și cu filosoful Xavier Tilliette și autorul Samuel Beckett. Între anii 1985 și 1991 este doctorand al Universității din Angers, și întreprinde cercetări în domeniul literaturii francenze. Între 1991 și 1992 este editorul cultural, apoi secretar editorial al revistei clujene Jelenlét. Din 1991 este membru fondator al Cercului Literar Gaál Gábor, care avea o tradiție literară considerabilă, și care a trebuit să ia o pauză începând cu anul 1983, reînființându-se doar după revoluția din 1989. Între anii 1992 și 1993 era editorul filialei din Cluj al editurii Kriterion de la București. Din 1993 este membru în consiliul de administrație al Cercului Literar clujean Bretter György. Din 1994 este lector la Facultatea de Teatru și Telviziune, titular al cursurilor de istoria teatrului, estetică, retorică și literatură maghiară. A publicat importante volume în limba maghiară, dar și în franceză și romănă. A semnat de asemenea o serie de traduceri din aceste limbi.

În anul 2005 a primit marele premiu Méhes György, în 2010 premiul Bretter György, în 2017 a primit Ordinul Crucea Cavalerului din partea Statului Maghiar. În 2018 i s-a acordat distincția  Culturii Contemporane Maghiare din Transilvania pentru susținerea și încurajarea culturilor și etniilor transilvane prin munca, viața și multilingvismul său.

Multe generații de studenți ai Facultății de Teatru și Televiziune îl vor purta cu respect în suflet pe Francois, profesorul de istoria și cultura teatrului.

Înmormântarea va avea loc în data de 19 mai 2018, cu începere de la ora 11.00, la Cimitirul Central, cu respactarea ritualului reformat.

© Copyright 2019. Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babes-Bolyai