Film és Média /
Felvételi

Helyek visszaigazolása

A hely visszaigazolását tartalmazó dokumentumot (confirmare nivel licenta) és a tanulmányi szerződést (contract studii CFM maghiara) szeptember 14-én 14 óráig a secretariat.teatrufilm@ubbcluj.ro címre kell elküldeni.

Alapképzés

Magiszteri

Felvételire iratkozott jelöltek listája / Szeptember 2020

Alapképzés

Magiszteri

Alapképzés (BA)

Filmművészet, Fotó és Média Szak

 
A sajátos művészképző tanmenetének célja a diákok gyakorlati és elméleti készségeinek specifikus szaktantárgyak általi fejlesztése. Az oktatás során az elméleti képzés ötvöződik a gyakorlattal, lehetőséget adva a hallgató számára, hogy összetett szakképesítést szerezzen a fotózás, filmművészet, a televíziós műfajok és a média területén.

Az első tanév végén – az általános elméleti és gyakorlati képzés befejezése után – a diáknak lehetősége nyílik választani a film- és televízió operatőri, vagy multimédia-vágó-hangtechnikusi képzés közül.

A szakon a közös tantárgyakon túl speciális, szakirányú képzés folyik. Egyik fő célkitűzésünk – az alapos szakmai felkészültségen és a kreatív személyiség fejlesztésén túl – a csapatban való munka ösztönzése.
Szakunk hallgatói az elmúlt évek folyamán több tucatnyi díjat nyertek hazai és nemzetközi fotós, filmes és televíziós fesztiválokon.

 

Film – és televíziós operatőr 

Olyan művészi szakterület, amely a különböző filmezési technikák elsajátításával fejleszti a szakmai tudást, ösztönzi az alkotókészséget, és a kreatív tehetséget.

Multimédia – vágó – hangtechnikusi

szakterületen a filmes és televíziós felvételek, és utómunkálatok területén kapnak szakmai képzést a diákok. Megismerkednek a hangfelvételek, és hangutómunkák technikáival, a lefilmezett képanyag utómunkáival és az ehhez szükséges szoftverek alkalmazásával is. Ezen a képzésen a technikai ismereteken túl a kreativitás fejlesztése is szerepet kap a hang- és a kép együttes viszonyának olyan mértékű „összehangolásával”, hogy az az alkotói elképzelésnek megfelelően befolyásolja a produkció hangulatát. A diákok betekintést nyernek a multimédia világába, valamint a videóinstallációk, az animációs kisfilmek vagy egyéb – hibrid – szerzői kisfilmek elkészítésébe is.

Magiszteri (MA)

A kisjátékfilm művészete

Olyan jelentkezőket várunk, akik alapképzésen filmes, fotós, újságíró (vagy hasonló) szakon szereztek oklevelet. A képzés során a játékfilm kreatív világába kínálunk betekintést. 

Diákjaink gyakorlatot szereznek a fikciós film pre-, illetve posztprodukciós területén (témaválasztás, forgatókönyvírás, helyszínelés, casting, látványtervezés) és a forgatás fontosabb fázisainak (világítás, filmezés, hangfelvétel), illetve az utómunka kivitelezésének (vágás, fényelés, hangdizájn) állomásait is tanulmányozzák.

Fontosabb gyakorlati témaköreink közé tartoznak a rendezői gyakorlatok, a zenés film és zenés videoklip, a dokumentarista játékfilm, a dokudráma, és az animáció. Az elméleti oktatás során a diákok részletes betekintést nyernek a fikciós film műfajaiba, illetve tanulmányozzák a dokumentumfilm valóságábrázolási formáit is.

A magyarországi oktatókkal kiegészített tanári kar – mind elméleti, mind pedig gyakorlati téren – aktív alkotói tapasztalattal rendelkezik, és tapasztalatukat egy személyesebb hangvételű képzés keretében igyekeznek megosztani a diákokkal.

Felvételi szabályzat